İsimsiz anlatıcımız ellilerin sonunda, yaş almanın bedeni üzerindeki etkileriyle boğuşan bir edebiyat profesörü. Yine aynı mesleği icra eden eşiyle kuralları önceden belirlenmiş, açık diye tabir edebileceğimiz bir evlilikleri var.
Eşi, eski öğrencileriyle uygunsuz ilişkiler içerisinde olması sebebiyle bir soruşturma altında. Anlatıcımız, kendinden beklenenin aksine, eşine karşı yapılan bu suçlamalarla ve dava süreciyle hiç ilgilenmiyor çünkü üniversiteye yeni gelen ve kendinden 20 yaş küçük olan yazar Vladimir’e karşı takıntılı bir hale gelmiş durumda. Bu takıntıyla beraber, zaten zor olan bu süreç daha da karmaşık bir hâl alıyor.
Kitabın kapağını kapatınca ne hissettiğimden emin olamadığım bir kitap oldu Vladimir. Kısaca, insan ilişkilerinde sadece siyah ve beyazın olmadığını anlatan, ahlâkın katılığı ve insan duygularının karşı karşıya geldiği bir metin diyebiliriz. Zaman ayıramadığım için bitirmem uzun bir zaman alsa da kitabın akıcı olduğu su götürmez bir gerçek. Kitap, beklediğimden daha hafif bir şekilde sonlandı buna biraz şaşırdım açıkçası. Olaylar bu denli karmaşık olunca insan daha farklı bir bitiş bekliyor. Yazar “bir an önce bitsin” diyerek tamamlamış gibi. Sevip sevmediğimden emin değilim, zaman kaybı değil ama büyük şeyler de katmıyor okuyucuya. Bir süredir kitap okumakta zorlananlar için akıcı olması sebebiyle iyi bir seçim olabilir.
VladimirJulia May Jonas