Seks, Alışveriş ve Roman

Orijinal Adı:
The Romantic Movement Sex, Shopping and the Novel

Puan vermedi·335 syf.·
2021 1. kitabı
Kitap bir nevi ilişki süreci hikayesi üzerinden karakter çözümlemeleri yapıyor. Kitabın en sevdiğim yönü ilişkinin olay örgüsüne dikkat ve öncelik vermesinden daha çok, hangi konuyu incelemek istiyorsa doğrudan hikayenin ona dair olan kısmını anlatıp, sonra da kendi gözlemlerini söylemesi oldu. Yaptığı tespitler genel düşüncelerimizde radikal değişimler yaratacak tarzdan daha ziyade minik dokunuşlar yapmak. Ben de Alice gibi kendi deneyimlerime ışık tutabilecek karakterlerle dolu öyküleri seviyorum. Bu kitapta benim için biraz öyle oldu. Hem Alain Botton'unu dinlemeyi, hemde Alice, Eric və Philip ile olan yolculuğumuzu sevdim.
İlişkiler
Romantik HareketAlain de Botton · Sel Yayıncılık · 2007512 okunma
Sizin nasıl bir taşranız var?
2020 89. kitabı
Alain de Botton' un okuduğum ikinci kitabı. Bir aşk hikayesinin konu edinildiği kitapta, yazar modern çağ ilişkilerine ışık tutuyor.Duygularını zayıflık belirtisi sayan, gizli bir kadın düşmanı olan zengin iş adamı Eric ile genelin tercihleri ve zevkleriyle kendini var eden Alice' nin sonu ayrılıkla biten aşk serüveni anlatılıyor. Pürneşecilikten mutluluğa, anne baba ilişkilerinden sevgi ilişkilerine, sosyal çevrenin beğenilerinin kişinin beklenti düzeyi üzerindeki etkisine ilişkin felsefik ve psikolojik alıntılarla geniş bir çözümleme sunuyor Alain de botton. Yazara göre herkes ilişkiye kendi taşrasıyla gelir.Kiminin taşrasında hakim olan şey çeşitlilik iken, kiminin taşrasında hakim olan şey yabancı düşmanlığıdır.Sizin nasıl bir taşranız var? Keyifli okumalar dilerim.
2024 11. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 12:26
Alain de Botton yine bildiğimiz gibi. Günlük yaşamdaki meseleleri felsefeyle harmanlayıp yormadan, sade bir anlatımla yorumluyor. Yazarı tanıdığımdan beri dediğim tek şey, klasik kişisel gelişim kitapları okuyacağınıza Alain de Botton okuyun. Kitaba gelirsek; bir çift üzerinden aşk konulu bir teması var ama klasik aşk romanlarındaki olay örgüsü yok. Yazar daha çok ilişkilerdeki belli başlı sorunları, çatışmaları önce çift üzerinden hatta daha çok kadın karakter üzerinden anlatıyor. Kadın karakter üzerinden anlatması hep ona hak veriyor olarak algılanmasın. Kitapta sevdiğim yanlardan biri de bu; kimi zaman erkek kimi zaman kadın düşüncelerinde haklı, tek bir karakterin kesin haklılığı olarak işlenmiyor. Daha sonra anlatılan sorunları, konuları kişilerin psikolojik yönlerine de değinerek felsefeyle birleştiriyor. Bu şekilde anlatınca iletişim, psikoloji, felsefe iç içe olunca yoğun ve karışık olcakmış gibi geliyor ama çok kolay okunup anlaşılıyor. Şu zamana kadar okuduğum kitaplarında beni hiç hüsrana uğratmayan bir yazar Alain de Botton. Felsefe okurken de kafası dinlenir mi insanın? Valla benim Alain de Botton okurken kafam dinleniyor.
2019 164. kitabı
Sadece olay örgüsünün kuru kuruya verildiği romanların aksine felsefeyle psikolojiyle iç içe geçip sıradan bir ilişkinin derinliklerine dalıyorsunuz. Bir kadının ilişkiyi baştan sona yaşama serüvenini öyle anlatmış ki yazar, hayran kalmamak elde değil. Alain de Botton'un okuduğum ilk kitabıydı ve kesinlikle son olmayacak.
Romantik Hareket
2026 9. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 09:55
Hepimizin zaman zaman aşkı idealize etmişliği vardır.Hatta o idealizmi yaşayabilmek için kendinden vazgeçmişliği. Bu kitap bana şunu düşündürdü:Bazen âşık olduğumuz şey karşımızdaki insan değil, onunla kurduğumuz hayal: Aşk İlüzyonu. Gerçekler tokat gibi gelmez aslında. Biz görmezden geldikçe birikir.İçten içe bir şeylerin eksik olduğunu hissedersin ama susturursun. Çünkü bilirsin, o ses yükselirse alev sönecek. Ve mesele alevin sönmesi değildir; başından aşağı yıkılacak olan hayaldir. İnsan bazen gitmez. Çünkü alışmıştır. Çünkü normalleştirmiştir. Çünkü konfor alanından çıkacak cesareti yoktur. Ve bence en acısı şu: Yaşadığını sandığın aşk, bazen tek kişilik bir gösteridir. Kitap, romantik idealizmin nasıl inşa edildiğini ve neden bu kadar ısrarla sürdürüldüğünü psikolojik bir berraklıkla inceliyor. De Botton’un dili sade ama alt metni sert. Okurken “evet, ben de böyle yaptım” dediğiniz yerler can yakabiliyor. İnsan kendine yakalanıyor. Bu kitabı okurken kafamda dönüp duran şey: Bazen ayrılmak değil, uyanmak zor gelir insana.
2018 24. kitabı
Yani bir bizim yerli yazarların abuk sabuk satırlarını düşünüyorum bir de bu kitabı... Aşkı nasıl bu kadar tok yalın ve gerçekçi anlatabilmiş şaşırdım. Yazarlar genelde seks sahnelerine ya da ajitasyonlara yaslanırlar bu kitaptan da benzer bir basitlik beklemiştim ama beni şaşırttı. Çok severek okudum. Aşık olası geliyor insanın gerçekten ama sonra vazgeçiyorsun neden? Bu kitap anlatıyor nedenini :)
2017 18. kitabı
Romantizmi felsefeyle buluşturan Alain de Botton'un ilk okuduğum kitabıydı. Kitabın adı Romantik Hareket olsa da, içeriği öyle sulu romantizm ya da romantik komedi filmleri gibi değil. Yani benim gibi asla sulu pembe romantizm sevmeyenler için çok iyi bir seçim! Alain de Botton okuyanlar bilirler. Yazarın tarzı anlattığı konuyla felsefeyi birleştirip, okuyucuya eşsiz bir deneyim kazandırmasıdır. Okuyanı kesinlikle sıkmaz, aksine felsefeyi fazlasıyla sevdirir. Kitabın konusuna gelince, reklamcı Alice ile bankacı Eric arasındaki ilişkinin aşamalarını, kadın-erkek ekseninin ne kadar zıt olduğunu, aşkın doğasının yüksek sesli bağırtılarını yazarın değişmez tarzı olarak yine yazarlar ve düşünürler korosu eşliğinde anlatıyor. Arada ilişkiye gönderme yaptığı grafikler, şemalar var ki, yüzünüzde bir gülümse yayılıyor. Okurken gülümseten yazar, iyi bir yazardır bence. Farklı bir ilişki kitabı okumak istiyorsanız mutlaka tavsiye ediyorum.
Havada Aşk Kokusu Var
2021 92. kitabı
Okunma: 27 Mart 2021 21:13
Bu yazarın kitaplarının çoğunu okudum ve diğerleri kendi anlamlarında oldukça iyi olsalar da, okumaya başladığım andan itibaren kendimi bunu bir kenara koyamayacak durumda buldum. Bu kitap, ilişkide ortaya çıkan farklı temalar ve olaylar hakkında bir gizli ansiklopedidir. Aşk mücadelesine dayalı ilişkilerde ortaya çıkan sorunları tane tane anlatan bir eser diyebiliriz. Yazar ya da modern filozofumuzun diğer kitapları da birer ciddi eser niteliği taşır. Bu kitap, yazarın yalnızca ilişkilerle ilgili üç kitabından biri ve okuduğum son "aşk" kitabı. Genel olarak harika bir kitap. Aşık olmuş veya yakında olacak olanlara ya da sevginin insan olarak zorluklarını ve umutlarını idrak etmek isteyen, nasıl bir ilişkisi olduğuna dair ilginç bir bakış açısı arayan her zeki kişiye tavsiye edilir.
Aşk
2025 62. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 18:22
Klasik bir aşk hikayesinden ziyade , romantizmin psikolojisi ve felsefesini çözümleyen deneme - roman metni. Alice ve Eric üzerinden başlayan hikaye başka karakterlere açılıyor. Aşkın gündelik psikodinamiklerini anlatıyor yazar. Aşkın aslında; bireysel ihtiyaçların, farklılıkların, korkuların , narsizmin karmaşık bir yapbozu olduğu gerçeğiyle yüzleştiriyor. Romanı 3 aya yaydım gitlerlerim oldu . Karakterler tam anlamıyla roman kahramanı değil yazarın düşüncelerinin aracı dolayısıyla tam bir duygu yogunluğu olmuyor elbet. Bazı bölümler didaktik ve tekrarlı, Alice sık sık aşkın nevrotik tarafını temsil etmiş bazen cok karikatürize geldi. Dili güzel , gündelik ayrıntıları iyi yakalamış, bir şeyleri sorgulatıyor okurken, yazara devam etme isteğim geldi. Daha iyi anlaşacağım kitapları olduğunu hissediyorum.
Felsefe
İlişkiler, iliskiler...
2020 37. kitabı
Yazarla tanışma kitabım oldu. Bir aşkın başlangıcından bitiş evresine kadar yaşanılanları kadının ve erkeğin dünyasından felsefik ve psikolojik olarak anlatıyor yazar. Anlatılanlar, yaşanılanlar ve yapılan çözümlemeler sizi bir an için durduruyor ve kendi yaşamınızdaki ilişkiyi, isteklerinizi, aşık olduktan sonraki süreci düşünmenizi sağlıyor. Sonuçta görüyoruz ki ne kadar çabalarsak çabalayalım ilişkide bir taraf fazla yüklendiğinde diğer taraf daha az yükleniyor. Dengeli bir yüklenme çok çok kıymetli. Benim için çok keyifli bir okuma oldu.

Alain de BottonYazar · 23 kitap
Yahudi asıllı  yazar ve televizyon programları yapımcısıdır. 1969 yılında İsviçre’de doğdu. Yahudi asıllı, Mısır doğumlu finans yatırımcısı Gilbert de Botton'un oğludur. Alain de Botton'un İsviçre doğumlu annesi de bir Aşkenaz Yahudisidir. Alain, hayatının ilk on iki yılını Fransızca ve Almanca konuşarak büyüdüğü İsviçre'de geçirdi. De Botton, İngilizcenin ana dil olduğu Oxford'da bulunan The Dragon School'a gitti. Daha sonra, İngiltere'de bir devlet okulu olan Londra'daki Harrow School'da yatılı olarak eğitim gördü. Çocukluğunu sık sık yatılı okullarda yaşayan utangaç bir çocuk olarak tanımladı. De Botton, Gonville ve Caius Koleji'nin bir üyesi olduğu Cambridge Üniversitesi'nde Tarih okudu ve çift yıldızlı birincilikle mezun oldu. Daha sonra Londra'daki King's College'da Felsefe alanında master yaptı. (1991–1992). Harvard Üniversitesi'nde Fransız felsefesi alanında doktora eğitimi almaya başladı, ancak yazarlığa ayırdığı zaman nedeniyle tamamlayamadı. De Botton, 1993'te yayınlanan ilk romanı Aşk Üzerine'de ( Essays in Love) aşka düşme ve aşktan çıkma sürecini ele alır. 2010 yılında, Essays in Love, yönetmen Julian Kemp tarafından romantik komedi My Last Five Girl Friends adıyla filme uyarlandı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Kitapları, felsefenin günlük yaşamla olan ilişkisini vurgulayarak çeşitli çağdaş konuları ve temaları tartışır. 2003 yılında eşi Charlotte ile evlenen De Botton'un iki oğlu var ve ailesiyle birlikte Londra'da yaşıyor. Kitapları - Essays In Love (1993) (On Love: A Novel olarak da bilinir (2006), Aşk Üzerine, Sel Yayıncılık - The Romantic Movement (1994), Romantik Hareket, Sel Yayıncılık - Kiss and Tell (1995), Öp ve Anlat, Sel Yayıncılık - How Proust Can Change Your Life (1997), Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Sel Yayıncılık - The Consolations of Philosophy (2000), Felsefenin Tesellisi, Sel Yayıncılık - The Art of Travel (2002), Seyahat Sanatı, Sel Yayıncılık - Status Anxiety (2004), Statü Endişesi, Sel Yayıncılık - The Architecture of Happiness (2006), Mutluluğun Mimarisi, Sel Yayıncılık - The Pleasures and Sorrows of Work (2009), Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı, Sel Yayıncılık - A Week at the Airport (2009), Havaalanında Bir Hafta, Sel Yayıncılık - Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion (2012), Ateistler İçin Din, Sel Yayıncılık - The Course of Love: A Novel (2016), Aşk Dersleri, Sel Yayıncılık