·160 syf.·
2024 8. kitabı
Kürk Mantolu Madonna, sürekli ismini duyduğum ve internette gördüğüm bir roman. Gereksiz popülerleştiğini düşündüğüm için içimden okumak da gelmiyordu. Ama edebiyat öğretmenimin bir paragrafı okuduktan sonra "Bu tam olarak Kürk Mantolu Madonna'daki Raif Efendi'yi anlatıyor." demesiyle o hafta gidip kitabı almam bir oldu. O paragraf: " İnsanlar vardır, caddelerin ortalarında yürüme cesaretini bir türlü kendilerinde bulamayıp kaldırımların duvara yakın yerlerinden giden. Orada olduğunu unutmuşçasına gideceği işe, varması gereken yere ulaşmak için koşturanlardan her hâlleriyle ayrılan... Kendi ruh hallerini caddedekilere uydurarak onlardan biri olmaya çalışan... Sıradan biri olmayı çabaya dönüştüren... Ne kadar istese de yürüyen her şeye biraz ürkek, hareket etmeyen her şeye biraz yakın olan..." Roman betimlemeleri, tahlilleri ve anlatımıyla gerçekten güzeldi. Ama hala fazla abartıldığını düşünüyorum. Genel olarak karamsar bir havası vardı, adamla kadının birlikte ve mutlu oldukları anlarda bile hüzün sayfalara hakimdi. Raif Efendi'yi anlatıcının gözünden tanımaya çalışmak, onun yavaş yavaş açıldığını görmek ve en büyük sırrını onun ağzından okumak çok güzeldi. İlk baştaki izlenimi; #233896611 #233896766 iken daha sonra anlatıcının düşünceleri değişiyor; #233896882 《Rikkat: Merhamet 《İnfial: Kırgınlık 《İnkisar: Düş kırıklığı 19.02.2024
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,7bin okunma