Kitap fuarından tavsiye üzerine aldığım yaklaşık iki yıldır kitaplığımda bekleyen okumaya yeni fırsat bulabildiğim bu güzel deneme-inceleme kitabı, birey olarak içimizde yaşadığımız sıkıntıların felsefe tarafından açıklanması, genel kabul gören inanç ve davranışların bir nevi antitezi.
Kitap altı bölümden oluşuyor ve altı ayrı yaşamsal sorun Sokrates, Epikuros, Seneca, Montaigne, Schopenhauer ve en son Nietzche’nin düşüncelerinden yola çıkılarak açıklanıyor. Sırasıyla; toplum tarafından kabul görmemek, yeterince paraya sahip olamamak, düş kırıklığı yaşamak, kendini yetersiz hissetmek, kırık bir kalp ve zorluklarla yaşamak şeklinde ele alınan bu sorunlar herkesin bir şekilde kendini içinde bulduğu sorunlardan. Yüzyıllardır süregelen bu problemlerin tesellilerini ünlü düşünürlerden bulmaya çalışmak -ya da bazen bulamayıp sadece sorgulamak- kitabın akıp gitmesini sağlıyor. Konu üzerinde ilerlerken verilen kitap tavsiyeleri, antik dönemle ilgili bilgi aktarımları ve anlatımın içinde bunların görsellerle desteklenmesi de kitabı çok keyifli hale getiren unsurları oluşturuyor.
Yazar, filozofların hayatlarından öğretilerine savunduğu görüşlerden karşısında durduğu görüşlere kadar değinmiş ve dili oldukça başarılı. Doğru ve yanlış bilinen konuların, sorgulanması gereken düşüncelerin, felsefenin, sanat bilgilerinin, biyografinin iç içe olduğu ve içinde bulunduğumuz günlük sorunların tüm bunlarla bir araya getirildiği, kitabı size tavsiye edecek kişiye teşekkürlerinizi rahatlıkla sunabileceğiniz bir eser.
Keyifli okumalar.