Puan vermedi·220 syf.····Okunma: 09 Aralık 2023 17:58 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza benim çok sevdiğim, çok naif bir yazar ve şair olan Cahit Zarifoğlu ve onun “Yaşamak” kitabı ile geldim.
Cahit Zarifoğlu’nu üniversite yıllarının başında TRT’de yayımlanan “Yedi Güzel Adam” dizisi ile tanıdım. Onun yaşayışı, şiirleri,sözleri,tavrı,hayata karşı duruşu ve aşkı çok hoşuma gitmişti. Daha sonra şiir kitaplarını aldım okudum. Sevgim arttı. Hatta uzun bir zaman sayfamın profil resmi, telefonumun ekranı Cahit Zarifoğlu’nun resmiydi. Zarifoğlu’nu tanımayanlar telefonumda fotoğrafını görüp kim bu ? Diye sorduklarında -dedem- diye cevap verdiğim bile olmuştur Zarif adama hayranlığım çok önceden geliyor yani
Zarifoğlu, Yaşamak kitabı anı hatıra olarak görülse de içinde şiirlerinin ve denemelerinin de olduğu, tarihler ve zamanlar arasında mekik dokuduğu çok yönlü çok güzel bir kitap. Normalde Zarifoğlu’nun anlatımı kapalı,şiirleri bolca anlam yüklüdür. Acaba burada ne demek istemiş ? Diye çokça düşündürür bizi. Fakat bu kitabı hiçte öyle değil. Evet yine sular seller gibi okunan,lep demeden leblebiyi anladığımız bir kitap değil ama daha açık,daha anlaşılır daha temiz bir anlatımı var. Sonuçta anılarını anlatmış değil mi ? Bıraksın da Zarif adam rahat rahat okuyup anlayalım
Yaşamak kelimesi çok fazla kitaba isim olmuştur ama Zarifoğlu nasıl yaşadığını, kimlerin yaşadığını,nasıl yaşanacağını kendi hayatından kesitler sunarak öyle bir anlatmış daha doğrusu yaşamış ki bu isim en güzel bu kitaba yakışmış. Zarifoğlu kitapta, hayat görüşünden, annesine olan özleminden, dinden, şiirden,şairden modernleştikçe bozulan dünyadan, aşkından , yalnızlığından, dünyada olan savaşlardan, İsmet Özel ile olan anısından, Necip Fazıl’a olan hayranlığından ve onunla anılarından bahsediyor. Yani Zarifoğlu size kendini bütün her şeyi ile tanıtıyor. Bu konulara değinirken yine kendine has üslubunu kullanmaya devam ediyor. Herkesin duyduğu, ama nerede yazdığını bilmediği, Zarifoğlu’nun zarif sözleri işte bu kitaptan geliyor.
Ben çok beğenerek okudum. Sizlere de tavsiye ediyorum. Herkese keyifli okumalar