Ah Firdevs
2024 11. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2024 18:10
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Mısırlı yazar Neval El Seddavi ve onun “Sıfır Noktasındaki Kadın” kitabı ile geldim. Kitabı çok fazla yerde önerilen bir kitap olduğundan alıp okudum ve çok beğendim. Bunu şimdiden söyleyebilirim. Ayrıca bu kitap ve yazarımız zamanında Mısır’da çok fazla siyasal baskılara maruz kalmış. Kitap gerçek bir hayattan uyarlama ve kitabı da daha çekici yapan bu durum. Seddavi’nin hapishanenin bir hücresinde hayatının son saatlerini geçirin Firdevs adında bir kadınla konuşmalarını okuyoruz bu kitapta. Firdevs cinayetten hüküm giymiş bir hayat kadını ve cezası da idam. Bu şekilde anlatınca bu yazdıklarımı okuyan kimse hiçbir şey hissetmeye bilir yada Firdevs için hak ettiğini bulmuş bile diyebilir. Hadi size biraz Firdevs’in hayatından söz edeyim de kararınızı ona göre verin. Çok az spoiler içerecek.. Firdevs, Mısırlı bir ailenin kızı. Babasından hiç ama hiç sevgi görmemiş annesinden de sürekli azar ve dayak yemiş. Hatta annesinde sorduğu bir soru yüzünden kız sünnetine maruz kalmış. Sadece amcasını çok seven Firdevs biraz büyüyünce ailesinden ayrılarak amcasının yanına yerleşmişve ilkokul ve ortaokul diplomasını almış. Ama Firdevs’in kara yazısı devam edecek önce amcasından bir takım kötülükler görecek daha sonra evlenip kocasından da kötülükler görecektir. Detaylı bir şekilde bu olayları yazıp okuyacak olanların tadlarını kursaklarında bırakmak istemiyorum. Daha sonra kendini sokaklara atan Firdevs kim yardım eli uzattıysa hepsinden kötülük görecek, kimi zaman fiziksel olarak, kimi zamanda ruhsal yaralar alacak. Artık Firdevs bütün ümitlerinin yıkıldığı, ruhunda derin yaraların açıldığı,kaskatı ruhsuz biri olup çıkacak ve en sonda haklı bir şekilde yaşadıklarının bir patlaması sonucu katil olacaktır. Biliyoruz ki Firdevs yalnız değil. Dünyada bir sürü Firdevsler var. Hepsinin kaderi de aynı. Suç kimde ? Sevgisiz, sahipsiz çocuk büyüten,çocuklarına doğruyu yanlışı öğretemeyen, ahlaklı,karakterli çocuk yetiştiremeyen ebeveynlerde mi ?Bazı okuyucular ataerkil toplum düzeninde kaynaklandığından yada İslam coğrafyalarında bu olayların çok olduğundan bahsetmişler. Ben bu yorumlara katılamayacağım. İlk olarak ataerkil bir toplum düzeni o zamanlar daha fazla olsa da günümüzde ataerkil bir toplum düzeni kalmadı ama bu tarz olaylar günden güne artıyor. Ayrıca ataerkil toplum düzeninde bütün sektörlerde erkeklerin önde olması kadınlara bir hayvan muamelesi yapılacağı anlamına gelmiyor. Eğer o yerde İslamiyet hakimse İslamın kadınlara verdiği değer çok fazladır yani böyle durumlar olmaz olmaması gerekir. Günümüze baktığımızda da taciz,tecavüz ve bu tarz olaylarda ilk onda İsveç gibi Avrupa ülkelerin de olduğu görülür. O yüzden bu ithamların altı boş kalıyor. Kimse unutmasın İslam kusursuzdur. Hakkıyla yaşandığında bu tarz olayların olma ihtimali yoktur. Yani kimse bu kitapla aktivistlik yapmasın. İslamiyete sallamasın. Herkese keyifli okumalar diliyorum..
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma