Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Kaç kişiye ulaşır bilmiyorum ama ilgimi çeken bir soru sormak istiyorum: Türkiye'de, hemşirelerin -ya da genel soralım- sağlık personelinin giyindiği üniformalarda, gerek hijyen açısından, gerek belli kriterler açısından, belli kurallar var mı? Duyduğum ve gözlemlediğim kadarıyla herkes kendi tedârik edebiliyor üniformalarını; Renk, çeşit, kumaş vb. unsurlar farketmeksizin... Peki, tesettürlü hanımlar, bunların elbise uzunluğunda olanını tercih ediyorlar mı? Deneyimleriniz nelerdir?
··
279 görüntüleme
Şeyma okurunun profil resmi
Şöyle oluyor, üniformanın rengi modeli vesaire tamamen çalıştığınız kurum ve bölümle alakalı. Kriter olarak genelde alpaka kumaş tercih edilse de farklı kumaşlar kullanınca da sorun olmuyor. Ama benim tavsiyem yüzde yüz pamuk bir kumaş alınmalı ki 60 90 derece yıkanınca sorun olmasın, yoksa yeterince temizlenmiyor. Benim formam dizimin altına kadar geliyor, boyu 120 cm. Pantolonumu da ispanyol paça diktirdim. Yani ben alt üst takım diktiriyorum, hem kullanış hem de boyut olarak hoşuma gidiyor böyle. Tesettürü de buranın şartlarında en iyi şekilde sağladığını düşünüyorum. Kol bileklerimi lastikl‌i yaptırdım sıkı temas odalarda sorun olmasın diye. Ve abdest alırken sorun olmasın diye dirseğe kadar fermuarlı. Siz de bunlara dikkat edebilirsiniz. Detay çok gibi duruyor ama bir iki tane forma diktirince sorun olmuyor. Ayrıca ben fazlasıyla ama fazlasıyla seküler bir kurumda çalışıyorum. Sorun olmadı şimdiye kadar. Kimsenin ters bir bakışına sözüne maruz kalmadım ama tamamen sorumluna bağlı bi durum bu. Ama siz rahat ve kendinizden emin olun, kimsenin dikkatini çekeceğini düşünmüyorum. Eğer farklı konularda sorunuz olursa mesaj atabilirsiniz özelden. Nöbetten yazdığım için çok dikkat edememiş olabilirim.
Çocukların Dünyası okurunun profil resmi
Vaktinizi ayırıp katılım sağlığınız için teşekkür ederim. Öncelikle iyi nöbetler dilerim. Rabbim işinizi kolaylaştırsın. Verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeleriniz "İman varsa, imkân da vardır" sözü mucibinde olmuş, Allah razı olsun. Ben Türkiye'de yaşamıyorum ve yaşadığım ülkenin üniformada gözettiği kriterler farklı. Sorumun çıkış noktası da esasen buydu; Türkiye'de bu konunun nasıl işlediğini merak ettim ve şimdiye dek olumlu yönde yanıtlar almış olmak çok mutlu etti. Ancak Türkiye'de hemşire veya genel olarak sağlık görevlisi olarak çalışan kimseler görürse bu yanıtınızı ve sizinle iletişime geçerlerse, onlara yardımcı olabileceğinizden hiç kuşkum yok. İlginiz için teşekkür ederim.
3 sonraki yanıtı göster
Gökyüzünün Öğrencisi okurunun profil resmi
Sağlıkçı değilim ama bazen bazı ortamlarda sağlıkçı hanımlarla tanışıyorum. Maşallah tesettürleri çok güzel. Çalışırken ne yapıyorsunuz, nasıl muhafaza ediyorsunuz diye sorduğumda uzun giyindiklerini söylüyorlar. Yani üniformalarını kendileri özel diktiriyorlarmış. Üst kısmını epey uzun diktirip öyle kullanıyorlarmış. Başörtülerini de yine uzun bağladıklarını söylediler. Sorun olmuyor diyorlar. İnşallah sizde sıkıntısız bir şekilde tesettürünüzle çalışırsınız.
1 önceki yanıtı göster
Çocukların Dünyası okurunun profil resmi
Katılımınız için teşekkür ederim. Hâlâ bir hassasiyeti olanların olmasına mutlu oldum. Yani en azından devlet hastanesinde çalışanlar adına, imkân dahilinde olması çok güzel. Elhamdülillah, yorumda da belirttiğim üzere, buradaki mesele, tercihe bağlı bir durum. Elbise giyinmeyi tercih ediyorsanız, zaten hastane bu imkânı sunuyor. Keşke bizim de diktirmemize müsaade edilseydi, o zaman kalbim daha mutmain olurdu. Ancak bu hijyen bakımından Avusturya'nın müsaade etmediği bir durum oluşturuyor, ki enfeksiyonları eve taşımama açısından yersiz bir kural değil esasen. Şimdilik hastanenin verdiği elbisenin en büyük bedeniyle yetiniyoruz.
2 sonraki yanıtı göster
Çocukların Dünyası okurunun profil resmi
Buralarda sistemin nasıl ilerlediğine ilgi duyanlar olursa: Avusturya'da sağlık personelleri kendi tedarik ettikleri üniformaları (en azından hastanede çalışanları için bunu söyleyebilirim) giyemezler. Herkesin personel kartıyla, hastanenin kıyafet otomatından günlük kıyafetlerini alması, iş çıkışı bu kıyafetleri yine aynı otomatın kirliler kısmına yıkama işlemi için teslim etmesi gerekmektedir. Böyle bir sistemde, tek tip pantolon ve gömlek şeklinde üniformaların verildiği zannedilse de, Avusturya'da hemşirelik mesleği rahibelere dayandığı için, hemşirelere otomattan uzun elbise alma imkânı da sunulmakta. Zannımca, Avrupa ülkeleri, Türkiye'ye nazaran, hastane ortamında hijyen noktasında çok daha katı kurallara sahip. Hâl böyleyken, elbiseye bilhassa Avrupalı'ların karşı gelmesi gerekirken, buna karşılık Türkiye'de hijyen konusunda daha esnek imkânlar sunuluyorken, Türkiye'de çalışan tesettürlü bir hemşire hanımın elbise yerine pantolon giyinmeyi tercih etmesi nasıl yorumlanabilir? Elbise giyinmeye gerçekten müsaade edilmemekte midir?
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.