Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu
2024 16. kitabı
Bu roman beni çok yordu. Daha doğrusu, okumak için seçtiğim zaman yanlıştı. 2022’nin son ayında uzun uçak yolculuğum sırasında elime aldığım kitap, neredeyse hiç okunmadan Vancouver’ı da benimle gezerek geri döndü. Yola çıkarken dedim ki madem ben de bir kış gecesi yolcusuyum o hâlde yanıma İtalo’nun bu kitabını alayım. Arka kapaktaki “Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin” cümleleri kitabı okuyacaklar için bir uyarı aslında… Aklımda oğluma kavuşacağım düşüncesi ve on üç saat sürecek yolculuğun endişeleri varken İtalo Calvino’nun dehasını konuşturduğu bu romanın hakkını veremedim. Calvino’nun Calvino’yu okuduğu bir kitap olarak değerlendirilen romanda okurluk ve yazarlık üzerine çok önemli tespitler var. Hani derler ya bir romanın ilk cümlesi çok önemlidir. Bu konuda Calvino şunları yazıyor: “Pek çok romanın birinci bölümünün ilk cümlelerinin saf haline verilen romansı büyüleyicilik, anlatının devamında yok olup gitmekte gecikmez.” Bu cümlenin devamında da yazar, bunun bir okuma vaadi olduğunu ve sadece giriş cümlesi olan, okunduğu sürece başlangıcın gücünü yansıtan, beklentinin bir nesneye dayanmadığı bir roman yazmak istediğini söylüyor. Aslında elimizdeki romanda da yazar, sadece kahramanlarından biri olan “Erkek Okur”u hayalî yazarların kimlikleriyle yazdığı on roman başlangıcını okuma macerasının içine iter. “Erkek Okur”, on kez bir romanı okumaya başlar ama iradesi dışında gelişen olaylar yüzünden bu romanları bitiremez. Şimdi düşünüyorum da ben de iradem dışında gelişen olaylar yüzünden bitirmekte zorlandığım için “Erkek Okur”la aynı kaderi paylaşıyorum sanki. Calvino’nun hayalî yazarlarının kaleminden çıkan on farklı roman başlangıcının hepsi birbirinden farklıdır: “Kuşkulardan ve karmaşık duygulardan oluşan bir roman; biri tamamen kanlı ve sert; biri içedönük ve simgesel, biri varoluşçu devrimci; biri sinik-kaba; biri takıntılı; biri mantıksal ve geometrik; biri erotik ve yoldan çıkmış; biri yeryüzüne ilişkin-ilkel; biri kıyamete ilişkin ve alegorik” İtalo Calvino, bu sıralamayla on roman başlangıcının temasını da vermiş oluyor aslında
Edebiyat & Roman
Bir Kış Gecesi Eğer Bir YolcuItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 20223,599 okunma