2024 148. kitabı
Orhankoloğlu Osmanlı tarihinin en tartışılan şahsiyetlerinden biridir. Okuduğum en onjektif değerlendirmelere sahip bir kitap. "KANUNİ OLMAK KOLAYDIR. Timur'un senep olduğu bunalımı atlattıktan sonra Fatih'le başlayan yükseliş öyle bir yapı ve kadrolar oluşturmuştu ki,1520 yılında tahta Süleyman değil de kim çıkarsa çıksın, o yüzyıl Avrupalılar tarafından da Türk Yüzyılı ilan edilecekti.... Abdülhamid 100 yılı aşan sürekli çöküşün mirasını devralmıştı....Kısaca Abdülhamid olmak güçtür..." Tarih hangi yönde olursa olsun toplumsal değişmeleri inceler. Öte yandan siyasi değerlendirmeler,günün ihtiyaçları çerçevesinde haklılık kazanmak amacı güden kısa vadeli bakışlardır. Abdülhamid ne kızıl sultandır ne de evliya... hatalarıyla doğrularıyla değerlendirilmesi bizi bugün birçok yanlıştan döndürür.. sadece dünya görüşü üzerinden tarihi değerlendirenler( yok içki içmiyordu,namazında niyazında müslümandı bakış açısından öteye geçemeyenler dar bir bakış açısıyla değerlendirmede bulunabilirler...) Nitekim Abdülazizin tahtan indirilmesi ve intiharı yada cinayeti sonrası muratın tahta çıkması onun delirmesi ve yerine abdülhamidin gelmesi (ki bu esnada içerde ve dışarda başka finamikler de var,bunların araştırılması duymak istemediğimiz sonuçlara götürür.Görmek istemeyen sorgulamayan için söylenecek birşey yok) hiç toprak kaybetmedi yalanı 93 harbiyle söner.( ayrıca 93 harbi Osmanlının en büyük hezimetlerinden biridir. Mithat Paşayı suçlarlar ama Mithat paşa savaş başlamadan aylar önce yurtdışına sürülmüştür....Kıbrısın,cezayirin, Tunusun elden çıkması,Rusların oyunları,Arap milliyetçilerin ayaklanmaları,Osmanlıdan sızdırılan paralar, Almanlarla yakınlaşma,İngilizlerden kopuş,vs...dahası sorgulanması gereken çok olay var.. Bunları görmezden gelip sadece övgü etik değildir..)
Araştırma-İnceleme-Siyaset-Politika
Abdülhamid GerçeğiOrhan Koloğlu · Pozitif Yayınları · 2005118 okunma