Deneme türünün yaratıcısı Montaigne'in süreç içerisinde öğrendikleri, okudukları üzerine çeşitli konularda kısa fikirlerini açıkladığı, her cümlenin altını çizerek okuyacağınız klasik kitaplardan birisidir.
Dört evladını bebekken kaybeden ve amansız böbrek sancıları yüzünden 1571 yılında 38 yaşındayken şatosunun duvarları arasına çekilen Montaigne yirmi yıl süresince, binden fazla sayfalık “Denemeler” adlı eserini kaleme almıştır. “Denemeler” in yazılması XVI ıncı yüzyılın başlarında Lüter’in Papa’ya başkaldırışı ile başlayan ve Hristiyanlığın bölünmesi ile sonuçlanan isyan döneminin bunalımlı devrine rastlamaktadır.
Montaigne,gururla "Ben filozof değilim." dermiş.Onun tanımıyla filozoflar:acı ve hazza kayıtsız,gayrı insani,kimi zaman gülünç biçimde kanaatlerinde ısrarcı şahsiyetlermiş.
Deneme okumayı sevenlerin ve klasik okumanın bir ayrıcalık olduğu düşünenlerin bu kitabı mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Denemeler yalnızca okunmamalı, başucu kitabı yapılmalıdır.
Bazı kitaplar vardır, özetine bakarsınız size az çok ne sunacağını anlarsınız. Bazı kitapları okumak içinse ya çok geçtir ya da erkendir ve bu yüzden hayıflanırsınız. İşte bu kitap bütün bu klişe şablonların dışında yaşınız kaç olursa olsun, okuduğunuzda iyi ki okumuşum diyeceğiniz türden. Zaten kitabın size vermek istediği asıl hissiyat hayatın uzalığı kısalığı değil bizi ne ölçüde tatmin ettiğidir. Kitap, hayatta iyi nedir, kötü nedir, insan olmak nedir bir sürü sorunun cevabını veriyor. Yolculuğa kendi içinizden başlatıp kendi içinize dönüyorsunuz okuduğunuzda. Her bir sayfası için sayfalarca yorum yazılabilir ve eminim herkes kendi penceresinden yorumlar. Bence budur bir kitabı kitap kılan ve yazıldığından 500 yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen.
Siz de göreceksiniz ki yazarın hayıflandığı saçma, bayağı bulduğu birçok konu bugün hâlâ bizi en çok rahatsız eden konulardır. Ben kendi adıma bu kitabı okuduktan sonra yaşamın o kadar da önemli olmadığını gerçekten “oh be ne güzel bir hayat sürdüm” demenin dış dünyadan ziyade kendi algımızda olduğunu bir daha anladım.
Okuyacak arkadaşlara naçizâne tavsiyem yavaş yavaş okusunlar, notlar alsınlar, normalde bir haftada okuyorlarsa iki haftada okusunlar. Zaten bu kitabı okurken çok ya da hızlı okumanın da o kadar önemli bir nicelik olmadığı kanısına varacaksınız eğer bilinçli bir okuyucuysanız. Herkese iyi okumalar dilerim.
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202165,7bin okunma
Bundan 440 yıl önce yazılmış bu kitabı daha çok alıntılar sayesinde biliyorum ama baştan sona okumak nedense kısmet olmamıştı.
Aradığım motivasyon ise bir Youtuber:) vesilesi ile karşıma çıktı. Geçenlerde Başak Kablan’ın bir videosuna rast geldim. O çağıl çağıl coşkusu ille öyle bir Denemeler yorumu yaptı ki video biter bitmez kitaba başladım.
En başta, 440 yıl önce yazılan ve hala canlılığını koruyan bir kitabı okuyor olmanın anlamı çok büyük.
Eserde, feyzalınacak, altı çizilecek, belki tekrar tekrar okunmak istenecek onlarca cümle var.
Eserin sonuna doğru Türk ordusu ile ilgili bir atıf var ki bu kısım çok etkileyici. Hem ahlak hem disiplinle ilgili öğelere değinilmiş. Mobtaigne’den böyle sözler okumak paha biçilemez. Eserin bir çok yerinde de yine Türklere yönelik örnekler var. Dışarıdan bir göz, hem de böyle güzel gözlem yapan birinin gözünden tarihimize bakmak çok kıymetli.
Bölüm bölüm yazılan ve her bölümde kendimizden bir parça bulduğumuz bir eser. Bazı sayfalar bazı cümleler üstünde çok durulmayı hak ediyor. İnsan yaşamına bir klavuz, bir yol gösterici, bir ışık.
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202165,7bin okunma
Yüzyıllar öncesinde yazılmış bir kitap benim hayatımı nasıl anlatabilir günümüz ilişkileri o kadar sade ve anlaşılır bi dille yazılmış ki okurken hiç bir şekilde sıkılmadım. Ve benim en çok sevdiğim kitap oldu.
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202165,7bin okunma
Kitabı bitireli birkaç gün oldu. Ne yazsam ne desem bilemediğim için kendi düşüncelerimi yazacağım. Özellikle inceleme kısmına yazı yazmak istedim çünkü benim için çok değerli bir kitap oldu. Başucu kitabımı buldum diyebilirim.
Okuduğum andan itibaren anladım ki kitapta kendimden çok fazla şeyler bulacağım. Aynen de öyle oldu. Her okuduğum başlığın altında kendimi buldum. Kendimi geliştirmem gereken konuları, eksik yanlarımı, fazla yanlarımı, güvenlerimi ve guvensizliklerimi gördüm. Hayata bakış açımı nasıl geliştirebilirim diye pek çok kitap okuyorum. Fakat kişisel gelişim kitaplarından kat kat daha etkili olduğunu düşündüğüm bir kitap benim için. Özellikle de düşüncelerimizi ve hayata bakış açımızı geliştirmemiz için çok ama çok önemli bir eser olduğunu düşünüyorum.
Kitap pek çok kısa denemeden oluyor. Kısa fakat her cümlesi dolu dolu ve düşünmemiz gereken şeyler.
Eskiden yazılmış bir kitap olmasına rağmen insan insandır işte deyiveriyoruz okurken. Aynı düşünce, aynı sorgulama ve aynı çıkmazlar...
Ama bizi hem güldüren ve üzen bir sürü konuyu bulabilirsiniz bu kitapta.
Herkese kesinlikle tavsiye ederim...
Kitabın ismini her yerde görüyordum, başlamak istedim ve elime fırsat geçti okumaya başladım, daha önce neden okumadım diye kendime kızdım, herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap kısaca
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202165,7bin okunma
16. yy Fransa'sında doğan Montaigne, zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Dolayısıyla hayat üzerine düşünecek çok zamanı olmuş. Kitabın içinde uzun karmaşık hikayeler yok. Masanın üstünde veya kitaplığınızda dururken kitabın ortasından herhangi bir sayfayı açıp bir bölümü okuyabiliyorsunuz.
Kitabın içinde derin anlamlar yüklenen basit cümleler var. Eserini insanlığa değil, kendine mesajlar verdiğini söylesede altan alta insanlığa mesaj vermeye çalışmış. Bizim bugün kavuşmaya çalıştığımız serbest düşünceye, o dört yüzyıl önce ulaşmış, hatta kitabın başında Montaigne insanda iman bırakmamış, okuyanı sistemli bir düşünceye gitmekten alıkoymuş yazılır.
Kendisini tanımayı o kadar çok istemişki uyurken kendini rüya görür halde yakalamak için uşaklarına onu gece aniden uyandırmalarını tembih eder. İnsanın gelgitli hallerini çok iyi anlatmış, bugün aklına geliyor yazamadığı bir şeyin yarın kesinlikle değişeceğini söyler. Düşünmeyi öğrenmenin, düşünmekten daha çok çaba gerektirdiğini dile getirmiş.
Başarısızlıklarımızın kadere yeterince güvenmemekten ve elimizde olmayan bir gücü kendi davranışımıza bağlamaktan geldiğini, herkesin kendisi için bir ders olduğunu,
yaşamanın başlı başına şeref olduğunu, aşkın güzellik yoluyla çoğalma arzusunu, ahireti, talihi, iyilik ve kötülüğü çok derin anlatmıştır.
Hayatın kendiliğinden iyi veya kötü olmadığını, ona iyiliği ve kötülüğü bizim kattıpımızı dile getirir. Toptancı yargıların çürük ve tehlikeli olduğunu söyler.
Bir kapının açık olup olmadığını anlamak için onun yanına gitmemiz gerektiğinden bahsedip amaçsız gezen bir ruhun hayatı boşa geçireceğini dile getirir.
Bu ve bunun gibi çeşitli öğretilerle okuyucuya cümlesini tekrar okutan bir kitaptan en iyi şekilde faydalanıp öğretilerini gerçek anlamda hayatımda
Montaigne'nin Denemeler kitabı daha çok kendi hakkında yazdığı kısa makalelerden oluşan bir kitap. Denemeler'de yazar hemen hemen konuya değinmiş ve okurken kendimden muhakkak bir parça gördüm. Montaigne kendinden bahsederken insan olmanın dışında hiçbir şey olmadığını, en az bu kitabı okuyan her okuyucu kadar sıradan birisi olduğunu pek çok kez dile getiriyor. Haliyle yazara, daha kitaba başlamadan ısınıyorsunuz.Kitabın içeriği kısa kısa anlatımlardan oluşuyor ve her birinde farklı konulara yer veriyor. Bazı bölümleri heyecanla okurken bazı bölümleri bir nebze sıkılarak okuduğumu atlamadan geçmek istemedim. Başta da dediğim gibi, bir nebze kişisel gelişim kitabı gibi gördüğüm için olabilir. Kişisel gelişim türünde kitapların asla bana göre olmadığını düşünüyorum. Ama genel anlamda kitabı sevdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta bana kalırsa herkesin okuması gereken bir kitaptı.
107 denemeden oluşmuş kitabın özgün adı Fransızca Les Essais'dir.
İlk kez Tercüme dergisinde tefrika edildi - 1940. Çevirmeni: Sabahattin Eyüboğlu.
Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları İlk 1947'de. 1950'ler 1960'lar boyunca, 1970'lere kadar muhtelif baskılar. Çevirmeni: Sabahattin Eyüboğlu.
-Kitabı anlatmadan önce biraz bilgi vermek istedim.Kitabı okurken ne kadar önemli ve değerli bir kitap okuduğunuzu anlıyorsunuz ben bir kaç defa okudum. Bazı kitaplar vardır okursunuz ve kitaplığınıza kaldırırsınız unutursunuz bu kitap onlardan değil nasıl bittiğini bile anlamıyorsunuz. Yazar kitabını zor geçen bir dönemde yazmasına rağmen okurken içiniz kararmıyor hayatı olduğu gibi görmenizi sağlıyor.Her denemesinde ünlü düşünürlerden alıntılar eklemiş ve konuyla ilgili başlıklar ekleyerek yazmış.Günlük hayatımızda dikkat etmemiz gerekenleri bizim düşünemediklerimizi paylaşmış okuruyla.Okurken altını çizdiğim o kadar çok yeri oldu ki. Kesinlikle okunmalı, keyifli okumalar.
Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Guyenne, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır.
Montaigne, Fransa'nın Aquitaine bölgesinde, Bordeaux yakınlarındaki şimdi Saint-Michel-de-Montaigne olarak adlandırılan bir kasabada Château de Montaigne aile mülkünde doğdu. Aile çok zengindi; büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, ringa balığı tüccarı olarak bir servet kazanmış ve 1477'de mülkü satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Montaigne Seigneur Pierre Eyquem, bir süre İtalya'da bir Fransız Katolik askeriydi ve aynı zamanda Bordeaux belediye başkanıydı.
Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirildi. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını ve dilini öğrendi. Bordeaux Edebiyat Fakültesi'nde felsefe okudu. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar''. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir.
Montaigne, 1592'de bademcik iltihaplanmasından öldü. Hastalığı zamanla dil felcine de yol açtı. Bu durumu eserinde şöyle aktarır: "zihnin en verimli olduğu an başkalarıyla sohbet anıdır. Bunu hayattaki diğer tüm eylemlerden çok daha tatlı buluyorum; ve eğer seçmek zorunda kalsaydım, sesimi kaybetmektense görme yeteneğimi kaybetmeyi tercih ederdim." Günümüzde mezar yeri kayıptır.