Bir insanın ahlaklı olmasının ölçüsü nedir?
·86 syf.·
2023 24. kitabı
Kitaplar başka kitaplara yöneltiyor insanı. “Gyges’ın Yüzüğü’ne dair ilk bilgilerime Rousseau’nun “Bir Yalnız Gezerin Düşleri” kitabında rastlamıştım. “Gyges ve Yüzüğü” adlı hikaye Platon’un Devlet adlı kitabında geçiyormuş, sonrasında bu kitap ile buluştum. Zaten şu güç yüzüklerine merakım var bir “Yüzüklerin Efendisi” hayranı olarak… *** Kitaba gelecek olursak, bir görünmezlik yüzüğü üzerinde dolanıyor hikaye. Tiyatro oyunu şeklinde yazılmış bir hikaye bu… Bu hikayeden çıkarılacak ders ise bir kişinin ahlaklı olduğunu nasıl anlarız? Bunu insana görünmezlik özelliğini veren bir yüzük üzerinden fantastik bir kurgu ile anlatmaya çalışmış yazar. Yüzüğü taktığında görünmez olan biri ne kadar ahlaklı kalabilir? “Karakterinizi, kimse sizi izlemediğinde yaptıklarınız belirler.” (Amerikalı yazar Jackson Brown) *** Yüzük, insanın karakterini belirleyen bir pusula… İnsanın renklerini ortaya koyan bir ayraç… İnsanı iyiye mi kötüye mi yöneleceğini belirleyen bir ahlak pusulası… *** Bir insanın ahlaklı olmasının ölçüsü nedir? Görünür iken yaptıklarına mı yoksa Görünmez iken yaptıklarına mı bakarak Karakterini anlatabiliriz? *** Bir insanın karakterini anlamak için herkese görünen hallerine mi bakmalı, yoksa kimseye görünmeden yaptıklarına mı? Bir paradoks gibi görünebilir ama bizi biz yapan şey iste tam da bu soruda saklı. Aslında her ikisi de önemli… Güzel davranışlar her şartta her ortamda dışa yansımalı. İnsan samimi olmalı… Doğru, iyi ve güzel yapılan her iş içinde samimiyet taşır şüphesiz. İnsan, aynı zamanda, Allah’ın her an onu gördüğünün şuurunda olarak yalnız iken de doğru işler yapmalı. *** Tek yapmamız gereken sadece davranışa bakmadan kişinin niyetine de bakmak… “Ameller niyetlere göredir.” sonuçta… Çağımızda ise akıllı makineler var!.. Akıllı makineler, bizim ahlak pusulamız bir yerde… Cihazlar olan ilişkimizle Gyges’in yüzük ile olan ilişkisini karşılaştırırsak, o görünmezlikle imtihan oluyor biz ise görünürlük ile… Gözün egemen olduğu bu çağda görünmezliğe talip olacak insanların nesli tükeniyor. Bu da ahlakın, utanma duyusunun yitirildiğinin kanıtı olabilir. *** Kaybedilen bu değerlere yeniden ulaşmak için… Görünürlük yüzüğünü çıkarıp Gyges’in görünmezlik yüzüğünü takıp kendimiz olma vakti gelmedi mi? Yoksa artık çok mu geç? Kitapla ve saklı kalın.
Gyges ve YüzüğüChristian Friedrich Hebbel · Karbon Kitaplar · 2020212 okunma