Sude

@sudekaa
Martin Eden
2024 1. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2024 03:01
Kitabı en son okuyorum diye 5 ay önce girmişim buraya. Aslında iyi ki de girmişim çünkü bana daha uzun süre gibi gelmişti. Derslerim, ev yaşantım, hayatım o kadar karışıktı ki ne kendime ne kitabıma vakit buldum aslında. Sonuç olarak süre açısından okuduğum enn uzun kitaptı ama bitti Şimdi bir inceleme olarak kitaptan bahsedeceğim çok spoiler vermemeye çalışacağım ama etkilenen olursa okumasın diyebilirim. Kitap karakterimiz Martin Eden'in alt sınıf bir hayattan gelmesi ve başka bir şey bilmemesi üzerine başlıyor. Daha sonra Martin'e göre daha soylu ve okumuş bir kız olan Ruth'a aşık olmasıyla kendini geliştirmek istemesi, okumaya önem vermesi, okulu bitirmek istemesi üzerine devam ediyor. Martin zaman içinde şiirler, hikayeler yazıyor ve hepsini bir nevi Ruth'a kendini beğendirmek için yapıyor. Ruth ve Martin arasında geçen aşk hikayesi önce aralarında bir nişan derken evlenme hayalleriyle devam ediyor ancak Ruth Martin'in yazdığı şiir ve kitaplarla para kazanamayacağını, aslında bu işi çok da beceremediğini söylemeye başlıyor ve Ruth'un ailesinin Martin'i istememesiyle yollarını ayırmak zorunda kalıyorlar. Uzun bir zaman sonra Martin'in hayatında bir dönüm noktası oluyor ve bir eseri çok büyük meblağlarda satılıyor. Martin artık çok zengin ve ünlü olmuştur ama Ruth uğruna başladığı bu işte artık o yanında yoktur. Eskiden yemek yiyecek parası olmayan Martin şimdi yemek davetlerinden sıkılmış,insanları sorgulamaya,düzene baş kaldırmaya başlamıştır. Devamlı söylediği bu laf çok derinden etkiliyor insanı:" Bu kitaplar önceden yazıldı. O zaman neredeydiniz?" Martin önce aslında Ruth'u sevmediğini ona ait fikirleri sevdiğini, insanların neden bu kadar çıkarcı olduğunu düşünmesi üzerine kendine bu hayatta yer edinemeyeceğine karar veriyor. Ve intihar etmenin aslında ona göre "yaşama arzusu" olarak geçtiğini görebilirsiniz kitapta. Sonuç olarak bu kitap bana göre bir sosyal trajedi. Kitabı uzun sürede okumamın en büyük sebebi bir bölüm hikaye iki bölüm tasvir olarak ilerliyor ve okudukça bazen sıkılıyorsunuz. Anlattığım özet olayın sadece %60ı olabilir. Son 10 bölümden çok etkilendim. Okuduysanız incelememi çok teşekkür ederim.
1000k
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,2bin okunma