2017 134. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2017 14:38
Sağlık alanında ki tüm meslek gruplarının ve de Tıp hakkında bilgi edinmek isteyen insanların okuması gerektiği bir kitap. Kitapta anlatılanlar açıkçası beni pek şaşırtmadı. Rutin olarak dünya da çoğu ülkenin sağlık kuruluşlarında yapılan hatalar. Kitabın genel konusu Tıp eleştirileri. Yapılan hataları çok güzel bir dille, açıklamalarda ve örneklemeler de bulunmuş. Profesörün en çok yakındığı şey ‘ilaçlar’ evet ilaçlar hastalarımız için birer mucizedir, lakin bu mucizenin de bazı şartları vardır. Bunlardan en önemlisi , ilaç uygulamasında ki ‘8 doğru ilkedir’ 1. Doğru ilaç 2. Doğru doz 3. Doğru hasta 4. Doğru zaman 5. Doğru yol 6. Doğru ilaç şekli 7. Doğru kayıt 8. Doğru yanıt Eğer bu ilkeler doğrultusunda ilaçlar uygulanırsa o zaman doğru bir yanıt alırsınız. Hayır ben ilacımı hangi saate alacağıma, kaç doz alacağıma kendim karar veririm derseniz o zaman komaya kadar götürecek bir kararın sürecini de başlatmış olursunuz. Profesörün sürekli karşı çıktığı başka bir nokta ise hiç şüphesiz ki ilaç reklamları. Hastaların, hekimleriyle olan görüşmelerini bile erteleyen, engelleyen bu reklamcılar, ürünlerini satmak için ballandıra ballandıra etkilerini, faydasını anlatıp dururlar. Ne kadar güvenli, ne kadar etkili sorularını bazen bir köşeye bırakan dalgın doktorlara da büyük bir eleştiri var. Aldıkları ilaç hediyeleri, promosyonları artık bir kenara bırakılması lazım!( etik dışı hareket eden bazı hekimlere) Hasta doktorundan ne istiyor ? Doktor hastasından ne istiyor gibi sorulara olan cevaplar ve bilgiler gayet iyi bir şekilde açıklanmış. Dünya genelin de olmak üzere Türkiye de çoğu insan ilaçlar da hep yanlış olanları seçiyor. Viral kaynaklı hastalığa alınan hatta leblebi gibi tüketilen antibiyotikler ! Komşum şu ilacı kullanıyor baş ağrısına çok iyi geliyormuş diyen güzel teyzemizin doktor tavsiyesi olmadan, aile hekimine danışmadan aldığı ilaçlar! Küçük bir hastalığa bile kutularca ilaçlara başvuruluyor. İnsanlar artık sorgulamalı, ben bu ilacı alıyorum acaba ne kadar etkili ? Yan etkileri ne kadar ? İlaç lokalize ettiği bölgeden ayrı olarak diğer organlarıma ne kadar zarar veriyor gibi soruları yöneltmesi lazım. Şunu da biliyoruz son zamanlar da ünlü ilaç firmaları yaptıkları etik dışı hareketlerle, negatif sonuçlu ilacı pozitif olarak değiştirmesiyle, bir ilacı bir çok hastalıklara reçetelemesiyle ve belki de en önemlisi ‘of –label’ dediğimiz endikasyon dışı oyunlar yapmalarıyla gündeme geldiklerine şahit olduk. Ayrıca televizyon ekranlarında reklam aralarında hiç kendi yokluklarını hissettiremeyenlere de inanmayın, kanmayın. Sigara bırakamıyorum ne yapmalıyım, Eşimle sorunlar yaşıyorum ne yapmalıyım.? Basamaklar da çıkamıyorum ne yapmalıyım? Nefes alma da güçlük çekiyorum ne yapmalıyım ? Ağrılarımdan kurtulamıyorum ne yapmalıyım ? gibi sloganları kullanan bitkisel ürün pazarlayıcılarına kanmayın. Bakınız ilginçtir, yakın zaman da ekranlarda sürekli gördüğümüz Dr. Ömer Coşkun’u bilmeyen yoktur herhalde. Kendisi kansere karşı mücadele ettiği söylenilen bir sürü bitkisel ürünü, millete iyi bir şekilde kurgulanan reklamlarla satmaya çalıştı. Fakat, ilginçtir ki kendisi de kanser hastalığından dolayı hayatını kaybetti. Kitabı alıp okumanızı isterim. Bildiğimiz bazı şeylerin nasıl da yanlış olduklarına ve Tıp alanında ki hatalara şahit olacaksınız. Not: Tıp alanın da birkaç doktorun yaptığı hataları tüm doktorlarımıza mal etmek yanlıştır. Büyük fedakarlıklarla, meşakkatli süreçlerle meslek başına gelen doktorlarımıza fazlasıyla saygı duymalıyız. Ve umarım ki bu tüm hatalar değerlendirilip olumlu cevaplara/yöntemlere dönüşür, o zaman da şu sloganı yaparız artık: ‘Adamın biri doktora gitmiş ve iyi ki de gitmiş’ diye. Keyifli okumalar.
Sağlık
Adamın Biri Doktora Gitmiş... Gidiş o Gidiş!Ahmet Rasim Küçükusta · Hayykitap Yayınları · 200989 okunma
Adar Koç
Rica ederim Yusuf Hocam, firmamızın üzerinde binlerce bilimsel araştırma yaptığı ve halkımıza sunmuş olduğu basamax ürününü 2 kaşık bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz :))) Efendim, işin esprisi bir yana, bu tür şikayetleri olan hastalarımız, yapacakları ilk işlem birincil koruma dediğimiz sağlık ocağında ki aile hekimine başvurmak.
incelemeniz etkileyiciydi insanın okuması geliyor ama doktorlara olan nefretim yüzünden şimdi dursun diyorum. yüreğine sağlık...
Adar Koç
Evet, maalesef.
Kaleminize sağlık bu olumlu inceleme için, ''Basamaklardan çıkamıyorum ne yapmalıyım?'' :))