Denemeler

Montaigne
Yazar:
Montaigne

2020 1. kitabı
Bu kitap babamın kütüphanesinde vardı ilk elime öyle geçmişti. Ortaokula gidiyordum sanırım o zamanlarda da okurken sürekli sanki biri benim düşündüğüm ama derinlerde olan düşünceleri almış kitaba dökmüş gibi geliyordu. Sürekli aralıklarla tekrardan okumaya devam ettim. Yaşım ilerledikçe daha çok anladım daha çok hak verdim. Tekrardan okudum, durum yine aynı. Hiç bekletmeyin direkt okumaya başlayın keşke ben de okuduğumu unutsam da tekrardan okuyabilsem..
Puan vermedi
Montaigne’nin felsefe üzerine kurduğu cümleler ve teorileri gerçekten de okunmaya değer. 272 sayfadan oluşan Denemeler kitabından aldığımız bu sözünde de yine muhteşem bir tespit yapıyor. Hepimizin bir amacı olmalıdır, aksi takdirde bir ağaca balı olmayan yaprak gibi, rüzgarın estiği yere doğru savruluruz. İnsanların amaçları, onların hayatlarının rotasını belirler.
Puan vermedi··
Üniversite yıllarında okuduğum bir kitaptı. Dünya klasikleri arasında olduğu için okumak istemiştim ama okumasam da olurmuş dedirtti. Denemeler’i okumaktansa vaktinizi çok daha güzel kitaplarla değerlendirebilirsiniz.
İyi geceler kent sakinleri;
2024 2. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2024 23:45
Michel de Montaigne’in "Denemeler" adlı eserini okuduğumda, ilk başta onun felsefi derinliği ve kişisel gözlemlerine hayran kaldım. Montaigne, insan doğasını, toplumla olan ilişkilerini ve bireysel yaşamı öyle samimi bir şekilde sorguluyor ki, kendimi onun yerine koymadan edemedim. Eser, sadece bir felsefi metin olmaktan çok, bir insanın içsel dünyasına dair bir keşif gibi geldi bana. Özellikle, Montaigne’in "kendini bilme" fikri çok ilgimi çekti. İnsan kendi içindeki zaafları ve güçlü yönleri bilirse, daha huzurlu ve dengeli bir hayat sürebilir, diyor. Bu düşünce bana çok anlamlı geldi, çünkü aslında insanın en zor olanı kendi içindeki karmaşayı anlamasıdır. Montaigne’in bu kadar dürüst ve açık olması, bana da kendi hayatımı ve düşüncelerimi sorgulama fırsatı sundu. Montaigne’in insanları toplumsal dogmalara karşı özgür düşünmeye çağırması da çok dikkatimi çekti. Bugün bile toplumda insanları bazen sadece "doğru" bildiklerine yönlendiren normlar var ve Montaigne’in bu düşüncelerini okurken, bu normlara karşı ne kadar da dikkatli olmamız gerektiğini fark ettim. O, insanları sadece dışsal etkilere değil, kendi akıl ve sağduyularına da güvenmeye teşvik ediyor. Montaigne’in özgürlük anlayışı da bana farklı bir bakış açısı sundu. O, dışsal özgürlükten ziyade, içsel özgürlüğün önemine vurgu yapıyor. Bu bana, kendi düşüncelerime ve hislerime daha fazla değer vermem gerektiğini hatırlattı. Dışarıdaki baskılara rağmen, insanın kendi yolunu bulabilmesi için özgür olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak, Montaigne’in düşünceleri sadece felsefi değil, aynı zamanda kişisel bir yansıma gibi geldi. Kendi içsel yolculuğumda, Montaigne’in bu yazılarından çok şey öğrendim. Hem felsefi anlamda derinlemesine düşündürürken, aynı zamanda insanın kendisiyle barışık bir şekilde
DenemelerMontaigne · Gönül Yayınları · 201565,6bin okunma
Montaigne’nin felsefe üzerine kurduğu cümleler ve teorileri gerçekten de okunmaya değer. 272 sayfadan oluşan Denemeler kitabından aldığımız bu sözünde de yine muhteşem bir tespit yapıyor. Hepimizin bir amacı olmalıdır, aksi takdirde bir ağaca bağlı olmayan yaprak gibi, rüzgarın estiği yere doğru savruluruz. İnsanların amaçları, onların hayatlarının rotasını belirler.
2021 11. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 10:27
Montaigne dünya yaşadıkça anlatılacak ve okunacak bir efsane. Denemeler’i okul döneminde çeşitli zamanlarda birkaç kez okumuştum ama şimdi hiçbirinin bu okuyuşum kadar anlamlı gelmediğini fark ediyorum. Bence insanın bu kitabı anlayabilmek ve içselleştirebilmek için zamana ihtiyacı var. Bir de bu kadar filozofun yazdığı konularla ilgili düşüncelerini bir arada bulabilmek gibi şahane bir detaya sahip. Çok öğretici bir klasik.
2021 20. kitabı
Michel de Montaigne tarafından yazılan bu eser hakkında ne desek az kalır sanırım. Deneme türünün en iyi eserlerinden biri olarak kabul edilen bu kitabı okumadıysanız bir an önce okumanızı tavsiye ederim. Montaigne kitabından kendini fikirlerini anlatırken aynı zamanda bütün insanlığın ortak sorunlarından da bahsediyor. Hayatımızı etkileyen, günlük yaşantımızda sürekli karşımıza çıkan sorunları yazar çok sade bir dille herkesin anlayabileceği şekilde yazmış bu sayede kitabı okurken yabancılık çekmeden çok rahat bir şekilde okuyabilirsiniz. Kitabı okuduktan sonra olaylara farklı bir pencereden bakmaya başlayacaksınız. Kitapta ayrıca çok fazla başka filozof ve şairlerden alıntılar mevcut. Bu şiirleri okumak ayrıca keyifliydi. Şimdiden keyifli okumalar.
DenemelerMontaigne · Gönül Yayınları · 201565,6bin okunma
Sahiden tanıyabileceğin tek şey kendindir.
·248 syf.·
2020 13. kitabı
"Denemeler'de gördüğüm her şeyi Montaigne'de değil kendimde buluyorum." Hayatın her yerinden kesitlerle oluşmuş birçok sayıda deneme içeren bu kitap başucu kitabım haline geldi. Montaigne'in kitabında belirttiği gibi, "Kitabımı az insanlar ve az yıllar için yazıyorum. Uzun ömürlü olabilmesi için daha sağlam bir dille yazılması gerekirdi " Kendisinin de belirttiği üzere gayet sade, anlaşılır bir dille ve samimi bir üslupla yazılmış. Okumak isteyenlere tavsiye ederim yalnız uzun soluklu olay örgülerinden oluşmadığı ve deneme türünde bir kitap olduğu için kitabın başına geçip de "bugün bitireyim" dersek muhtemelen içindeki ince elenmiş sözcükleri, cümleleri kaçırabiliriz. Üzerine düşünerek, yorumlayarak, dersler çıkararak okursak faydalanmış oluruz ancak :) İyi okumalar...
2000 214. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Denemeler kitabını okuyunca bende yazarım ya nevar bunda dedim. Herhalde yazarlığın zirvesi böyle bir şey olsa gerek size de yapabileceğinizi hissettiriyor. Kendisi okadar kolaylıkla ustalıkla anlatmışki sizde bende becerebilirim diyorsunuz gözünüze kolay geliyor. Süleyman Çelebi nin mevlidini okumuş dinlemişsinizdir okadar basit ama bir okadar da zor sözlerle yazılmıştır dinleyen herkese bende bunları söylerdim dedirtir ama kimse benzerini kolaylıkla söyleyemez işte montaigne de denemelerde bunu başarmış.
Puan vermedi··
Denemeler kitabının incelemesini yaparken kitaplıkta bulunan "okuyorum" ibaresini bilerek "okudum" a çevirmiyorum.Çünkü denemeler "okunmaz". Tüm hayat boyunca " okuyorum"olarak kalır.Tüm ciltlerini,tam metinlerini topluyorum.Bu gerçek "felsefe" dir.Yıllar boyunca felsefeye ilgili birisi olarak,Denemeler'den sonra şunu görüyorum: Felsefi karışıklıklar,ekoller,hiçbir işe yaramayacak terimler,hayata uygulanması imkansız olan sadece bizi daha havalı göstermek için kullandığımız felsefe akımlarındansa,Montaigne denemelerin her sayfasında filozofların tamamına ders veriyor.O yüzden rastgele açıp bir sayfa okumak bir anda hayatınızı değiştirebilir.Hayatınızda başınıza gelen bir sorunu aşmak için yol gösterici olabilir.Felsefe insanın doğru ve tutarlı bilgi ile akıl yürütmesi ise "Felsefe" işte budur.Denemeler size hayatı anlama,kavrama,sorgulama konusunda gereksiz terimlerden,saçma tutarsız felsefi görüşlerden,hayata uygulanamayacak bilgi kirliliğinden uzaklaşıp yol gösterici olur.Şimdi anlıyorum. Felsefe; metafizik,varlık,hiçlik gibi konuları işe yaramaz şekilde inceleyen ve insanlığa geçmeyen fikirleri ile bilgi kirliliği yaratan,sadece akademik bilgiler yığını olan Hegel,Nietzche,Heidegger değil tüm bunları en net şekilde "verebilen" Montaigne gibilerdir.
Felsefe

MontaigneYazar · 21 kitap
Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Guyenne, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır. Montaigne, Fransa'nın Aquitaine bölgesinde, Bordeaux yakınlarındaki şimdi Saint-Michel-de-Montaigne olarak adlandırılan bir kasabada Château de Montaigne aile mülkünde doğdu. Aile çok zengindi; büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, ringa balığı tüccarı olarak bir servet kazanmış ve 1477'de mülkü satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Montaigne Seigneur Pierre Eyquem, bir süre İtalya'da bir Fransız Katolik askeriydi ve aynı zamanda Bordeaux belediye başkanıydı. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirildi. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını ve dilini öğrendi. Bordeaux Edebiyat Fakültesi'nde felsefe okudu. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar''. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. Montaigne, 1592'de bademcik iltihaplanmasından öldü. Hastalığı zamanla dil felcine de yol açtı. Bu durumu eserinde şöyle aktarır: "zihnin en verimli olduğu an başkalarıyla sohbet anıdır. Bunu hayattaki diğer tüm eylemlerden çok daha tatlı buluyorum; ve eğer seçmek zorunda kalsaydım, sesimi kaybetmektense görme yeteneğimi kaybetmeyi tercih ederdim." Günümüzde mezar yeri kayıptır.