Çöl Çiçeği
2024 1. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 19:31
Yazarımız Waris Dirie somali'de çölde zor durumlar altında yaşayan on iki çocuklu ailenin kızıdır. Babası tarafından 5 deve karşılığında yaşlı bir adamla evlenmek istemediğinden somaliden kaçıp kendi hayatını kurmaya karar verir. Waris Dirie Somaili'de çölde yaşayan kızların çok zorluklar altında yaşadıklarını ve kadın sünnetini ele almaktadır. Bu kitap sayesinde birçok yerde kadın sünnetinin yapıldığını dünayaya duyurur. Bu işlem hiç hijyenik olmayan şartlarda yapılıyor. Bu işlemin yapılmasının en büyük sebebi genç kızların evlenene kadar başka bir erkekle beraber olmaması için yapılmakta. Kızlar çocukluk çağlarında,dış gentil organları keskin bir makas,jilet hatta bunlar bulunamıyorsa dişlerle kesilerek yapılıyor ve sonra hiç boşluk görünmeyecek şekilde dikiliyor ve sadece idrar için minik bir boşluk bırakılıyor. Bu işlem yüzünde milyonlarca çocuk ölüyor veya enfeksiyon kapma gibi durumlar söz konusu oluyor. Waris Dirie bu işleme ne yazık ki maruz kalmış bir kadın. Çölden kaçarak sosyal yaşama geçtiği zaman diğer kadınlardan çok anormal olduğunu fark ediyor ve başka kız çocukları bunu yaşamaması için harekete geçiyor. Top model olduktan sonra moda dergisin'de yazar olan biri onunla hayatı hakkında makale yazmak istiyor ve görüşmek istediğini söylüyor. Waris ise görüşmek istiyor ve hayatında yaşamış olduğu tüm her şeyi anlatıyor. Waris Dirie'nin otobiyografisini okurken bazı bölümlerde çok şaşırdım, tüylerim diken diken oldu ve çok duygulandım. K Çöl Çiçeği itabı okuduğum zaman hayatta şükür etmemiz gerek çok şey olduğunu fark ettim. Umarım bu küçük çocuklara yapılan durum son bulur ve buna maruz kalmış tüm çocuklar mutlu olur.
1000k
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,8bin okunma