·72 syf.····Okunma: 07 Mart 2024 20:02 Kitap çok açık vuruşlarda, üstün körü geçmiş bir okuyucunun bile rahatlıkla anlayabileceği bir çizgide yazılmış. Merakla ve üzülerek okuduğum bir kitap. Akakiy sadece monoton hayat süren ve şanssız biri. Hiçkimsenin umrumda değil ancak yeni paltosuyla işe gittiğinde iş arkadaşlarının ona karşı tutumu değişiyor ve bu yüzden Akakiy kendini onlardan biri olarak görüyor ve bir üst sınıfa geçtiğini düşünerek toplumda yeri olduğunu anlıyor. Ufak bir giysi parçasının bir insanın toplumdaki yerini ve statüsünü değiştirdiğini düşünmek günümüzde neden bu kadar kılık kıyafete dikkat edilmesi gerektiğinin cevabı olabilir mi? baş kahraman ve palto metaforundan verilmek istenen mesaj çok iyi, diğer insanlar tarafından silikleştirilen değer verilmeyen görülmeyen hissedilmeyen hayatın her günü bir önceki gün gibi geçen bir insanın yaşamındaki heyecanına odaklanması(palto) ve sonucunda bu heyecanına yenik düşmesi ve bundan diğer insanlara ders vermesi, aşırı önem verdiğimiz heyecanlandığımız bir şeyin aslında sonumuzu getirebileceğini, kibir imgesini işlemiş yazar. Sonsözünü okuyup yatağıma uzandığımda uzun süre etkisinden çıkmamıştım. İnsan değerleri gibi konuları açık seçik anlatılmak yerine imgeler yoluyla anlatılmış. Ufkumu açan beni silik bir memurun yaşamına iten "palto"dur.
Şiddetle tavsiye ederim. :)