FRANZ KAFKA/DÖNÜŞÜM
2024 10. kitabı
Dönüşüm Franz Kafka Gregor başkalaşım geçirdiği andan itibaren ailesinin O'na karşı bakış açısı değişmeye başlamıştır. Ailesinin Gregor’u sadece finansal bir kaynak olarak gördüğü ve O'nunla çıkara dayalı bir ilişki kurdukları gerçeği bu süreç içinde gün yüzüne çıkmıştır. Başta ona yemek getirip götüren, odasını temizleyen ve onunla ilgilenen Grete, finansal güce sahip olmaya başlayınca Gregor’a karşı ilgisini yitirmiş ve sonunda onu evden atmak isteyen kişiye dönüşmüştür. Annesi süreç boyunca Gregor’a olan ilgisini yitirmiştir. Babası ise Gregor’a karşı suçlayıcı tavrını her zaman korumaktadır ve Gregor’un sırtına saplanan elmaları fırlatarak ondan kurtulmaya çalışmıştır. Bir zamanlar ailesi için karşılıksız çalışan ve ailesini yük olarak görmeyen Gregor, ailesi çalışmaya başladığında onlara külfet olmuştur. Evdeki kiracıları kaçırmasıyla ise finansal bir kayba sebep olduğundan ailesi için kurtulmaları gereken bir yük haline gelmiştir. Önceleri kızlarını işe yaramayan biri sayan aile, Grete’nin evin içinde düzeni sağlamaya ve Gregor ile ilgilenmeye başlamasıyla onu takdir etmeye başlamıştır. Grete çalışmaya başladığında ise ona verilen değer fazlasıyla artmıştır, çünkü ticari niteliği artmıştır. Artık o, ailenin yeni finansal kaynağı olmaya hak kazanmıştır ve Gregor’un yerini almıştır. Mevcut toplumda insanların değeri onların ekonomik düzeylerine yani statülerine göre belirlenmektedir. İnsanın ailesi bile zamanla dönüşüme ugrar.
Hayat ve İnsan
DönüşümFranz Kafka · Mahzen Yayınları · 0267,6bin okunma