2024 3. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2024 09:53
Agatha Christie 1933 yılında İstanbul’u ziyaret ettiğinde Pera Palas Otelinde kalarak yazdığı Doğu Eksperesinde Cinayet romanını yazar. Doğu Ekspresi yolculuğunda bir sabah yolculardan birinin kompartımanından çıkmadığı için bıçaklanarak öldürüldüğü anlaşılır. Tren idaresinden sorumlu Bay Bouc trende tesadüfen bulunan dedektif Poirottan olayı çözmesi için yardım ister.En büyük yardımcısı ise Yunan Doktor Constantine’dir. Poirot trende ki herkesi sorguya çeker.Ölen kişinin geçmiş hayatından kaynaklı öldürüldüğünü düşünen Poirot cinayetle ilgisi olabilecek on iki kişinin daha önce öldürülen çocuk cinayetiyle bağlantısını bulur.Trende ki yolcular yalan söyleyerek gerçek kimliklerini gizleyerek Poirot’un olayı çözümlemesini güçleştirmektedir. Poirot bu karmaşıklığın üstesinden gelir ve cinayeti aydınlatır. Bakmak ile görmenin nasıl birbirinden ayrıldığını Poirot bize gösteriyor Sansosyonel bir roman.Olay örgüsü karmaşık.Yazarın zor tahminler üzerine gitmesi suçluyu bulmanızı güçleştiriyor .. Poirot’un sonda verdiği karar ile adalet kavramını bir kez daha düşüneceksiniz.İşlenilen suçların bazen cezasız kalışı,hak ettiği cezayı almayışıyla ,yaptığının yanlarına kalması, adalete olan inancımızı kaybettiğimiz de kendimizin devreye girip yargı dağıtmak isteğimiz oluşur.İçimiz de oluşan nefret duygusuyla ya harekete geçeriz ya da Allah’a havale ederiz.Belki de oluşan güçlü nefret duygusu bizi yanlışa götürür,bazısı içinse bu yanlış değil,hak yerinin buluşudur. Kitapta öldürülen adamın toplum için tehlike arz eden,çocuk kaçırıp onu öldüren zararlı pisliğin tekidir. Böyle birinin cinayetinin aydınlatılması,kanunen suç işleyen bu kişileri devlet güçlerine teslim etmeme teklifleri Poirot’un nasıl karar almasını sağlayacak ? Bu pisliğin cinayetinin ört bas edilmesi mi adalet ? İşte kitabın sonu okuru ikiye bölecek . Kitabın hediye edilmesi ben de değerli oluşu kitabı unutulmaz kıldı . Kitabın finali tatmin edici.Sağlam kurgulanmış bir polisiye romanı.Şüpheci yaklaşımlarla bu eseri okumak keyifliydi.
Doğu Ekspresinde CinayetAgatha Christie · Altın Kitaplar · 201936,1bin okunma