Puan vermedi·299 syf.····Okunma: 26 Mart 2024 02:26 Şimdi! Bazı kitapları okuruz ve çok beğeniriz. Bazı kitapları okuduğumuza ise pişman oluruz zevk vermez hitap etmez. Bu kitap daha doğrusu sanırım ilahi komedyanın tamamı bu iki kategoriye de girmiyor.
Umarım doğru açıklıyorumdur ki; bu kitap edebi kültürün ve tarihi altyapının gelişmesini isteyen kişilerin okuması hatta böyle amaçları olanların mutlaka okuması gereken bir kitap.
Şöyle hoştu böyle fenaydı demeyeceğim aklıma takılan bir kaç noktaya değineceğim ben burada:
Öncelikle koyu katolik olduğunu anladığım Dante cehennem kitabında Hristiyanlığın dışında kalması gereken klasik mitolojik ögelere yer vermiş. Ya da ben Hristiyanlığı tam olarak bilmiyorum :)
Sonra, kitap inanılmaz derecede siyasi bir kitap. Dante öç almak istediği herkesten öcünü bu kitapta almış olabilir. Hiciv niteliğinde geçmiş ve o günde her kim varsa cehennemde cezalandırarak bunu aktarmış.
Son olarak da -özellikle bunu doğru aktarmak zor olacak- Dante ara ara sevgili okur diye bizlere hitap ediyor fakat ya sadece kendisine kendi bildiği olaylar ve kişileri yazmış ya da biz de hep onun yanındaymışız gibi yazmış -gibi bir atmoster- diye söyleyebilirim.