John Steinbeck’ten Bir Vahşeti Masum Gösterme Sanatı
2024 2. kitabı
*Spoiler* Muhtemelen kitabı okuyan çoğu okur Lennie’yi hikayenin bahtsız, aklı başında olmayan, masum kahramanı olarak görüyordur. Ama gerçeklere yüzeysel olarak bakarsak Lennie bir cinayet işlemiştir. George ile beraber olduğu bir önceki çiftlikte bir kadını taciz edip George’un ve kendisinin başını belaya sokmuştur. Yanına aldığı hayvanları bir nevi eziyet ederek öldürmüştür. Şüphesiz bunlara bakan bir insan asla Lennie’nin masum bir insan olduğunu söylemez. Peki nedir bu kitapta bana ve okurların geneline Lennie’yi suçludan çok masum gösteren? Sebebi yazarın mükemmel kalemidir. John Steinbeck bu eserinde olayları okurlarına Lennie’nin gözünden o kadar güzel sunmuştur ki bütün bu canilikleri yapan Lennie’ye suçlu gözüyle bakamayız. Çünkü yazar bize Lennie’nin gerekçelerini mükemmel bir şekilde yansıtır. Yüzeysel baktığımızda gaddar olarak tanımlayacağımız bu koca adamı yazarın kaleminden okuyunca aslında yüreğinin kötülükle uzaktan yakından bir ilgisinin olmadığını kavrarız. Sonuçta yargılamadan önce birde suyun diğer tarafına bakmak gerekir. Yazar bu gerçeği oldukça sade bir şekilde hatırlatır. O kadar normalleştirmiştir ki bunu neyi hatırladığımızı bile kavrayamayız kitabı okurken. En azından bana bu oldu. Şüphesiz bu başyapıt John Steinbeck’in neden Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldüğünü anlamaya yeter de artar. Usta yazarı buradan tekrardan saygıyla anıp yazımı bitirmek istiyorum.
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,6bin okunma