2024 10. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2024 00:00
Kendine Ait Bir Oda; Edebiyat dünyasının feminist bir makalesidir. Kadın hareketinin de elinden düşürmediği bu kitap ilk olarak Eylül 1929’da yayımlanmış. Uzun bir makale olan Kendine Ait Bir Oda erkeklerin kadınlara uyguladığı baskıyı ve eşitsizlik kavramını tarihten alıntılar yaparak önümüze sunuyor. Kitap başlı başına insanın kadın ve erkek arasındaki farkları ya da yapılan ayrıştırmaları durup düşünmesine sebep oluyor. Ben gayet severek ve düşünerek okudum kitabı ve bana çok şey kattı. İnsanın çoğu zaman çoğu şeyde kadın ve erkeğin arasında bir fark olmadığını farketmesi gerektiğini düşünüyorum. Aramızdaki fark neydi ki? İki cinsiyet de sonuç itibariyle insan değil miydi? Ayrım yapmanın, erkekleri daha üstün görmenin amacı neydi? Kitapta yazdığı gibi; “Neden erkekler şarap içerken kadınlar su içiyordu? Neden bir cinsiyet bu kadar varlıklıyken diğeri bu kadar fakirdi?” Kitap kadınların da kendisi arasında ayrılmadığını bir iş kadınıyla bir annenin de aynı olduğunu şu cümlelerle özetliyor; sekiz çocuk büyütmüş temizlikçi kadın, dünya için bin sterlin kazanmış avukattan daha mı az değerli? Tabii ki de değildi. O avukatı dünyaya getiren bir temizlikçi kadın da olabilir. Kitabın çoğu yerinin altını çizip durup düşünmüşlüğüm oldu. Neydi iki cinsiyeti böyle bir ayrıma sürükleyen? Kitapta geçen şu kısmı altını çizerek kadın okurlara söylemek istiyorum. “Hiçbir erkekten nefret etmeme gerek yok, bana zarar veremez. Hiçbir erkeği pohpohlamaya gerek yok, bana vereceği hiçbir şey yok.” Bu kitabın ısrarla okunmasını tavsiye ediyorum. Özellikle kadın okurlardan çok erkek okurların, özellikle bakış açısı bu yönde olmayan erkek okurların okumasını tavsiye ediyorum. Çok severek okuduğum bir kitabın daha sonuna geldim. Daha güzel incelemelerde görüşmek üzere:)
İnceleme
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · İndigo Kitap · 201748,2bin okunma