·306 syf.····Okunma: 23 Şubat 2024 18:07 Kitabın konusu çok uzun zaman önce ataları dağın başına bir köy kurmuş. Tarım yapılan alana giden yol aynı zamanda dünyayla bağlantılarını sağladıkları tek yol heyelanla kapanmış ve bu köye kısılıp kalmışlar. Değerli metallerin çıktığı bir maden var ataları tarım yaptıkları alana da ulaşım sağlayamadıkları için teleferikle dış dünyadaki birine metalleri ulaştırıp karşılığında erzak aldıkları bir sisteme uymuşlar. (Karşıdaki kişiye de birşey diyorlardı da adını unuttum geçiş elemanı diyeceğim:)) Zamanla bu atalar sağır olmaya başlamış ve diğer nesillere de geçmiş bu durum.
Kitaptaki zamana dönersek baş karakterimiz Fei ve kardeşi çıraklar .Ve bu yaşadıkları toplumda çok önemli bir görev. Çünkü çok az iş var kalanı madenci ya da hizmetçi oluyor. Ustaların görevi halka o gün olanları iletmek için kusursuz resimlerle kayıt oluşturmak. Her usta 2 çırak yetiştiriyor kendi yerini alması için. Fei ve kardeşi de bu çıraklardan. Köyün madencilerinde körlükte ortaya çıkmaya başlayınca işler karışıyor. Fei nin kardeşi de görme sorunları yaşıyor ve hikayemiz burada başlıyor. Li wei diye madenci bir çocukluk arkadaşı var aynı zamanda çocukluk aşkı ama kast sistemi yüzünden imkansız aşk. Onunla birlikte gidip geçiş elemanından yardım istemeyi kararlaştırıyorlar. Çünkü gelen hastalıkla birlikte madenlerden çıkan metallerde de azalma oluyor. Her geçen gün başkalarıda hastalanıyor ve göremiyorlar. Geçiş elemanına teleferik aracılığıyla bu sorunu ilettiklerinde ters bir tepkiyle karşılaşıyorlar. Buna karşılık çözümcü bir yol bulmak umuduyla kahramanlarımız bu yolculuğa çıkıyorlar. Ama dağdan inmeleri çok zor çünkü yol kapalı ve uçurumdan aşağı inmesi de çok zor. Uçurumda sürekli küçük heyelanlar meydana geliyor . Halkda duyamadığı için bu yolu kullanmaya cesaret edemiyor. Ama Fei nin duyma yeteneğini geri kazanmasıyla bu sorunu çözüyorlar ve yolculukları başlıyor.
Kitapla ilgili görüşüm masal tadındaydı. Çok mükemmel diyemeyeceğim ama kötü olduğunu söyleyemeceğim bir kitaptı.Evreni çok hoştu. İnsanı duyularıyla ilgili düşündüren bir tarafı da vardı.Bu özelliklerini sevdim açıkçası. Spoi:Fei in kararları gerçekten çok yanlıştı. En sonunda madenci çocuğu ölüme terketti bildiğin. Kitap sonda fantastiğe döndü de öyle köylülerin elinden kurtuldu. Li wei çok akılcıydı. Ve çok mantıklı bir şekilde dedi ki sana inamayacaklar buradan gitsek yeni bir başlangıç yapabiliriz ama yok... fei dinler mi, çocuğu ölüme terketti gitti. Yazar kitabı fantastiğe çevirmeseydi Li wei askerlerin ve kendisi de köylülerin elinde ölüp gidecekti aldığı bu saçma karar yüzünden. Sadece mantıklıca soruyorum. Feicim acaba kaçıp gidip düzgün bir hayat kurduktan sonra olmadı bir kaç gün kaçıp sonra tekrar gelseydiniz teleferik aracılığıyla gerekli kanıtlarla birlikte mektup gönderseydiniz ne olurdu... Sadece bir merak yani...
Sorguladığım birçok yer oldu. Yazdığım gibi eğer fantastiğe dönmeseydi trajik bir son okuyor olurduk.Birde herkesin iyileşmesini bekledim sonunda ama o da olmadı biraz hayal kırıklığına uğramadım değil.