2024 17. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 19:00
Roberto Balano, 1953'te Şili'de doğdu. Çocukluğunu Şili'de, ilkgençliğini Meksika'da geçiren Roberto Bolano yirmili yaşlarda Avrupa'ya giderek Katalonya'ya yerleşti. Geçimini bekçilik, mevsimlik işçilik, bulaşıkçılık gibi işlerden sağlarken bir yandan da şiirler ve romanlar kaleme aldı. İlk çocuğunun dünyaya gelmesinin ardından gelirini arttırmak amacıyla düzyazıya ağırlık vermeye başladı. Vahşi Hafiyeler(1998) romanıyla Romula Gallegos ve Herralde ödülleri başta olmak üzere birçok ödül kazanmasıyla Latin Amerika edebiyatının Boom kuşağından beri en önemli romancısı olarak gösterildi, eserleri birçok dile çevrildi. 2003 yılında henüz 50 yaşında Barcelona'da hayata gözlerini yumdu. 1968 yılında polis ve ordu üniversiteyi bastığında tek başına tuvalette mahsur kalan, yiyecek tek bir lokma yemek olmaksızın on beş günden fazla orada direnen Meksika şairlerinin anası Uruguaylı Auxilio Lacoture'nin dudaklarından dökülen bir anlatının kitabı Tılsım. Mexico ve Latin Amerika'nın edebi sosyal hayatına ışık tutan, dönemin sosyal ve siyasal olaylarına göndermeler içeren, yıllardır süregelen isyanların direnişlerin birinci ağızdan tanıklığı olarak nitelenebilecek bir kitap ve bir anlatı örneği. Latin Amerika'nın baskıcı rejimleri tarafından yaşamları söndürülen, yazdıkları sansürlenen, katledilen, gençliğe bir ithaf niteliği taşıyan bu kitap karanlık bir döneme ışık tutuyor ve bu ışığı zulme direnen ve dimdik duran bir kadın figürüyle yapıyor. '' Her ne kadar söylediklerini duyduğum şarkı, savaşı ve Latin Amerika'nın daha gencecikken kurban edilmiş bütün bir kuşağının kahramanlıklarını anlatsa da aslında içten içe değerlerden ve aynalardan arzudan ve zevkten bahsettiğini biliyordum. Bizim tılsımımız işte o şarkıdır.'' diyor Bolano ve ben de ekliyorum, Aşkla direnen, şiirle özgürlüğü haykıran, birleşe birleşe kazanan halkların, sansüre baskıya diktaya boyun eğmeyenlerin, kadınların, şairlerin, gençlerin ve bizim özgürlük şarkımız sönmesin..
Edebiyat & Roman
TılsımRoberto Bolano · Can Yayınları · 2017265 okunma