2024 17. kitabı
Maxim Biller, Rusya’dan Çekoslavakya’ya göç eden Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Prag’da dünyaya gelmiş. Küçük bir çocukken buradan Doğu Almanya’ya göç etmiş annesi ve babasıyla. Ailesinin diğer fertleri de Batı Almanya, Latin Amerika, Kanada gibi dünyanın farklı yerlerine göç etmişler. Altı Bavul, yazarın hayatının özellikle ilk yıllarında belirleyici olmuş göç, azınlık olmak ve Doğu Bloku döneminin baskıcı rejiminde yaşamak temalarını işlediği, kısmen otobiyografik ve çok güzel bir novella. Sovyet Bloku döneminde, Prag’da yaşayan bir çocuğun gözünden ailesinin ve buradaki yaşantılarının anlatılmasıyla açılıyor kitap. İlerledikçe ailede büyük bir sır olduğu anlaşılıyor. Altı farklı aile ferdinin bakış açısından ailenin farklı dönemlerinin anlatımını okurken, yavaş yavaş da bu sır perdesinin aralanması için sabırsızlanıyorsunuz. Ailenin başka başka fertlerinin gözünden olayları okurken, perspektif ve objektif olmakla ilgili etkileyici durumları fark etmek çok keyif veriyor. Bunların daha da ön plana çıktığı çünkü herkesin kendince çok haklı olduğu ve yaşananları kendi gözünden anlattığı aile meselelerinde işlenmesi daha da anlamlı bence. Altı farklı anlatım denilince farklı ağızlardan hikayeyi dinlemeyi hatta bilinç akışı tekniği bekliyordum, ama tanrısal anlatıcıyla farklı bakış açılarını bu kadar iyi sunması da ayrı bir başarı bana göre. Herkesin bagajını açıyor okura tek tek Biller, siz de ailenin kirli çamaşırlarını didikleyip kim haklı kim suçlu çözmeye çalışırken, arka planda da tarihi bir dönem akıp gidiyor. Kitabın sonu her okura hitap etmeyebilir ama kitabın ruhuna ve işlediklerine bence oldukça uygun. Belki arada okura bırakılan boşluklar daha çok doldurulabilirdi ama bu haliyle de gayet güzel. Kısacası, merak duygusunun sürekli canlı tutulduğu, algı ve hafızanın subjektifliğinin çok güzel işlendiği bir aile hikayesi okurken arka planda Komünist Dönem Doğu Avrupa’sında yaşananlara ve Batı Almanya’dan İsviçre’ye farklı noktalara göç hikayelerine tanıklık ettiğimiz güzel bir kısa roman Altı Bavul. Okuyun, seversiniz.
Altı BavulMaxim Biller · Livera Yayınları · 202344 okunma
1.839 Gösterim
Yahudi birinin kitabını okumak.. hele ki şu günlerde. Harika. Delirmek için mükemmel bir çağ.