Mutluluğun Mimarisi

Alain de Botton

2018 2. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2018 00:00
Alain de Botton bir mimar olmamasına karşın öğrendiği genel bilgilerle ve bazı yerlerde araştırmalarını değiştirdiği yerlerde mimariyle ilgili iyi tespit ve eleştirilerde bulunuyor. Mimarlıkla mesleki anlamda ilgilenmeyenler içinse yapıların yapılma amacı, yapılma süresinde arkaplanda mimarın çalışmaları fikirleri hakkında halkın bilinçlenmesini sağlayacak bilgiler sunuyor okuyuculara. Ayrıca Modern sanat eserleri, mimari kitaplardan alıntılar, bazı mimarların çalışmalarından alıntılarla anlatmak istediklerini pekiştiriyor ve bir roman havasıyla bunları okuyucularıyla paylaşıyor. Le Corbuiser gibi mimarlık camiasının bazı kesimlerince ilahlaştırılmış bir modernist mimarın zihninde bulunan kendince kusursuz mimari fikirlerin topluma/kullanıcıya yönelik aleyhte etkiler oluşturabileceği tasarım izlerinin ve bunların ne gibi sorunlara sebep olduğu oldukça iyi bir şekilde kritisize edilmiş. Yazarın bazı yerlerde kesin dilli olması objektifliğine gölge düşürmektedir ancak bunun haricinde iyi bir şekilde kurgulanmış, düşündürücü bir kitap. Mimarlık okumamış olsaydım daha çok etkilenmiş olabilirdim. Okunması gereken mimarlık/felsefe kitaplarından biri.
2018 10. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2018 12:24
Bugüne kadarki birçok mimari üslubu sade ve akıcı bir dille inceleyen, okuması keyifli bir kitaptı benim için. Birkaç bölümden oluşan kitap mimariyi belli kategorilere ayırarak incelemiş. Bu incelemeleri yaparken verdiği örnekleri fotoğraflarla desteklediği için üzerinde düşünme imkanı sunmuş aynı zamanda. Birçok alanla ilişkilendirerek farkli boyutlar katmış kitaba. Yazar 20. Yüzyılın önde gelen modernist mimar Le Corbusier'i eleştirmeden duramamış :) Buna rağmen anlaşılır diliyle merakı olan herkesin okuyabileceği güzel bi kitap.
2018 12. kitabı
İnsan yaşamı ve psikolojisinin mimariyle ilişkisinin çok sade ve güzel bir dille anlatıldığı bir kitap.kitabı okuduktan sonra mimari zevklerinizin altında yatan psikolojik, geleneksel ve dönemsel faktörleri rahatça görebiliyorsunuz. Aynı zamanda mimarinin yıllar içindeki değişimine dahil ve şahit olmuş oluyorsunuz.
2019 16. kitabı
Alain de Botton yine bildiğiniz gibi. Çevremizde bulunan anlamlı veya anlamsız, estetik bulduğumuz ya da berbat derecede kötü yapılara farklı bir şekilde bakmamızı sağlıyor. Adeta binaları konuşturuyor. Onlara hayat veren mimarların düşüncelerini okurken etkilendikleri veya protesto ettikleri çağdaş akımlardan da bahsetmeden geçmiyor. Mimari bir kitap yazmak için illa mimarlık eğitimi almanın şart olmadığını ortaya koyuyor.
2023 47. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2023 17:14
Yazarın diğer kitapları gibi, sadece akıcı ve naif bir dille mimarinin ruhsal hayatımızdaki etkisini anlatıyor.. bir bilgilenme kitabı değil.. teknik bir kitap da değil ama bakış açınızı değiştiren ve ufkunuzu açan bir kaynak.. mimari ve benzeri işlerle ilgilenenlerin mutlaka okuması gerek.. ayrıca seyahat etmeyi ve yeni kültürler tanımayı sevenlerin de keyif alacaklarına eminim.. tabi muhteşem bir tarihi esere “ne güzel eski ve kocaman bina” demekle yetinmek istemiyorsanız
2021 23. kitabı
Mimari özelinde, sanata ilgi duyan ama hangi kitaptan başlayacağına karar veremeyenlerden misiniz? Bu kitap tam size göre. Hem keyifli bir anlatımı var hem de yüzlerce görsel. Baskı kalitesi pek iyi değil. Bazı görsellerin görüntü kalitesi bariz kötü. Ama ufak bir tıkla internetten de bulunabilir tabi. Bu kitabı okumak için verilen zahmete değer bence. Keyifli okumalar...
2018 51. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2018 22:38
"Bakir topraklar üzerine yaptığımız evler bu toprakların sunduğu güzellikten daha fazlasını sunabilmeli bize. Mutluluğun ne olduğunu en kusursuz biçimde, en ustaca anlatabilen binalar inşa etmeliyiz. Hiç değilse bu kadarını borçluyuz üzerine binalar dikerek yok ettiğimiz kırlara, ağaçlara, solucanlara." Mutluluğun Mimarisi'nin son cümleleri bunlar. Mimari insanı mutlu edebilir mi? İnsanı mutlu edebilecek bir mimari mümkün mü? Klasik tarzdaki mimari mi tercih edilmeli yoksa yenlikçi mi olmalı? Alain de Botton bu kez mimariye el atıyor ve özellikle Avrupa mimarisinden örneklerle insanlığın evim, iş yerim, bahçem, sarayım, sokağım dediği yapıları mercek altına alıyor. Bu mercek altındaki başlıklar da şöyle: Mimarinin Önemi, Binalarımızı Hangi Üsluba Göre İnşa Edeceğiz?, Konuşan Binalar, İdeal Yuva, Binaların Erdemleri ve Toprağın Vaat Ettikleri. Mimari ve sanata ilgi duyanlar için iyi bir kitap diyebilirim. Bol resim ve bilgi okuyucuyu bekliyor. Nedendir bilmem, kendisi de bir mimar olan Elizabeth Farrelly'nin önce mutlululuk sonra da mimariyi konu aldığı kitabının ismi Mutluluğun Sakıncaları idi. Mimarinin mutlulukla bir ilgisi olmalı :) Bu kitap da iyi bir kitaptır. Özellikle mutlulukla ilgili kısımları.
2016 13. kitabı
Okunma: 27 Mart 2016 00:00
Yaşadığımız evlerin, her gün girip çıktığımız binaların, dolaştığımız şehrin sokak ve caddelerinin mimarisinin ruhumuz ve mutluluğumuz üzerine ne gibi etkileri olduğu hakkında irdelemelerde bulunuyor yazar. Çok farklı bir alanda yazılmış bu eser mimari ve şehircilik alanında farklı kaynak arayan okurlara önerilebilir.
2017 13. kitabı
YouTube kitap kanalımda sizin için sanata en iyi başlangıç kitaplarını önerdim ve bu kitabı da yorumladım: ytbe.one/PegBH1HDrr0 Etrafta dolaşırken mimarinin sizi nasıl etkilediğini gözler önüne seren bir kitap. Mimarinin ana konularına basit ve sade bir dille girilmiş. Çevremizdeki mimari ögelere bakış açılarımız onları nasıl değerlendirdiğimizle şekilleniyor. Bu yüzden baktığımız şeyleri yorumlayabilmek için böyle bir kitap okumak lazım.
2022 89. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2022 23:53
Mutluluğun Mimarisi, yazara olan ilgim sebebiyle tanışma imkanı bulduğum ancak okuduğumda çok sevdiğim ve yararlı bulduğum bir kitap oldu. Alain de Botton, okumaktan çok keyif aldığım bir yazar. Kendisi yirmi birinci yüzyılın modern dönem filozofu olarak görülmekte. Çoğunlukla kurgu dışı metinler kaleme alıyor. Yazarın en önemli özelliğinin, çok kompleks olguları bile çok yalın bir dille kaleme alması olduğunu düşünüyorum. Mutluluğun Mimarisi kitabı, ismiyle müsemma, hem mimarinin öneminden ve gelişiminden hem de bunların mutluluğumuz üzerindeki etkisinden bahsetmekte. Kitabı okumanız için mimariye özel bir ilgi duymanız gerekmiyor. Yazar günlük yaşamda sürekli maruz kaldığımız binaların bizleri ve bakış açımızı nasıl etkilediğine değiniyor. Kitap temelde altı ana bölümden oluşmakta. Mimarinin önemi ile çok temel bir giriş yaparak sizi kitaba hazırlıyor. İlerleyen bölümlerde ise binaların görünüşlerinin bizim duygu durumumuza etkilerini, binaların bize neler anlatmak istediğini anlatıyor. Son kısımda ise doğa ile olan etkileşimden bahsedip, konuyu noktalıyor. Kitap kendi içinde çok doğal bir akışa sahip. Sizi sıkmadan, yormadan, akıcı ve oldukça basit bir anlatımla ilerliyor. Son olarak kitabın özeti niteliğinde olduğunu düşündüğüm bir alıntıyı buraya eklemek istiyorum. “Bakir topraklar üzerine yaptığımız evler bu toprakların sunduğu güzellikten daha fazlasını sunabilmeli bize. Mutluluğun ne olduğunu en kusursuz biçimde, en ustaca anlatabilen binalar inşa etmeliyiz. Hiç değilse bu kadarını borçluyuz üzerine binalar dikerek yok ettiğimiz kırlara, ağaçlara, solucanlara.” Yazarla veya konuyla ilgilenenlere tavsiyemdir. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Mutluluğun MimarisiAlain de Botton · Sel Yayıncılık · 2018910 okunma

Alain de BottonYazar · 23 kitap
Yahudi asıllı  yazar ve televizyon programları yapımcısıdır. 1969 yılında İsviçre’de doğdu. Yahudi asıllı, Mısır doğumlu finans yatırımcısı Gilbert de Botton'un oğludur. Alain de Botton'un İsviçre doğumlu annesi de bir Aşkenaz Yahudisidir. Alain, hayatının ilk on iki yılını Fransızca ve Almanca konuşarak büyüdüğü İsviçre'de geçirdi. De Botton, İngilizcenin ana dil olduğu Oxford'da bulunan The Dragon School'a gitti. Daha sonra, İngiltere'de bir devlet okulu olan Londra'daki Harrow School'da yatılı olarak eğitim gördü. Çocukluğunu sık sık yatılı okullarda yaşayan utangaç bir çocuk olarak tanımladı. De Botton, Gonville ve Caius Koleji'nin bir üyesi olduğu Cambridge Üniversitesi'nde Tarih okudu ve çift yıldızlı birincilikle mezun oldu. Daha sonra Londra'daki King's College'da Felsefe alanında master yaptı. (1991–1992). Harvard Üniversitesi'nde Fransız felsefesi alanında doktora eğitimi almaya başladı, ancak yazarlığa ayırdığı zaman nedeniyle tamamlayamadı. De Botton, 1993'te yayınlanan ilk romanı Aşk Üzerine'de ( Essays in Love) aşka düşme ve aşktan çıkma sürecini ele alır. 2010 yılında, Essays in Love, yönetmen Julian Kemp tarafından romantik komedi My Last Five Girl Friends adıyla filme uyarlandı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Kitapları, felsefenin günlük yaşamla olan ilişkisini vurgulayarak çeşitli çağdaş konuları ve temaları tartışır. 2003 yılında eşi Charlotte ile evlenen De Botton'un iki oğlu var ve ailesiyle birlikte Londra'da yaşıyor. Kitapları - Essays In Love (1993) (On Love: A Novel olarak da bilinir (2006), Aşk Üzerine, Sel Yayıncılık - The Romantic Movement (1994), Romantik Hareket, Sel Yayıncılık - Kiss and Tell (1995), Öp ve Anlat, Sel Yayıncılık - How Proust Can Change Your Life (1997), Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Sel Yayıncılık - The Consolations of Philosophy (2000), Felsefenin Tesellisi, Sel Yayıncılık - The Art of Travel (2002), Seyahat Sanatı, Sel Yayıncılık - Status Anxiety (2004), Statü Endişesi, Sel Yayıncılık - The Architecture of Happiness (2006), Mutluluğun Mimarisi, Sel Yayıncılık - The Pleasures and Sorrows of Work (2009), Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı, Sel Yayıncılık - A Week at the Airport (2009), Havaalanında Bir Hafta, Sel Yayıncılık - Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion (2012), Ateistler İçin Din, Sel Yayıncılık - The Course of Love: A Novel (2016), Aşk Dersleri, Sel Yayıncılık