Işık Bahçeleri

Orijinal Ülke:
Fransa

Işık Bahçeleri - Amin Maalouf
2025 12. kitabı
Kitabı genel olarak değerlendirmekten ziyade beni en çok etkileyen kısmını ve kurduğum özdeşliği paylaşmak istiyorum. • Kitabımızın ana karakteri Mani, çocukluğunun geçtiği hurma bahçesine kendisini o kadar ait hissetmiyor ki, bütün gün yalnız kalıp ağacın altına gidip düş kuracağı o anı bekliyor. Aidiyet kuramadığı topraklarda ona evinde hissettirecek tek yer hayal dünyası oluyor. Bir gün yine kendi yalnızlığına çekildiğinde "ikizi" olarak adlandırdığı bir ses duymaya başlıyor. Bu ses Mani dininin ilk mesajlarını veren ses olarak anlatılıyor. Bana kalırsa Mani'nin yarattığı alternatif bir persona ya da alter ego olarak da okunabilir. Velhasıl bu ses Mani'ye kritik anlarda ne yapacağını, nereye gitmesi gerektiğini, huzuruna çıktığı önemli insanlara neler anlatacağını fısıldıyor. • Sonra bir gün savaşa çıkmadan evvel Mani'ye ağacın kenarına gidip duyması gereken sesleri dinlemesini buyuruyor hükümdar. Mani yine bulduğu ilk ağacın altına oturuyor, bekliyor. Bu bekleyiş çok uzun sürüyor ve Mani endişelenmeye başlıyor. Yoksa ikizim beni yarı yolda mı bıraktı diyor, bu sefer gelmeyecek mi diyor, ona en ihtiyacım olduğu anda beni terk mi etti diyor. Bütün kitap boyunca yerinden edilen, tehdit edilen, işkenceler gören adamın, bu kötülüklerin hiçbirine karşı büyük tepkileri olmazken, daha iyi bir versiyonu olarak tasarladığı alternatif kimliğinin ona hiçbir şey söyleyemediği o anda yerle yeksan olduğunu okuyoruz. • Biz de eğer kendimize bir benlik inşa ettiğimizi söyleyebiliyorsak muhakkak hayatımızın pek çok döneminde kendi içimizdeki en iyi versiyonumuzun bizi nereye taşıyacağını merak edip ona kulak vermişizdir. Bu kitabın bilhassa bu kısmının beni bu kadar etkilemesinin sebebi, hayatım boyunca o ses dışındaki tüm seslerin biraz daha kısık olduğu ve onu dinlemeden hareket
2021 873. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2021 18:18
Işık Bahçeleri, çok güzel düşünülmüş bir isim aslında çünkü bir düşünce ve inanç önderini anlatıyor. Benim inancıma uymuyor aslında burası ama olsun, saygı duruyorum ben insanların inancına. Bakıyoruz neler yaptıklarına, görüşlerine, felsefelerine, yaşayışlarına... Ne bileyim bu ve benzerlerine diyelim. Maniheizm kurucusu Mani’nin öyküsünü anlatıyor bu kitap. Aynı zamanda inancını ve yaşayışını. Maniheizm üzerine anlatılabilecek, bilinen ne varsa toplamış burada yazar. Mani’nin kendi kişisel hikayesi, çocukluğu, gençliği, hayatı, ölümü ve hatta ölümünden dahi sonrası. İç huzuruyla beraber gittiği yerlerde gördüğü saygının anlatılışı da güzel. Önemli olan da bu huzuru yakalamak, daha ötesi bu huzuru başkalarına yansıtıp onların da iyi olmalarına destek olmak. Kötüsü ise bütün bunlara rağmen görmezden gelinmek. Neyse... Çok etkileyici bir anlatımı olduğunu kesinlikle kabul etmemiz gerekiyor. Sonuç olarak 1800 yıl öncesini falan anlatıyor bu insan. Kolay değil bu zamana dair araştırmalar yapıp, okuyucu sıkılmasın diye bunu hikayeleştirerek akıcı bir anlatımla sunmak. Yazara saygı duyuyor, hepimize iyi okumalar diliyorum..
2020 21. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 17:43
Mani dininin kurucusu Mani ile Sasani kralları arasındaki ilişki temel alınarak, Mani'nin hayatı ve dinin doğuşu, yayılışı roman vasfında anlatılmış kitapta. Amin Maalouf okuyucuları, anlatımın ne kadar akıcı olduğunu zaten biliyorlardır.. Peki, kitaptan arda kalan öğreti neydi derseniz; Mani'nin teslimiyet ruhuna sahip yaşantı şekli gayet iyi betimlenmiş; Bize, yani kontrol hastası insanlığa harika bir hatırlatma yapılmış. Ve tüm inançları kapsayan, ayrım gözetmeyen evrensel öğretisi ile Mani dininin barışsever misyonu yeniden gündeme getirilmiş. Kitabın önüme gelişinin benim için zamanlaması manidar. Burada sadece kendime bir şey kattığını düşündüğüm kitapları paylaşıyorum dostlarım. Herkesin yolu başka, öğretisi başka olsa da varılacak noktamız aynı.. Bu yüzden tavsiye gibi düşünmeyin yazdıklarımı, fikir paylaşımı sadece.. Bir başka kitaptan aldığım çok sevdiğim bir sözü de buraya iliştirip bitiriyorum ; "Bir bilgi kalbinizde yankı buluyorsa sizin içindir, bulmuyorsa, başkaları içindir, yargılamadan geri gönderin."
·256 syf.·
2021 148. kitabı
İslam öncesi yıllarda İran.. Sasani devleti himayesinde dinini yaymaya çalışan peygamberliğini ilan etmiş Mani’nin muhteşem serüveni. Tarihi olaylar savaşlar birebir gerçek olduğu için okuması çok öğretici bunun yanında Mani’nin maceralarında, adımlarında yazarın kaleminin dokunuşlarını hissettiğiniz için de okuması çok keyifli. Yaymaya çalıştığı dinin güzelliklerinin İslam ile olan benzerlikleri çok fazla..hemen peşine İslamiyet gibi kutlu bir dinin gelişi de beni Mani’nin varlığına inandırdı. Kuran’da adı geçmeyen sayısız peygamberden biri sanırım. Işık bahçelerinde tanışmak nasip olur belki
Din
2021 47. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 20:58
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okudum. Mani dininin kurucusu olan Mani'yi anlatıyor. Bu konuyu 6.sinif sosyal bilgiler dersinde Uygur Türkleri nin Mani dinin kabul ettiklerini, yaşayan hiç bir canlının öldürülmemesi gerektiğine inandiklari için hayvan eti yememiş ve savasmamislardir. Hayvancılıkla ugrasmadiklari için yerleşik hayata geçmişlerdir. Mani Dini güzel bir din 271 yılını ve sonrasını anlatıyor. O zamanlar daha İslamiyet yok. Mani dini de İslamiyet'e çok benziyor. Hoşgörü dini ve tek tanrı inancı var. Bir yaratan olduğuna inanıyorlar ama bunun kim ve nasıl olduğunu bilmiyor. İçindeki ışığı,içindeki sesi arıyor. Yazar bu konuyu çok güzel harmanlamis ve duyguyu okuyucuya çok güzel geçirmiş. Tavsiye eden arkadaşıma teşekkür ederim. Bilmediğim bir konu hakkında daha bilgi sahibi olmama vesile olduğu için. Sizlerede iyi okumalar.
2024 15. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2024 17:44
Eğer ki; bu kitap tarihi gerçeklerle uyumluysa ki, - ben iki gündür bu konuda araştırma yapıyorum ve kitabın kurgusuyla çelişen bir şey bulamadım- İsa'dan iki yüzyıl sonra Babil ülkesinde doğan Mani adlı bu kişi gerçekten de yukarıyla irtibatlı olabilir. Yani hepimizin Uygurların bir dönem bu dine geçmesiyle adını duyduğumuz Maniheizm adlı dinin kurucusu olan Mani vahiy yoluyla Allah ile iletişim halinde olabilir. Gerçi o zaman Allah ve İslamiyet yok, Zerdüşt'ün Ahura Mazda'sı, İsa'nın kendisi ve Buda var.. Benim bu şekilde düşünmeme sebep olan şey; Mani'nin dinini yaymak istemesi ama bu konuda hiç politik davranmaması oldu. Mani Allah'tan, yukarıdan, İlahi olandan - adına ne derseniz deyin- vahiy geldiğine inanmasaydı ve sadece öğretisini yaymak isteyen sıradan idealist bir bilge adam olsaydı , bugün bu din insanlığa hükmeden üç büyük dinden biri olurdu. Yaşadığı dönemin iki büyük süper gücünden birinin imparatoru Mani'nin ağzının içine bakıyordu, birazcık istediği gibi davransa imparatorun kendisi ve dolayısıyla tüm o imparatorluk onun dinine geçeçekti.. Mani'nin savaş karşıtı duruşundan taviz vermemesi , kendi dininin uzun ömürlü olmamasına neden oldu. Bu dinin bugün yaşamamasının bir diğer sebebi de bu dinin keskin sınırlarının olmaması. Bu inanca göre bir ilahi ışık var ve bu ışık bütün dinlerin kaynağı. Kişi bunun bilincinde olup bütün tabiat ve öğretilerden onu damıtabilmeli. Yani bu din için hangi dine inandığının bir önemi yok; İsa, Buda ve ya Zerdüşt arasındaki farklar sadece coğrafya ve kültürden ibaret. Ha bir de bu din biraz fazla edilgen, bırakın bir canlının canını almayı, bir ağacın meyvesini koparmak bile yasak, ayrıca öldükten sonra yargılanma, cennet - cehennem de yok, bu bilince varana kadar tekrar tekrar reankerne olmak var.. Böyle olunca
2022 76. kitabı
Bu gün de Amin Maalouf'un Işık bahçeleri, eseriyle geldim. Mâni'nin inancı ve öyküsü Hıristiyanlık çağının şafağında, Îsa'nın ölümünden iki yüzyıl sonra başlar. Son nefesine kadar savunduğu inancının bedeli'nin karşılığı ise dünya tarihin de yüzlerce kez görüldüğü gibi işkenceler ve sürgünler. Aydınlığın ışığın peygamberi olarak bilinen Mâni'nin hayat öyküsünü gelin siz de okuyun. Güzel olan her şeyi yok eden insanlığı bir kez daha görün derim. Toprağı işler gibi yap, ama incitme onu, okşa sadece. Ve ötekiler avaz avaz bağırırken dudaklarını oynat, sakın bağırma." İnsan, dünyadaki davranışları taklit ederken anlar ne kadar boş olduğunu. "Her cansız varlıkta olduğu gibi, her canlıda da Işık ile karanlık yan yana, iç içedir. Bir hurmayı ısırdıgınız zaman eti bedeninizi besler,ama tadı, kokusu ve rengi ruhunuzun gıdasıdır. Işık içinizde güzellikten, bilgiden beslenen şeydir. Hiç durmadan besleyin onu bedeni doyurmakla yetinmeyin. Duyularınız güzeliği devşiresiniz, ona dokunasınız, koklayasınız, tadasıniz, dinleyesiniz,seyredesiniz diye verilmiştir. Duyularınıza kokular, ezgiler, renkler sunun. Onları kötü kokulardan, çirkin seslerden, pislikten uzak tutun. Bir din kurup da yanındakilere inançlarını benimsetmeye çalışmamak; böyle bir şeyi ancak hoşgörülü bir inancın havarisi olan Mani yapabilirdi. Onun tanrısı kendisine tapacak insan aramıyordu. Hepimizde aynı tanrısal kıvılcım var. O ne bir soya, ne de herhangi bir kasta aittir; ne erkek ne kadındır; herkes onu güzellikle bilgiyle beslesin ki parlasın, insanı yücelten ıçindeki ışıktır. " İnsan hep kendi sesini dinler "
Aydınlık- Karanlık paradoksu: Manicilik
2023 21. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 02:26
3 yy'da kurulmuş Maniciliğin tarihi kurgulara meraklı #maalouf tarafından anlatımı. Hz İsa, Budha ve Zerdüşt'ün düşüncelerini birleştirerek tek bir din haline getirmek isteyen kurucu Mani'nin öyküsü bu. Sasaniler ile Romalılar arasında çekişmelerin yoğunluğu altında, Babil'li Mani'nin kurduğu yeni dinde; her türlü şiddet ve sınıf ayrımı reddedilmekte, her canlı veya nesnenin içinde iyiliği barındıran ışık ve kötülüğü barındıran karanlık bulunmaktadır. İnsanın görevi içindeki aydınlığı görüp çoğaltarak Işık Bahçelerini oluşturmaktır. Tanrı aynı zamanda Rahim ve Kadir-i mutlak değildir çünkü yaratıcılığı insana emanet etmiştir. Gün gelir, Hz.İsa'nın havarisi Aziz Thomas'ın yolunu takip ederek insanlara Göksel Arkadaşım (ikizim) dediği ilahi sesle harekete geçen bu aksak adam, gerek dönem hükümdarı Şapur ve oğlu Hürmüz'ün desteğiyle pek çok şehirde dinini yaymaya çıkacak ama sonunda entrikayla başa gelen diğer oğul Behram tarafından öldürülecektir. Geriye hiç söz kullanmadan bir dizi resimle görüşlerini anlattığı kitap ve müritlerinin yazdıkları kalan Mani, bir haberci (peygamber) mütevaziliğiyle yazarın satırlarında dile geliyor. Dönem şartlarında pek çok din için yasaklı resim sanatı ve müziğinde ruhunu buluyor. Alıntılara dikkat edilirse, yaşam öyküsünün dogmatikliği bir çok davranış ve sözünde kayboluyor sanki. Ve bunlardan hiç birinin günümüze ulaşmaması ve semavi dinler ile iktidar sahipleri tarafından lanetlenmesi (Manik, Mani-yak) de ayrı konu tabii: Işığınız hiç sönmesin....
Teoloji
2024 10. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2024 02:19
Kitap güzel akıcı olay örgüsü süper değinilen tarihi bilgi okunmaya değer. Mani bizden biri yazarın bu hikayeyi yaza bilmesi için bayağı bı her türlü dini yaşayan insanların içinde kalması gerek yoksa bu kadar ince bilgilere sadece okuyarak erişmek imkansız. Bu yüzden yazarın neredeyse bütün kitapları hayata yön vere bilecek potansiyelde.
2021 5. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 01:14
Oysa Patting alçak biri değildi ya da öyleyse bu tuhaf bi alçaklıktı..Hayatını vermeye hazır ama ruhunu vermeye değil.. Bütün aşağılıkların özünde işte bu dinsel ödleklik vardı..

Amin MaaloufYazar · 19 kitap
Amin Maalouf ya da Emin Maluf (Arapça: أمين معلوف‎ Emin Maʿluf), 25 Şubat 1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır. 1949'da Beyrut, Lübnan'da doğdu. Annesi Türk kökenli Mısırlı, babası Melkite Katolik cemaatindendi. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı. Lübnan'da iç savaşın çıktığı 1975'e kadar Lübnan'da gazetecilik yaptı. Bu tarihte Paris'e göç etti. Yazar halen Paris'te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Yapıtlarında çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini başarıyla işleyen Maalouf, 1983 yılında yayımlanan ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (Les Croisades vues par les Arabes) ile tanındı. Bu kitap, çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986'da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü'nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı Afrikalı Leo (Léon l'Africain) bugün bir "klasik" olarak kabul edilmektedir. Maalouf'un 1988'de yayımlanan ikinci romanı Semerkant (Samarcande) da coşkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Maalouf'un sonraki kitapları da yine roman tarzındaydı: 1991'de yayımlanan Işık Bahçeleri (Les Jardins de Lumiére) ve 1992'de yayımlanan Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (Le premier siècle après Béatrice). Maalouf, 1993'te yayımlanan romanı Tanios Kayası (Le Rocher de Tanios) ile Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1996'da Doğunun Limanları (Les Echelles du Levant) adlı romanı ve 1998'de ise Ölümcül Kimlikler (Les Identités Meurtrières) adlı deneme kitabı piyasaya çıktı. 2000'de Yüzüncü Ad - "Baldassare'nin Yolculuğu" (Le Périple de Baldassare) adlı romanı yayımlandı. Ayrıca 2002'de opera için yazdığı ve Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho'nun bestelediği Uzaktan Aşk (L'Amour de loin) Maalouf'un ilk librettosudur. 2004'te yayımlanan Yolların Başlangıcı (Origines) adlı ailesini anlatan bir çeşit hatırat kitabından sonra, 2006 yılında Adriana Mater adlı ikinci librettosunu yayınladı. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir. Kurgusal eserleri Afrikalı Leo (1986) Semerkant (1988) Işık Bahçeleri (1991) Beatrice'den Sonra Birinci Yüzyıl (1992) Tanios Kayası (1993) Doğunun Limanları (1996) Yüzüncü Ad (2000) Doğu'dan Uzakta (2012) Empedokles'in Dostları (2021) Opera librettoları Uzaktan Aşk (2002) Adriana Mater (2006) Kurgusal olmayan eserleri Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (1983) Ölümcül Kimlikler (1998) Çivisi Çıkmış Dünya (2009) Uygarlıkların Batışı(2019) Hatırat Yolların Başlangıcı (2004)