2024 5. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2024 10:25
Yazar, insan beyninin temel bağlantıları ile tüm düşünce ve öğrenmenin temelinin büyük ölçüde hayatımızın ilk üç yılında gerçekleştiği üzerinde duruyor. Duyduğumuz kelimeler, kaç tane kelime duyduğumuz ve bunların nasıl söylendiği, beyin gelişiminde belirleyici faktörler. Ayrıca bu sınırlı zaman dilimi ihmal edilirse sonsuza dek kaybedilebilir ve bu yüzden de önemi oldukça fazla. İlk üç yılın önemi ise sözcükler sonradan beyinlerine aktarılsa bile çocukların öğrenme yeteneklerini geliştiremediği görülmesi. Çünkü olumsuz erken dil ortamı, beynin dil işleme hızını etkilemekte. Genel olarak baktığımızda OMK'nin nihai amaçları; çocuklar için erken dil çevrelerinin geliştirilmesinin evrensel olarak kabul görmesi ve bunu gerçekleştirecek programları desteklemek için ulusal bir momentum sağlamak. Genel prensibi ise: Çocuklar zeki doğmaz; ebeveynlerinin ve bakıcılarının konuşması onları zeki yapar. Ayrıca yazara göre çocuğun erken dil çevresini zenginleştirmek için ana yöntem Üç K'ya dayanmakta: Kavrayın, Konuşun, Karşılıklı Yapın. Kitap oldukça güzel mesajlar veriyor. İçerisinde bulunan bir yığın araştırmanın önüme dizildiğini hissetsem de genel olarak faydalı ve okunması gereken bir kitap.
Eğitim
Otuz Milyon KelimeDana Suskind · Buzdağı Yayınevi · 20205,3bin okunma