Amin Maalouf
Çağdaşımız Mani... Hoşgörü peygemberi Mani... Amin Maalouf diğer romanlarında olduğu gibi yine bir karakterin yaşamı üzerinden dünyaya açılarak yapıtını kuruyor. Mani'nin inancı ve öyküsü Hıristiyanlık çağının şafağında, İsa'nın ölümünden iki yüz yıl sonra başlar. Bizim çağımızın da kahramanı olabilecek Mani, yaşam öyküsüyle, son nefesine kadar savunduğu inancının oluşturduğu kişisel tarihiyle, o dönemden yani 2. yüzyıldan beri hala varolan politik sorunlara da işaret etmiş oluyor. Mani'den bugüne, "sanat ve coşku kaynağı olan kitaplarından, bağışlayıcı dininden, coşkulu arayışlarından, insan, doğa ve tanrısallık arasında uyum isteyen çağrısından geriye" çok az şey kalmış olsa da; bağnazlık ve iktidar hırsı yapıtını yok etmeye çalışsa da Amin Maalouf onun Aydınlıklar'a açılan inancını ele alıyor ve Mani'nin öyküsüyle bugüne "ışık" tutuyor: Çağın getirdiiği felaketleri öngörmeyi nasıl öğrenebiliriz?
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 45 dk.Sayfa Sayısı: 238Basım Tarihi: Ocak 2020Yayınevi: Yapı Kredi YayınlarıOrijinal Adı: Les Jardins De Lumiere
ISBN: 9789750811951Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

238 syf.
10/10 puan verdi
Biz Türklerin Mani dini hakkındaki bilgisi Uygur Devleti'nin bu dini kabul etmesiyle başlar. Ancak bu dini yayan Mani'nin hakkında bilgi sahibi değilizdir çünkü ya merak etmemişizdir ya da tarihin tozlu sayfalarında kaldığı için zaman harcamaya değer görmemişizdir... Ancak bu kitap sadece Mani'nin hayat hikayesini anlatmakla kalmıyor, yaşadığı zamanın çok ilerisinde, çağı tarafından yeterince değer görmemiş büyük aydını sahipleniyor. Kitapta benim en çok dikkatimi çeken kısım aslında Mevlana ile Mani'nin birbirlerine düşünce olarak ne kadar benzediği. Arada yaklaşık 10yy. olmasına rağmen Mevlana'nın da Mani'den etkilendiğini düşünüyorum. Hatta Mevlana'nın o ünlü sözü olan "Ne olursan ol gel" sözü bu kuşkularımı da kanıtlar nitelikte oluyor. İçinde yaşadığımız kötülüğün ayyuka çıktığı şartlar düşünüldüğünde insanlara umut veriyor Mani.
Işık BahçeleriAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20204,331 okunma
238 syf.
8/10 puan verdi
"Işık Bahçeleri" adını verdiği öğretiyi yaymaya çalışan, insanın kendi içerindeki ışığı bulması gerektiğini anlatan, içinde sanat,din,kültür, kadın, felsefe ,mitoloji gibi konuları bulunan Mani'nin hikayesini anlatan bir eser. Çelişen düşünceleriniz olsa da okunması gereken kitaplardan.
Işık BahçeleriAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20204,331 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.