2017 446. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2017 19:26
Jung bu eserinde ideal insan kişiliğinin oluşması ve gelişmesi için gerekli gördüğü psikolojik yaklaşımları açıklamaktadır. Eser genel olarak çocuk psikolojisi, eğitimi ve gelişimi üzerinedir. İnsanın kişiliğinin doğru gelişmesi için eğitimin önemi vurgulanmaktadır ve konuyla alakalı pedagojik bilgiler verilmektedir. Jung, çocuğun kişilik gelişimiyle alakalı en büyük rolün ebeveyne ait olduğunun özellikle altını çizmiştir. O'na göre sağlıklı ve kendi farkındalıklarının bilincinde olan bireyler sağlıklı ve tam çocuklar yetiştirebileceklerdir. Dolayısıyla çocuklardaki bazı hoş görülmeyen davranışlarını ebeveyn davranışlarına bağlama eğilimindedir. Ebeveynler dışında eğiticiler de öğrenciler üzerinde büyük etkiye sahiptir. Öncelikle eğiticiler kişilik gelişimlerini tamamlamış olmalıdırlar. Jung ayrıca eğitimin ömür boyu sürmesi gerektiğini savunmuştur. Eserde önemli bir bölüm de Jung'un öncüsü olduğu Analitik Psikoloji'nin kişilik gelişimine dair tezlerine ayrılmıştır. Jung'a göre; rüyalar, bilinçdışı aktarımı, kişinin kendi psişesinin farkında olması gibi unsurlar kişisel gelişim ve tamamlanmış bir birey olmak için vazgeçilmez öğelerdir. Bunun gerçekleşmesi için bireyin kendi çabalarıyla beraber, uzmanlarla yapılan görüşmelerin ve doğuştan gelen kabiliyetlerin etkisi sözkonusudur. Kişisel kabiliyet kişilik gelişiminde çok önemli bir faktör olarak vurgulanmıştır. Ayrıca eserde "aktarım" adı verilen bilinçaltındaki (bilinçdışı) verilerin, bilincin farkedeceği hale getirilmesinin çok ciddi, uzmanlık gerektiren bir uğraş olduğu da belirtilmiştir. Kitabın son kısımlarında ise ideal evlilik ve kişilik gelişiminde evliliğin etkisi çift taraflı olarak incelenmiştir. Jung, genel olarak ideal evliliğin birbirlerini bütünleyici ve bilinçdışlarının etkisinde kalmayan eşler arasında gerçekleşebileceğini söylemektedir.
Eğitim
Kişiliğin GelişimiCarl Gustav Jung · Pinhan Yayıncılık · 2024688 okunma