Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 19 Şubat 2024 00:00 Ailenizi katledenlerden birini kitabınızın kahramanı yapabilir miydiniz? Hatta oluşturduğunuz bu cani kahramana kendi kimliğinizden özellikler nakledebilir miydiniz?
Yazarımız kitabında; beynin hafızayı depolama kapasitesini araştıran, canlı insan beyni üzerinde gelişmiş cerrahi tekniğini kullanarak benzersiz deneyler yapan, Nazi savaş suçlusu, beyin cerrahı Dr. Otto Reitmüller’in savaş sonrasında kimlik değiştirerek Karl Braun olduğu zamanları anlatmış. Yazara göre Reitmüller savaş sırasında deneyler yaptığı insanları hipnoz altına alır, onlara kişisel anılarını anlattırır ve sonra onlara operasyon yaparmış. Hasta iyileşir iyileşmez hikayeleri tekrar anlattırır, farklılıkları not alır ve bir kısım beyin hücresini daha çıkarmak için tekrar ameliyat edermiş. Bu insanlar en fazla 3 ameliyata dayanabilirlermiş. Ancak biz kitapta konser, tiyatro seven, sanatçı ruhlu ve kendi halinde Karl Braun’u okuyoruz. Her gece rüyalarında kendi mahkemelerine çıkıp, kendini savunan ve mahkeme sonrasında suçsuz bulunarak beraat eden, “Büyük Bilgisayar” a dua etmeden uyumayan, yaptıklarını okumasak sempati duyabileceğimiz bir karakteri okuyoruz.
Yazar annesini ve diğer yakınlarını Auschwitz’de kaybetmiş bir Yahudi’dir. Kitapta olan ilginç şey ise Braun’un hatıralarının aslında yazara ait olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında kitap tuhaf ve sıra dışı olarak nitelendirilebilir. Ayrıca yazar, hala fırsatı varken annesini İngiltere’ye getirmediği için ölene kadar suçluluk hissetmiş ve bu yüzden hezeyanlara kapılıp, yaşlılığında Nazilerin peşinde olduğunu düşünüp, hastaneye götürülürken gaz odalarına götürdüklerini zannedip mücadele etmiş.
Kitap kamplardan çok fazla bilgi sunmuyor evet ama o insanlık dışı suçları işlemiş bireylerin de bizler gibi normal insanlar olduğunu anlatması ve yazarının Yahudi olarak, bu sıra dışı bakış açısıyla kitabı kaleme alması beni çok etkiledi. 2.Dünya Savaşı kitapları okumaktan hoşlananlar için farklı bir deneyim olacaktır