Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 02 Şubat 2024 17:47 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Georges Perec’ten, “Uyuyan Adam” kitabı ile geldim. İlk kez geçen sene okumuştum. Okulumuzdaki öğretmenlerle okuyup,yorumlamak için geçtiğimiz günler de ikinci kez okumuş oldum.
Peres bu kitabı biraz alışılmışın dışında kaleme almış. İkinci tekil şahıs bakış açısı ile kaleme alması,kitapta hiçbir olayın ve diyalogların olmaması bu alışılmışın dışına birkaç örnek. Birisi kitapta ne anlatıyor ? Özetler misin ? Dese birkaç cümleden başka bir şey söyleyemeyiz ama eminim okuyanların çoğu kitapta ne anlatıldığını anladılar
Varoluşsal kaygılar yaşayan kitabımızın kahramanı,zihnindeki hayatını durduran düşünceler karşısında eli kolu bağlı bir şekilde yaşamaya çalışmaktadır. Zihnini işgal eden düşünceler onu bütün şeylerden alıkoymaktadır. Hiçbir eylem sergilemek istememekte adeta eylemsizlik grevinde bulunmaktadır. Yalnızlığın çemberinde hayatını pili bitmek üzere olan birisi gibi hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Hatta kendi kendine şöyle demektedir;
Yalnızsın. Yalnız bir adam gibi yürümeyi, aylak aylak dolaşmayı, sürtmeyi, bakmadan görmeyi, görmeden bakmayı öğreniyorsun. Saydamlığı, hareketsizliği, varolmayışı öğreniyorsun.
Yirmi beş yaşındasın ve yirmi dokuz dişin, üç gömleğin, sekiz çorabın, artık okumadığın birkaç kitabın, artık dinlemediğin birkaç plağın var. Başka şeyleri hatırlamayı canın hiç çekmiyor: ne aileni, ne öğrenimini, ne aşklarını, ne dostlarını, ne tatillerini, ne de tasarılarını. Yolculuklara çıktın ve dönüşte yanında hiçbir şey getirmedin. Oturuyor ve beklemek istiyorsun sadece, bekleyecek bir şey kalmayana kadar beklemek: Gece olsun, saatler vursun, günler geçip gitsin, anılar silikleşsin.
Aslında kitap Kafka’nın Günah,Acı,Umut ve Doğru Yol Üzerine Düşünceler adlı kitaptan şu alıntı ile başlıyor;
Evinden çıkman gerekmez. Masandan kalkma ve dinle. Hatta dinleme, yalnızca bekle. Hatta bekleme bile, tamamen sessiz ve yalnız ol. Dünya, maskesini düşüresin diye, gelip kendini sunacaktır sana, başka türlü olamaz; kendinden geçmiş bir halde kıvranacaktır önünde.
Peres bu düşüncelere cevap niteliğinde bu kitabı yazmış olabilir mi ? Çünkü Kafka eylemesizliğin bir yerde sona ereceğini düşünüp,fiziksel olarak insan yada evren aracılığıyla bu hareketin hep devam edeceğini söylüyor. Fakat Peres hareket ve hareketsizliğin sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda düşünce ile de olacağını göstermek için kitabın devamını ona göre yazmış olabilir. Okuyup kararı artık siz verin
Uzun lafın kısası değişik tarzda bir şeyler okumak isteyenler, şimdiye kadar uzun bir okuma serüveni olanlar bu kitabı okuyabilir. Ama onun haricindekiler bu kitabı okuduklarında çok beğenmeyebilir. Herkese önereceğim bir kitap değil. Herkese keyifli okumalar diliyorum..