Böyle bir aşkın bir saati için hayatımın tüm günlerini feda edebilirdim.
2024 21. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 19:16
George Sand, gerçek adıyla Amandine Aurore Lucile Dupin’in okuduğum ve çok beğendiğim ilk kitabı oldu. Kitap 2 hikayeden oluşuyor: Lavinia ve Markiz. İki novellada da aşk ön planda. İlk hikayede Sör Lionel ve acımasızca terk ettiği eski sevgilisi Lavinia’nın arasında geçenleri okuyoruz. Hikaye Lionel’in evlilik haberini duyan Lavinia’nın Lionel’e mektuplarını ve resimlerini geri vermesi gerektiğini yazan bir mektupla başlıyor. Lionel ise bu görüşmeyi istemez, yakın arkadaşı ama aynı zamanda Lavinia’nın kuzeni olan Henry’i çağırır ve Lavinia’yı birlikte oldukları zaman bile sevmediğini ve onunla görüşmek istemediğini, zengin ve güzel nişanlısıyla seyahete çıkacağını anlatır. Henry ise arkadaşına Lavinia ile görüşmesi gerektiğini ve eğer on yıldır kadının resimlerini ve mektuplarını saklıyorsa olacaklara da katlanması gerektiğini söyler ve bununla birlikte ikisi de Lavinia’nın yanına gitmek için yola koyulurlar. Bundan sonra olacaklar, Lavinia’nın tavırları ve Lionel’e yazdığı cüretkar son mektubu ise beni Lavinia’ya daha fazla aşık etti. Şüphesiz okuduğum en güçlü kadın karakterlerden birisi. Lionel ise gördüğüm en iğrenç erkek karakterlerden birisi oldu. İkinci hikayede ise yaşlı Markiz’in gençliğini ve platonik aşkını onun ağzından okuyoruz. Markiz 16 yaşında hamileyken dul kalır ve kayınvalidesi onu hemen evlendirmek ister. Markiz ise bunu istemez, yaşlı kocasından sonra erkeklere olan tüm ilgisini kaybeder. Erkeklerin tutku dolu bakışlarından, kadınların onu kınamasından kurtulmak için Vikont Larrieux ile sevgili olur ama ona da bir türlü aşık olamaz. Çünkü Vikont Markiz’in güzelliğine aşıktı, kalbini keşfetmek için herhangi bir çaba sarf etmiyordu. En son gittiği tiyatroda Lelio isimli genç bir oğlana aşık olur ve yıllarca ona platonik aşk besler. Onun sahnelerini izlemek için sık sık tiyatroya gitmeye başlar. 80 yıllık hayatının en güzel 5 yılı da tam bu zamanlardı. Böylelikle Markiz için Lelio, arzu nesnesine dönüşmüştü. İki hikayeyi beğensem de son hikayenin yeri bende ayrı oldu <3
LaviniaGeorge Sand · Can Yayınları · 20211,290 okunma