·256 syf.····Okunma: 20 Şubat 2024 17:44 Eğer ki; bu kitap tarihi gerçeklerle uyumluysa ki, - ben iki gündür bu konuda araştırma yapıyorum ve kitabın kurgusuyla çelişen bir şey bulamadım- İsa'dan iki yüzyıl sonra Babil ülkesinde doğan Mani adlı bu kişi gerçekten de yukarıyla irtibatlı olabilir.
Yani hepimizin Uygurların bir dönem bu dine geçmesiyle adını duyduğumuz Maniheizm adlı dinin kurucusu olan Mani vahiy yoluyla Allah ile iletişim halinde olabilir. Gerçi o zaman Allah ve İslamiyet yok, Zerdüşt'ün Ahura Mazda'sı, İsa'nın kendisi ve Buda var..
Benim bu şekilde düşünmeme sebep olan şey; Mani'nin dinini yaymak istemesi ama bu konuda hiç politik davranmaması oldu. Mani Allah'tan, yukarıdan, İlahi olandan - adına ne derseniz deyin- vahiy geldiğine inanmasaydı ve sadece öğretisini yaymak isteyen sıradan idealist bir bilge adam olsaydı , bugün bu din insanlığa hükmeden üç büyük dinden biri olurdu.
Yaşadığı dönemin iki büyük süper gücünden birinin imparatoru Mani'nin ağzının içine bakıyordu, birazcık istediği gibi davransa imparatorun kendisi ve dolayısıyla tüm o imparatorluk onun dinine geçeçekti.. Mani'nin savaş karşıtı duruşundan taviz vermemesi , kendi dininin uzun ömürlü olmamasına neden oldu.
Bu dinin bugün yaşamamasının bir diğer sebebi de bu dinin keskin sınırlarının olmaması. Bu inanca göre bir ilahi ışık var ve bu ışık bütün dinlerin kaynağı. Kişi bunun bilincinde olup bütün tabiat ve öğretilerden onu damıtabilmeli. Yani bu din için hangi dine inandığının bir önemi yok; İsa, Buda ve ya Zerdüşt arasındaki farklar sadece coğrafya ve kültürden ibaret.
Ha bir de bu din biraz fazla edilgen, bırakın bir canlının canını almayı, bir ağacın meyvesini koparmak bile yasak, ayrıca öldükten sonra yargılanma, cennet - cehennem de yok, bu bilince varana kadar tekrar tekrar reankerne olmak var..
Böyle olunca da olmuyor işte, inancı yaymak için kılıcını kullanmaktan çekinmedikçe, öldükten sonra cennete gideceğine ve senin gibi inanmayanların cehenemde yanacağına inanmadıkça, dinin uzun ömürlü olmuyor, çünkü: insan doğası diye bir şey var..
Bugün bu inanca en yakın 'şey'e spiritüalizm denir.. Bu konulara ve tarihe ilgiliyseniz okumanızı tavsiye ederim, hatta derim ki; okumazsanız eksik kalırsınız..