·248 syf.····Okunma: 16 Ocak 2024 20:27 Yabancı, Claudia Durastanti'nin 2019'da yazdığı bir kitap. Kendi hayatından çokça beslenen, farklı yazın türlerini (deneme, yaşantı, kurgu, masal...) birleştiren yarı kurmaca diyebileceğimiz bir eser.
Kitabın ilk yarısını okumakta hayli zorlandım, ama yarısından sonra rahat bir şekilde aktı. İlk bölümlerinde biraz anlatım bozuklukları vardı, belki o yüzdendir.
Kitap aile, yolculuklar, sağlık, iş ve para, aşk ve hangi burçtansın bölümlerinden oluşuyor. İşlediği konularla çok boyutlu, her boyutta verdiği zengin ayrıntılarla çok katmanlı diyebileceğimiz bir eser. Kitabı anlamak, içselleştirmek için verdiği ayrıntıları araştıra araştıra gitmek gerekiyor. Bu anlamda okuyucusundan beklentileri yüksek.
İşitme engelli anne babaya sahip kahramanımızın çocukluğu, tıpkı Durastanti gibi, ABD ile İtalya arasına bölünmüş. Yetişkinliğinde de farklı ülkelere, şehirlere gittiğini ve Londra'da yaşadığını öğreniyoruz.
Yazarın etkileyici anlatımına bayıldım. Tadımlık:
• Müziğin bir kusuru yok edeceğini umdu ve gerçekten de eserin sonunda o artık konuşamayan biri değil, diğer herkes gibi ne dediği anlaşılmayan bir insandır.
• Annemin yaşadığı odada anemi, bölünmüş uykular ve korku birbirini kovalıyordu. (inanılmaz bir derinlik)
• Bazen babam annemin ona bağlılığını sınamak için ondan deterjan veya sulandırılmış tiner içmesini istermiş. Annemin kanında tiner kalmış olmalı, çünkü o dönemde bir ressama dönüştü.
• Arturo dayım para kazanmayı hayal edendi, Paul dayım ise para kazanacak olandı.
• ...O duyguya Londra'da aşina oldum: Bu şehirde yaşayanlar daima uzaklardaki karanlık bir kulenin etkisini, belki de gökdelenlerin veya Lea Nehri 'nin karanlık kanalları arasında saklanmış, meçhul bir kaynaktan, havayla yayılan bir huzursuzluk duygusunun etkisini hissederler; bu duygu bazen insana kendini ele geçirilmiş, ağır bir yükün altında eziliyormuş gibi hissettirir, ismini koymak zordur ama insanın kemiklerinde yankılanır, bazı insanlarda çaresizliğin fosforlu tezahürü haline gelir ve onları gardiyanlara dönüştürür; lo-fi bir yol Macerasında onlara benzememek için kenara itip kaçmanız gereken gardiyanlara.
• Sürekli birilerini aramak zorunda kalacak kadar yoksulduk ama arayacak kimsesi olmayacak kadar yoksul değildik.
• Bir aşk hikayesi gerçekleşen bir kehanettir, alametleri yoksa da onları uydurmak lazımdır ki her şey daha önemli görünsün.