···Okunma: 06 Eylül 2017 12:05 Felsefenin tesellisi Alain de Botton”un kaleme aldığı Felsefenin hayata dair örneklerle bize sunduğu çözümleri ortaya koyan önemli bir çalışmadır. Altı bölümden oluşan bu kitapta hayata dair yaşanan insani durumlara filozofların bakış acısı ile bakmakla, onların insanlara verdiği çözümlemleri bariz bir şekilde görmeniz mümkündür. 6 Bölümden oluşan bu kitapta Antik Çağda Sokratesin hayatından başlayarak “İnsanın toplumsal olarak kabul görmemesinden, Maddi fenomenlerin üstün olduğu bir dünyada “Yeterince paraya sahip olmamanın verdiği sıkıntıları Hazcı bir filozof olan Epiküros örneğinde, “Düşkırıklığı Yaşamanın Tesellisini” ise Senecanın hayatında gözler önüne sermiştir. Kişilik olarak her insanın daima kendisini yetersiz bulduğu durumlarda ise Mointaigne hayatından örneklerle ” Kendini yetersiz hiss etmenin tesellesi”, Her ne kadar filozofları akılcı olarak nitelendirsek bile onların da zaman-zaman duygularına yenik düştükleri olmuştur. Kalp kırıklıklarını ise Arthur Schopenhauer örneğinde belirtmiştir. En son Neitche ile de “Zorluklarla yaşamanın tesellesini gözler önüne seriyor. Fazla detaylara inmeden kitabın bazı özel yerlerini bu yazımda sizlerle paylaşmak isterim
Sokratesin hayatından- Toplumun baştan beri korkunç bir hata yapıyor olması, üstelik bu hatayı bir tek bizim fark etmiş olmamız imkansız gibi gelebilir . Şübhelerimizi bastırıp sürüyü takip edebiliriz. Çünki kendimizi o zaman kadar su yüzüne çıkmamış, kabul edilmesi zor hakikatleri bulup çıkaran bir önder olarak göremeyiz.
Cesaret aslında bir işin peşini bırakmamak demektir. Ki cesaret sadece savaş alanı ile de sınırlı kalmayan bir şeydir
Bildiğimiz kadarıyla Antik Çağ filozofu olan Sokratesin kendi düşünceleri o zamanın Atinasında kabul görmemiş, Sokratesin gençlerin dini inançlarını yanlış yönlendirdiklerine dair suçlamalar yapılmış, Onun dine ve Atina hükümetine karşı gelmekte, gelenekleri yıkmakta suçlanmıştır. Bu sebepden dolayı idam edilerek hayatına son verilmiştir. Hayattaki düşüncelerine en çok karşı çıkılarak idam edilen bir filozofun örneğinde Toplum içerisinde kabul görmemenin kötü bir şey olmadığının altını çizer. Diğer filozofların düşüncelerini tanışmak için kitabı okunamızı tavsiye ederim. Hayatın içinden ve fazla zor felsefi teorileri içermeyen bu eser her kesin seveceğini söylemek mümkün.