Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Araştırma-İnceleme-Siyaset-Politika

Profil
Ulusal Güvenlik
Eğer bir ulus, savaştan kaçınmak için meşru çıkarlarından fedakarlıkta bulunmak zorunda değilse ve meydan okumayla karşılaştığında çıkarlarını savaş yoluyla koruyabilecek durumdaysa o ulus güvendedir. (Lipmman 1943:51) Güvenliğin feminist tanımı, hâkimiyet ve boyun eğme şeklindeki cinsiyet lişkilerinin ürettiği şiddet de dâhil olmak üzere bütün şiddet türlerinin ortadan kaldırılmasını içermek durumundadir. (Tickner 1992: 58) 'Ulusal güvenlik yaşam tarzının korunmasıdır... Askeri saldırı ya da zorlamaya maruz kalmamayı, içeride yıkıcı faaliyetlerle karşılaşmamayı ve yaşamın kalitesi bakımından temel nitelikli olan siyasi, ekonomik ve sosyal değerlerin erozyonundan uzak kalmayı içerir! (Kanada Ulusal Savunma Koleji, aktaran: Buzan 1991:7) "Ulusal güvenlik, temel değerlerin korunmasıyla, yani değerlerin korunması bağlamında tehditlerin belirlenmesi ve politikaların benimsenmesiyle ilgili bir şeydir'. (Leffler 2004a: 131). Ulusal güvenlik, bir ulusun içerideki değerleri dış tehditlere karşı koruma yeteneğidir! (Bock ve Berkowitz 1966: 134) "Ulusal güvenlik, ülkenin en yüksek değerleri temelde başka devletler tarafından, fakat aynı zamanda diğer dış aktörler tarafından bilinçli bir şekilde tehdit edildiğinde onların korunmasını ifade etmektedir.
Medya etkisi
IR çalışmasındaki eleştirel yaklaşımlar (Marksizm ve eleştirel teori), mevcut siyasi ve ekonomik düzenleri onların kökenlerini açıklama ve anlama süreci yoluyla sorgulamaktadır. Burada realistlerin kamuoyu-medya-dış politika bağlantısını ele alışlarının eleştirel yaklaşımlara benzerlik gösterdiğini belirtmek önemlidir. Her ikisi de kamuoyu ve medyanin devlete hizmet ettiğini iddia etmekte ve dış politika-medya-kamuoyu ilişkisi konusunda elit yaklaşımını benimsemektedir. Realistlere göre kendilerinin elit modeli benimsemelerinin nedeni, kısmen dış politika elitlerinin 'irrasyonel' medya ve kamuoyunun sınırlaması altında kalmaksızın ulusal çıkarı gerçekleştirmede özgürce hareket etmelerinin gerekmesi, kısmen de devletin sınırlarının içinde bulunan insanların çıkarlarını temsil ettiğinin varsayılmasıydı. Ancak eleştirel yaklaşımlara göre devlet, sosyo-ekonomik elitin hâkimiyet kurmasını sağlayan siyasi ve ekonomik yapıların bir fonksiyonudur. Bu eşitsizliğin sürdürülmesi bakımından temel öneme sahip olan şey, elitlerin çıkarlarının yansıtılmasına ve propagandasının yapılmasına hizmet eden medyanın rolüdür. Medya sayesinde elitlerin belli dünya görüşleri, görüşleri manipüle ve imal edilen halka aktarılır.
Reklam
Dış politikada karar verme
Rasyonel modeller pek fazla ampirik geçerliliğe sahip değildir. İnsanlar nadiren rasyonel bir modelin gerekliliklerini yerine getirmektedir. Bunun anlamı,insan tercihini açıklayan rasyonelliğin ötesinde başka şeylerin olduğudur. Bilişsel psikoloji insanların basitliğe ve tutarlılığa öncelik verdiğini ve bunun onları kötü hesapçılar hale getirdiğini ortaya koyar. İnsanlar aynı zamanda kazanç elde etmeden çok kayıptan kaçınma eğilimi taşırlar. Siyasi liderler, durumun aşırı basitleştirilmesi riskini ortaya çıkaracak şekilde karmaşık ortamı basitleştirmek için bilinçsiz bir şekilde kıyaslama mantığını kullanırlar. Dış politika uzmanları'tilkiler' ve 'kirpiler' olarak sınıflandırılır. Kirpiler "bir büyük şeyi" bilirler ve uzun vadeli tahminde bulunmada iyi değildirler. Hatalı oldukları durumlarda belli bir yönde politika sürdürme olasılıkları yüksektir. Tilkiler ise 'birçok küçük şey' bilirler ve özellikle kısa vadeli tahminde bulunmada iyidirler. Daha dinamik ve yeni durumlara adapte olucu politika izleme olasılıkları yüksektir. Birçok karar güçlü duygusal tepkilerin sonucu olarak ortaya çıkmış gözükmektedir. Nöroloji, beynin belli davranış türlerine nasıl ulaştığını 'anlamamızı' sağlar ve böylece nörologların çalışmalarını dış politikan analizinin önemli kaynaklarından biri haline getirir.
Aktörler dış politika
Gerçek dünyada dıs politikanın oluşturulmasıyla yakından ilgilenen ulusal ve uluslararası nitelikli çok sayıda aktör bulunmaktadır. Aynı şekilde söz konusu dış politika aktörlerini ve onların davranışlarını değişik şekillerde önemli oranda etkileyen ulusal ve uluslararası nitelikli çok sayıda yapı mevcuttur. Bir araya gelen çok sayıda faktör, dış
NATO
NATO bir şekilde mevcuttur ve Libya, Afganistan, Balkanlar ve başka yerlerde görüldüğü gibi önemli bir dış politika aktörüdür. Ancak NATO tam olarak kimdir ya da nedir? NATO'nun Libyadaki hedefleri bombaladığını söylediğimizde biz ne demek istiyoruz? Maddi açıdan bakıldığında NATO, Brüksel'in eteklerinde eski bir karargâh binası, bir web sayfası ve uluslararası memurları bulunan bir yapıdır. Birkaç AWACS keşif uçağı, bir komuta yapısı ve bazı sınırlı varlıkları dışında NATO'un kendine ait bir askeri gücü bulunmamaktadır. Ancak sınırlı maddi görünümüne rağmen NATO, uluslararası politika ve güvenlik alanlarında açık şekilde bir varlığa sahiptir ve eylem (aktör olma) gücüne sahip objektif bir gerçeklik olarak görülmektedir. Diğer taraftan NATO sosyal ilişkiler, ortak teamüller ve ortak anlayışlar tarafından oluşturulmuş sosyal bir gerçektir. NATO, imzaciların saldırıya uğrayan üyelerin yardımına koşmasını öngören Kuzey Atlantik Anlaşmasının imzalanmasıyla 1949 yılında kurulmuştur. Bu yüzden NATO'nun mevcudiyeti ve bir dış politika aktörü olarak varlığı, altmış yıldan fazla geçmişi olan bir belgedeki taahhüde, bu belgeye atfedilen ortak anlama, üyelerinin ortak kimlik ve değerlerine ve kurulduğundan beri ortaya çıkarılan ortak teamüllere dayanmaktadır. Bundan başka NATO somut güvenlik ve dış politika konularında ortaya koyduğu eylemlerle mevcuttur. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliğine karşı en önemli dış politika forumunu oluşturmuş ve Soğuk Savaş sona erdiğinden beri de eski düşmanlarla yeni ilişkiler kurmakla meşgul olmuştur.
İtalyan Gladio'sunun; P2 mason loncası, İtalyan mafyası, Neonazi aşırı sağcılar ve CIA ilişkileri göz önüne alındığında, bizdeki durumun da çok farklı olmadığı ortaya çıkıyor. CIA ve MİT'in mason ekibi, Türk mafyası ve ülkücüler.
Reklam
CIA Türkiye Masası Şefi Paul Henze, Beyaz Saray'da Situation Room diye bilinen, çok önemli gelişmeleri izleyen bölümü aradığında Our boys have done it (bizim çocuklar darbe yaptı) dedi.
Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti ile Gün Sazak'ın öldürülmesi, bir zincirin birbirine girmiş iki halkasıdır. Her iki cinayet de uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile bağlantılıdır.
Dışa kapalı ülkeler, dışarıdan çok rahat kontrol edilen ülkelerdir. Çünkü teknolojileri olmadığından kendilerine teknoloji yardımı sağlayan merkezler oraların gizli egemenleridir.
Bu tarihten sonra yaklaşık 7 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği olaylar başlıyor, Amerika'dan burslu Demirel; "İti ite kırdırıyorum" diyebiliyordu.
Enes

Enes

@enesbir
·
10 Mayıs 10:21
Kanlı Pazar
Bugün gazetesinin kışkırtmalarına AP'li gençler vemilliyetçi gençler de katılıyor, 6. Filo'ya hayır diyen gençler, polis gözetiminde bıçaklanıyorlardı. Olaylar sonucu iki kişi hayatını kaybetmiş, iki yüz kadar insanımız da yaralanmıştı. Bu olaylar tarihe "Kanlı Pazar" olarak geçmişti.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.