2024 42. kitabı
Okunma: 27 Mart 2024 00:00
Zamanda edebi bir seyahat ile selamlıyorum sizi Murat Menteş Derde Deva Randevu 4 . Dünyadan ve memleketimizden on bir müteveffa üstat ile… Hem edebiyat hem felsefe adına muazzam bir antoloji. İster bir kültür gezisi deyin ister üstatlarla fikir teatisi. Kimler kimler var bu bilgi dolu çalışmada Büyük düşünür Antisthenes’in öğrencisi, dünya vatandaşı Diogenes, Sosyolojinin öncüsü, tarihçi ve devlet adamı İbn Haldun, Aşkı, melodramın dışına çıkaran, gelenekleri, toplumsal rolleri kalıplarının dışına çıkaran Jane Austen, Savaş ve Barış ile toplumun, Anna Karenina ile bireyin gerçeklerini yazan demokrat, dinden ziyade inanca değer veren Tolstoy, Üç ayrı yönetim biçimine Mutlakiyet, Meşrûtiyet ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık etmiş, “Mizah, irfan ve faziletten ayrılmaz,” diyen romancı, şair, mütercim Ahmet Rasim, Adı, dâhi kelimesiyle eş tutulan bir mecaza dönüşen, bilim dünyasının gelmiş geçmiş en popüler figürü Einstein, -ki mesleğim hasebiyle bu bölümü daha bir merakla okudum- Aristoteles'in “İnsan doğası gereği politik bir hayvandır,” sözünün karşısında duran, ressam ve yazar Hermann Hesse, Hiçbir eğitimi olmadığı halde derin bir felsefe, yüksek bir bilinç ve çarpıcı bir sanatsal değer içeren besteleriyle tüm dünyaya mal olmuş Âşık Veysel, Sorbonne da siyasal-bilim ve hukuk eğitimi alan, diyalogların ve suskuların hanımefendisi Marguerite Duras, Telif eserlerinin tümünü otuz sekiz yaşında görme yetisini tamamen kaybettikten sonra yazan, mütercim, okutman, artistik yönü ağır olan entellektüel Cemil Meriç, Ve yaşamın anlamını ararken mutluluğun acıyla bağından memnun olan edebiyatımızın lirik prensesi Tezer Özlü … Hakan Karataş’ın karakteristik çizimleriyle ete kemiğe bürünmüş bu on bir dev sanat erbabının Murat Menteş ile hasbihalini teğet geçmemeniz menfaatinizedir efendim.
Derde Deva Randevu 4Murat Menteş · Alfa Yayınları · 2024223 okunma