Sıcak Nal

Ağustos 2020
Can Yayınları

Puan vermedi·56 syf.·
2021 2. kitabı
İçindeki şiirler sizi alır götürür yalnız dikkat edin çokta uzaklaşmayın. Melankolikli okumalar :) Bir şey var şu bizim durumumuz ona benziyor Umarsızlığı yüceltmek mi desem? Renkleri beklemek belki... Makbule geçmeyen armağan Ya da Zindanda gökbilim öğrenimi. Ya da Satın alınmak Ezgiler tarafından.
Sıcak Nal...
2025 48. kitabı
Cemal Süreya’nın bu kitabında sonbaharın sesi açıkça duyulur. Şiirler yalnızca bireysel bir hüzün taşımaz; aynı zamanda dost kayıplarının yasını da içinde barındırır. Edip Cansever ve Turgut Uyar’ın yokluğu, dizelerin arasına sinmiş bir sessizlik olarak hissedilir. Bu yas, yüksek sesli değildir; daha çok içe çekilmiş, ağırlaşmış bir ses tonuyla ilerler. Sıcak Nal, Süreya’nın kendine özgü şiir dilini olgunluk döneminde yeniden kurduğu kitaplardan biridir. Şair, dili ustalıkla eğip bükerken birkaç dizeyle derin bir duygu alanı açmayı başarır. Sözcükler hâlâ yakıcıdır; ama bu yakıcılık gençlik şiirlerindeki ateşten çok, acının bıraktığı sıcaklığa benzer. Bu kitapta şiir, hem yarayı sızlatır hem de diri tutar. Aşk, kayıp, dostluk ve zaman duygusu iç içe geçer. Sıcak Nal, Cemal Süreya şiirinin hem yas tutan hem de hayata tutunmaktan vazgeçmeyen yüzünü görmek isteyenler için güçlü bir duraktır. İyi okumalar.
2024 6. kitabı
Okunma: 27 Mart 2024 15:20
Ağzı ağzına dolu telefonlardan Gözleri bozuk paralardan Saplantılı duvar saatlerinden İçkilerin giderek küçülmesinden Belli, iyi şeyler olmayacak. Kısa ve öz şiir kitabı Cemal SÜREYYA'nın güz mevsimine ait erken hayatta kaybettiği dostlarının binevi anısına yazdığı şiir kitap. İncelemeye öncelikle şiir yazmakla başladım aşağı tarafa ise beğendiğim altını çizdiğim şiirde ki alıntı ve kısaları yazacağım. Okurken kalbe dokunan duygu içeren ve bir o kadar çelişkide bırakan bir kitap. Örnek: Dünyaya kadın olarak gelirsem, eşcinsel olurum. Anlatmak istenilen nedir? 1994 eliyle samanyolu şiiri. Kadınlara düşkünlüğü ve acizliğini anlatıyor, tam olarak anlatılmak nedir bir daha dünyaya gelmek mi yoksa dünyaya gelirsem kadın olarak gelirsem ben yine de kadınlara düşkün olup eşcinsel mi olurum demek istiyor? Çok düşündürücü. Örnek: türkü şiiri = herkesin kendi tanrısı var sen ölünce ölüyor o da! (nasıl ölüyor Tanrı dediğiniz şey ölümsüz olmazmı?) Dinimizce Müslüman olarak ele alırsak tanrınz yok sadece tek bir yaratan vardır o da ölümsüzdür. Şair burda ne anlatmak istedi, ne imada bulundu Tanrı derken yaratandan mı, bahsetti yoksa başka bir çelişkiye mi girdi? Eskiden birinci işimdi sigara içmek Şimdiyse içmememek birinci işim. (sigarayı bırakanın şiiri) Demek hala sigarayı bırakmadı ve bırakmak diye bir kaidesi de yok... Birde şunu unutuyordum, şiir kitabında azıcık Türkiye tarihinden de bahsetmiş, aşk temalı değilmiş çeşit çeşit bol vol anlatmış kısa ve öz bir kitapta. (kahvede subay yok, bu nasıl iştir.) insan bilemez ki hangi subaydan bahsetmiş...
İnceleme
·56 syf.·
2026 44. kitabı
Sıcak Nal Cemal Süreya 30 dakika içinde okudum, Cemal Süreya 'nın seçme şiirlerinden oluşuyor 56 sayfa ben bu şiirlerin çoğunu birden çok kez farklı kitaplarında okuduğum için yeni bir şey katmadı ve Cemal Süreya'nın aynı şiirleri çerçevesinde dönüyor. Şayet diğer kitaplarını okuyanlar varsa bu kitabı okumasalar da olur çünkü tekrardan başka bir şey değil.
Sıcak Nal
2021 20. kitabı
8.10 VAPURU "Sesinde ne var biliyor musun  Söylemediğin sözcükler var  Küçücük şeyler belki  Ama günün bu saatinde  Anıt gibi dururlar  Sesinde ne var biliyor musun  Söyleyemediğin sözcükler var." Merhabalar Bugün Cemal Süreya'nın "Sıcak Nal" adlı kitabıyla geldim. Cemal Süreya bende yeri ayrı olan şairlerimizden. Onun şiirlerindeki samimiyeti çok seviyorum.İkinci Yeni akımının en önde gelen isimlerinden olan Süreya,1931'de Erzincan'da doğdu. Ankara Üniversitesi'nde Maliye ve iktisat Bölümünü bitiren şairimiz müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik yaptı. 1961'de Papirüs dergisini kurdu ve bu dergi 1981'e kadar aralıklı olarak yayınlandı. Üvercinka adlı şiir kitabıyla Yeditepe Şiir Ödülü'ne, Göçebe ile Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. 1990'da girdiği şeker koması sonucu vefat etti. ********************** Şairin en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, Tanrı düşüncesi, portrelerdir. Şiirlerinin çoğunda serbest nazım biçimi kullanmıştır. Gelelim Sıcak Nal'a :) Kitabımız ilk kez 31 Mart 1988'de yayımlandı. Ertesi gün 1 Nisan'da şairimizin diğer kitabı olan Güz Bitigi de piyasaya sunuldu. Süreya, bu iki kitabıyla Necatigil Şiir Ödülü'nü kazandı. İçinde yirmi dört şiir olan kitap; Sıcak Nal, Kısa Türkiye Tarihi ve Söz Yitimi adlı üç bölümden oluşmakta. İçeriği biraz hüzünlü. Erken kaybettiği dostları Edip Cansever ve Turgut Uyar'dan bahseder şairimiz kitabında. Onun için bu kitaptaki şiirler bir nevi güz mevsimi gibidir. Siz de eğer şiir okumayı ve Cemal Süreya'yı seviyorsanız bu güzel kitabı öneririm. Şiirle ve sevgiyle kalın dostlar.
2021 176. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 00:00
Cemal Süreya - Sıcak Nal @yapikrediyayinlari ° "Umut'un içinde mut varsa Umutsuzluğun da içinde umut" ° Herkese selamlar şiirsever dostlarım . Bazı şiirleriyle beni gerçekten şaşırtan ve kendine bağlayan şair Cemal Süreya. Orhan Veli'den farklı bir şair. İkinci yenici ve garip akımı karşıtı. Ama her ne olursa olsun kalemine hayranım. Bazen çok farklı geliyor şiirleri ama genel anlamda sevdiğim bir şair Cemal Süreya . ° Sıcak Nal, Cemal Süreya'nın 31 Mart 1988'de Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabıdır. Yayımlandığı günün ertesinde, 1 Nisan'da, Süreya'nın altıncı şiir kitabı olan Güz Bitigi de piyasaya sunulmuştur. İki kitap da yayınevinin "Gergedan Dizisi"nin bir parçası olarak çıkmıştır. Süreya, bu iki kitabıyla aynı yıl Necatigil Şiir Ödülü'nü kazanmıştır. Cemal Süreya Sıcak Nal' da, aşk, kadın, yalnızlık üzerine çok iyi şiirler yazmış. Ayrıca şiirlerinde, her zaman olduğu gibi sosyal ve siyasal eleştirilerine devam ediyor. Sıcak Nal üç bölümden oluşuyor. Ve toplamda 24 şiir var. - Sıcak Nal - Kısa Türkiye Tarihi - Söz Yitimi Sıcak Nal bölümünde daha çok kadın, aşk ve yakın arkadaşları Turgut Uyar, Edip Cansever'den bahsediyor usta şair. Kısa Türkiye Tarihi, bildiğimiz Cemal Süreya eleştirileri. Çok iyi gözlemci ve söylemek istediğini söylemekten çekinmeyen bir insan. Son olarak Söz Yitimi'nde ise çocuklara, kendi içine dönmüş şairimiz. 3 kısa şiir yazmış bu bölümde de. Zaten Cemal Süreya sevenler bu şiir kitabını okumuştur. Şiirseverler olarak gerçekten çok şanslıyız. Ülkemizde muhteşem şairler var ve orijinal dilinden okuma fırsatı buluyoruz. Herkese mutlu, huzurlu, bolll kitaplı günler dilerim dostlarım . ° #Alıntılar - "Sanmasınlar inanmıyorum Elbet inanıyorum tanrıya Herkesin kendi tanrısı var Sen ölünce ölüyor o da" - "Ve sen sonunda bir gün
Puan vermedi
Sıcak Nal kitabı, Güz Bitiği ile birlikte 1988 Behçet Necatigil Şiir Ödülünü kazanmıştır. Dilekçe, Sıcak Nal V, Lavanta, Yaz Sonu benim sevdiğim şiirler oldu bu kitapta.
Cemal Süreyayi tanımaya çalışmak
2022 7. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2022 21:11
Gene güzel şiirlerle bezenmiş bi Cemal Süreya kitabı. Sevdim bu adamı ya. Açık sözlü yazdıklarında. Net yazıyor. Dili çok güzel. Türkçeyi çok iyi kullanıyor. Farklı yerlerden vuruyor okuru. 1990da ölmüş. Yaşadığı zaman suankinden çok farklı.
Cemal Süreya
2022 31. kitabı
zarif dizeleri art arda sıralanması eşsiz bir şiir şöleni şiir sevmek kimi zaman şiirden taşıp artık yazarı da sevmek olabiliyor daha hiç ben Cemal Süreya sevmem diyene rastlamadım. hafif yaz okumaları serisine şiirle başlamak istedim Cemal Süreya ile :) Sıcak Nal insanın içini ısıtan türden bir kitap okuyunca bir kez daha anlıyorsunuz şairinin dili kullanmakta ustalığını Türkçeye olan hakimiyetini.. özlem duyduğu dostlarına da yer vermiş dizelerinde entelektüel yanını da göstermiş birçok açıdan çok güzel çok katmanlı kısa ve sıcak bir şiir kitabı ... keyifli okumalar
1K
2021 727. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2021 22:44
Cemal Süreya'nın 1988 yılında yayımlanan ve kendisine Necatigil şiir ödülü'nü kazandıran şiir kitabı. Sıcak Nal yayımlandığında Edip Cansever de Turgut Uyar da vefat etmiştir. Süreya, ikisi için de birer şiir yazmıştır bu kitapta. "fazla şiirden öldü edip cansever" ve turgut uyar için "öldüğü gün hepimizi işten attılar" dizeleri bu kitapta yer almaktadır.

Cemal SüreyaYazar · 28 kitap
Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.