···Okunma: 27 Mart 2024 15:20 Ağzı ağzına dolu telefonlardan
Gözleri bozuk paralardan
Saplantılı duvar saatlerinden
İçkilerin giderek küçülmesinden
Belli, iyi şeyler olmayacak.
Kısa ve öz şiir kitabı Cemal SÜREYYA'nın güz mevsimine ait erken hayatta kaybettiği dostlarının binevi anısına yazdığı şiir kitap.
İncelemeye öncelikle şiir yazmakla başladım aşağı tarafa ise beğendiğim altını çizdiğim şiirde ki alıntı ve kısaları yazacağım.
Okurken kalbe dokunan duygu içeren ve bir o kadar çelişkide bırakan bir kitap.
Örnek:
Dünyaya kadın olarak gelirsem, eşcinsel olurum.
Anlatmak istenilen nedir?
1994 eliyle samanyolu şiiri. Kadınlara düşkünlüğü ve acizliğini anlatıyor, tam olarak anlatılmak nedir bir daha dünyaya gelmek mi yoksa dünyaya gelirsem kadın olarak gelirsem ben yine de kadınlara düşkün olup eşcinsel mi olurum demek istiyor? Çok düşündürücü.
Örnek: türkü şiiri = herkesin kendi tanrısı var sen ölünce ölüyor o da!
(nasıl ölüyor Tanrı dediğiniz şey ölümsüz olmazmı?)
Dinimizce Müslüman olarak ele alırsak tanrınz yok sadece tek bir yaratan vardır o da ölümsüzdür.
Şair burda ne anlatmak istedi, ne imada bulundu Tanrı derken yaratandan mı, bahsetti yoksa başka bir çelişkiye mi girdi?
Eskiden birinci işimdi sigara içmek
Şimdiyse içmememek birinci işim.
(sigarayı bırakanın şiiri)
Demek hala sigarayı bırakmadı ve bırakmak diye bir kaidesi de yok...
Birde şunu unutuyordum, şiir kitabında azıcık Türkiye tarihinden de bahsetmiş, aşk temalı değilmiş çeşit çeşit bol vol anlatmış kısa ve öz bir kitapta.
(kahvede subay yok, bu nasıl iştir.) insan bilemez ki hangi subaydan bahsetmiş...
Bir yere geldik ki
Hiçbir sokağın adı yok. (tüm sokaklar aynı derdi şair ama bilmezki gezdiğin yürüdüğün uyuduğun sokak ona ait olduğunu.)
SON.