·360 syf.····Okunma: 13 Mart 2024 13:26 Okudukça konusuyla ve anlatımıyla sizi içene çeken bir kitap Bülbülü Öldürmek.
Kitaba konu olacak kişilerin ve yaşadıkları kasaba olan Maycomb’un tanıtılmasıyla başlanıyor. Ardından evin küçük çocuğu Scout’un (bir süre erkek zannederek okumuştum, sonra kız olduğunu fark ettim) abisi Jem, babası Atticus ve hizmetçileri Calpurnia’nın birlikte yaşadığı evle birlikte komşularıyla ilişkileri, babalarının çocuklarına yaklaşımı, okulda yaşadıkları, akraba ilişkilerini ve siyah ve beyaz insanlar arasındaki eşitsizlik ve adaletsizliği temiz ve çocuksu anlatımıyla okuyoruz. Özellikle Scout ve Jem’in babaları Atticus’un anneleri olmadan çocuklarını büyütürken sergilediği ileri görüşlülük ve dürüstlük kitapta bahsedilen ve etkilendiğim birçok konudan biridir.
Çocukların tam çocukça davranışlarının yanında eğlenirken, bir yandan da bir zenciyi savunmak için her şeyi riske atan babalarının onları yetiştirme tarzı ile nasıl olgun düşünebildiklerini, çocukların birbirine nasıl sahip çıktıklarını güzel bir dille anlatılıyor.
Çocukluğun verdiği o masum anlatışıyla kimi yerde güldüren, verilen mesaj ve anlatım şekli açısından de etkilenerek okuduğum ve bitince de bir süre etkisinde kaldığım bir kitap oldu. Keyifli okumalar dilerim.