2024 11. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2024 12:56
İnce Memed 1 "Her tepeden bir gün doğar." (s.403) Gerçek, yaşanmış bir hayat hikâyesinden tasarlanarak yazılmış bir roman.. Klasik Türk Filmini hatırlattı bana, film izler gibi okudum. Sayfa, sayfa acı, keder, hüzün, sevinç, komedi, göz yaşı kısaca her duyguyu tadıyorsunuz. İnce Memed'in hayat hikâyesi zalim (Abdi aga)'ya karşı verdiği mücadele, bir yandan eşkiyalar bir yandan sevdiği (Hatçe'ye) duyduğu özlem kasıp kavuruyor kitabı. Can kardeşi (Cabbar) yanında yoldaşı Çukurova da köy köy Efsaneleşiyor.. O dönemin düzeninden isyan etmek zorunda kalmış, mücadelesi ile (Hatçe)sini, Annesi(Döne)yi kaybederek bedel ödemiş ama o düzeni bozarak köylüye tarlalarını, ekinlerini kavuşturmuş ince Memed.. Süleyman aga, ıraz hatun, Topal Ali, Kerimoğlu, Asım Çavuş vs gibi hem Karakterleri tanıyorsunuz, hemde ince Memed 'in üzerindeki etkisini görüyorsunuz.. Türk Filmi diyordum ya, işte bir sahne: Iraz yerinden ok gibi fırladı. Köşeye gitti. Bebeğin üstündeki kilimi çekti. Bebek ortaya çıktı. Gözleri yumuktu. "İşte bu teslim aldı İnce Memedi. Siz de erkeğim diye övünüyorsunuz." Asım Çavuş bunu beklemiyordu. Bir Hatçeye, bir Iraza, bir Memede baktı. Gülümsemesi dudaklarında dondu kaldı. Elini Memede uzattı, kelepçeyi aldı. "İnce Memed!" dedi, sustu. Göz göze, öylece sustular kaldılar. "İnce Memed, ben de bu durumda seni teslim alacak adam değilim." Belinden beş tarak fişek çıkarıp yere attı: "Ben gidiyorum. Arkamdan ateş et," dedi. (s420) Yazar; Ağaç, bataklık, iklim, bitki, arı ve coğrafi olarak o kadar güzel anlatıyor, bilgi veriyor ki kalemde ki ustalığını farkediyorsunuz.. oralarda yaşamış olduğunu hissettim.. hatta bir ara " Lev TolstoyLev Tolstoy " getirdi aklıma hakkını verelim. Çok beğendiğim bir roman oldu, önemli yerleri ve sözlerin altını çize çize bitiremedim.. Merak edipte okumayan varsa tavsiyemdir pişman olmayacaklar. "Vay anam vay"
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,2bin okunma