2024 10. kitabı
BİR JAPON KIZININ AMERİKA GÜNLÜĞÜ Yone NOGUCHİ “Sonsuz çay ve çörekleriyle, festival fenerleriyle sevgili şehrim, yağmurun gri örtüsünün arasından bana bakıyordu. Sanki Tokyo bana veda ediyor gibiydi. Sayanora! Canım şehrim! İyi geceler memleketim! Henüz on sekiz yaşında olan Gündüzsefası adlı genç kızın Japonya’dan Amerika’ya gidebilmek için çıktığı kıtalararası yolculuğunu okuyoruz kitabımızda. 1899 yılının Eylül ayının son günlerine doğru, Amerika’ya olan yolculuğunun öncesinde yani okyanusa açılmadan bizde Gündüzsefası’nın günlüğünü okumaya başlıyoruz. 1884 yılında Amerika’daki Yale Üniversitesi’nden mezun olup Nippon Maden Şirketi’nin baş sekreterliğini yapmaya başlayan amcasının bir senelik izninde onunla birlikte Amerika’ya gidiyor Gündüzsefası. Henüz Japonya’dan ayrılmadan önce kaleme aldığı günlüğünde seyahat hazırlıklarından ve ülkesindeki son günlerinden bahsediyor samimi ve içten duygularıyla. Buharlı gemi ile okyanusa açıldıklarında, okyanusta yaşadıklarını, başına gelenleride günlüğüne yazmaya devam ediyor ve San Francisco’ya vardıklarında da bir süre otelde kalıyorlar. Artık Gündüzsefası’nın Amerika’daki günleri ve hayatı başlamıştır. Yeni arkadaşlıklar ve çevre edindikçe onları Japon kültürüylede tanıştırır. Çalışma hayatı, yaşadığı romantik aşk, amcasıyla farklı şehirleri gezmesini bizlerde günlüğünde okudukça Gündüzsefası’nın yolculuğunda ona yol arkadaşı oluyoruz. O yılların Amerikasını genç bir Japon kızın bakış açısıyla okurken, kendi kültüründen, ülkesinden kıtalararası yolculuk yaparak yabancı bir ülkede yaşadıklarına şahit oluyoruz. Uzun zaman sonra sayfalar arasındaki resimleri ile renklendirilmiş bir günlük okumuş olmak benim için çok keyifliydi. İngilizce ve Japonca olarak yazılmış eserleriyle edebiyata yön veren ve yaşadığı dönemde etkili bir yazar olan Yone Noguchi’nin kalemiyle #BirJaponKızınınAmerikaGünlüğü ile tanışmak benim için çok özeldi. Japon edebiyatına ilgi duyanlar ve türü sevenler için kesinlikle TAVSİYEMdir. Syf: 204 Bir Japon Kızının Amerika GünlüğüBir Japon Kızının Amerika Günlüğü
Günlük
Bir Japon Kızının Amerika GünlüğüYone Noguchi · Maya Kitap · 202314 okunma