Sineklerin Tanrısı; Acımasız Bir Gerçekliğin Hikayesi;
2024 1. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2024 18:06
Sineklerin Tanrısı kurgusu itibari ile kitabın başlangıcında sizi iyimser bir beklentiye sokan, kitabın ortalarına doğru asıl anlatılmak isteneni endişeyle karışık hissettiren, kitabın sonlarında ise hayal kırıklığı ve dehşetle insan dünyası üzerine düşündüren bir başyapıt. İnsanoğlunun meleklere en yakın canlılar olarak nitelediği çocukların bile gerçek insan doğasına doğuştan beri ne kadar yakın olduğunun bir kanıtıdır Sineklerin Tanrısı. Golding kitabın tümünde bize gösterir ki her insanda olduğu gibi çocuklarda da iyi ve kötü, karanlık ve aydınlık, korku ve cesaret gibi insani her duygu sonradan kazanılmaz, bunlar aslında dünyaya gözümüzü açtığımız an bizimle beraber varlığını sürdürmeye başlayan “insani” hislerdir. Yine de kendi adıma konuşacak olursam kitabın ana fikri benim için bir hayal kırıklığı yarattı. Çocukların da yetişkin her insan gibi ilkel duygulara sahip olduğunu ve şartlar değiştiğinde canavarca dürtülerle hareket edebileceğini bu kadar çıplak bir şekilde anlatması beni hiçbir zaman bilmek istemeyeceğim bir gerçekle karşı karşıya bıraktı. Yine de okuma zevki sayfaları çevirdikçe artan, sonlarına doğru kalbimin atışlarını duyduğum, kendimi Ralph ile ormanda Jack ve kabilesinden kaçarken bulduğum bir kitap. Sineklerin Tanrısı William Golding
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma