·277 syf.····Okunma: 09 Mart 2024 10:33 Ben bir "aşk kadın" olarak kitaba bayıldım.
Yapıtta, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın daha önceki yıllarda çıkan şiirlerinden bir seçki yer almaktadır. Kitap şiir ve mektuplardan oluşuyor. Aynı zamanda şairin Mihriban’a yazdığı mektuplar ve öz geçmişi de Aşka Dair Nesirler’de kendine yer bulmaktadır. Farklı bir kitap. Nazımlar, nesirler bir arada. Kitap bana adeta bir şölen sundu. Aşkla ilgili o denli hoş, zarif cümleler kurmuş ki Ümit Yaşar Oğuzcan, insanı kitabın ortasında durdurup "Neden aşık değilim, neden kimse bana böyle güçlü bir aşk duymuyor?" diye düşündürüyor.
24 kez intihar etmeye çalışan Ümit Yaşar, ne yaptıysa bir türlü başaramamıştır. Ama yaşarken ölüme mahkum eden oğlu "Baba öyle intihar edilmez, böyle edilir diyerek." hayatına son vermiştir nitekim ilk denemede başarılı olmuştur. Şiirlerinin çoğu ölüm temalıdır. Ölmek hissini fazlasıyla tadıyorsunuz. Ama mektupları aşk kokuyor buram buram.
"Yağmur Altında" başlığı en sevdiğim mektuplarından oldu. Sanki Tevfik Fikret'in "Yağmur" şiiri edasıyla:
Küçük, muttarid, muhteriz darbeler
Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz
Olur dembedem nevha-ger, nagme-saz
Kafeslerde, camlarda pür ihtizaz
Küçük, muttarid, muhteriz darbeler..
Tevfik Fikret'in şiirinde o yağmur sesini nasıl hissettiysem, Ümit Yaşar'ın Yağmur Altında mektubunda da aynısını hissettim sadece Ümit Yaşar bir sevgili için söylenilebilecek bütün güzel sözleri söylemiştir, sevdiğini büsbütün ilahlaştırmıştır, bize söylenecek bir söz bırakmamıştır. Umarım sevdiğin kadın mektuplarına ulaşmıştır, kavuştu mu acaba? Ama sevgin ve aşkın bana ulaştı. Umarım bir gün senin gibi aşık olabilirim.