Montaigne
Tasarımcı:
Leyla Çelik

2019 32. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2019 21:54
Nihayet uzun aradan sonra bitirebildim kitabı.. Kitap güzel anlamlı sözlerle dolu. Bazı bölümlerde çok fazla paylaşmak istediğim güzel, mesaj verici sözler çok olunca üşenmeden paylaştım sevgili kitap severler için. Tabi bu güzel sözleri hayatımıza ne kadar tatbik edebiliyoruz o da ayrı. Kin ve nefret dolu bir hayatın içinde olunca buradaki öğüt içerikli sözleri ne kadar uygulayabiliriz ama uygulamak gerekiyor hayattan tat alabilmek için. Bizimde Yunus gibi, Mevlana gibi değerlerimizde benzer şeyler söylemişler... Sonuç olarak kitabı okumalıyız....
2020 9. kitabı
" Bu kitap, gerçekleri anlatan ve samimi bir kitaptır. Burada ne kendimi ne de çevremdekileri düşündüm. Sana hizmet etmeyi ya da kendimi meşhur etmeyi de düşünmedim; zaten böyle bir amaç için yeterince gücüm de yok" der Montaigne Denemeler adlı kitabi için. Kitapta yalnızca kendini anlatır; amacım insanlara, insanlığa ders ve akıl vermek değil dese de alçakgönüllülükle, içeriğinde kendimizi, çevremizdekileri, olaylara bakış açımızı gözden geçirmemiz gerektiğini, hümanizmi, okuma alışkanlığını, dayanışmayı, özgürlüğü vurgulayan aforizmalar yer alır.
2019 86. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2019 00:04
Bu kitaba inceleme yazmakta çok kararsız kaldım çünkü eleștirmek, kötü sözler söylemek haddime değil ki zaten kötü bir șey göremiyorum ah boș yapıyorum herhalde... Denemeler 1500'lü yıllarda yazılmıș türünün ilk örneği. Gerçi bunu sözel ve esit ağırlık öğrencileri iyi bilir diye düșünüyorum. Bende bu kitapla ilk olarak edebiyat dersinde tanıștım fakat konusu hakkında hiçbir fikrim yoktu sadece türünün deneme olduğunu biliyordum. Aylar geçti, zaman su gibi aktı ve ben bir markette gezerken bu kitapla karșılaștım. Biraz bakıștık üstünde kocaman DENEMELER yazıyordu. Tanıdık... tanıdık diye düșündüm ve hatırladım o kitap yani Denemeler ezberci sistemimizin bize zorla adini ezberlettiği kitaplardan biriydi. Fiyatı çok uygundu aldım ve çantaya koydum bin küsür sayfalık kitabım bitince denemeler'i okumaya karar verdim. Tabii kitap iki kere ıslandı, kurulanmasını filan bekledim ama en nihayetinde kitabın sayfalarını açtım.. Kitabı ilk açtığımda acaba kișisel gelișim kitabı mi okuyorum diye düșünmedim değil çünkü birçok bașlığa ayrılmıștı. Her bașlıkta farklı bilgiler, görüșler ve Montaigne'nin duyguları vardı. Kimi düșüncelerini ölüm üzerine kimi düșünceleri yașama, insaniyete yazmıștı. Fakat.... onu diğerlerinden ayıran tarihte yerini korumasını sağlayan șey 1500'li yıllarda yazdığı bu kitabın günümüz dünyasına ıșık tutmasıdır diye düșünüyorum. Kısa kesersek herkesin ölmeden önce okuması gereken eserlerden biri. Montaigne abimi saygıyla anıyor ve kitabını baș ucuma koyuyorum.
2019 9. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2019 19:17
Denemeler; mutluluk,ölüm,aşk ve daha birçok konu hakkında kısa yazıları oluşturuyor. Kitaba başlamadan önce beklentilerim yüksekti fakat umduğum kadarını bulamadım. Yine de klasikler içinde okunmaya değer olduğunu düşünüyorum. Denemeler Montaigne
2020 3. kitabı
Montaigne kitapta anlatılan konuları çok yerli şekilde eleştirip görüşlerini göz önüne koymuş. Konuların en can alıcı noktalarını ele almış. Ancak yazım ve anlatım şekli beni pek sarmadı. Belki türkçeye çevrilirken doğru kelimeler kullanılmadığından da kaynaklanıyor olabilir.
Felsefe
Denemeler - Montaigne 10/9
2020 47. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2020 18:42
Kitap okumadan önce hakkında "kendimi buldum", "yazar düşüncelerimi çalmış", "kesinlikle kendinizden bir şeyler bulacaksınız" gibi yorumlar okumuştum. Özellikle de ünlü yazarların. Gerçekten de öyle. Yazar, gündelik konular hakkında düşündüklerini bazen birkaç sayfayla, bazense birkaç satırla anlatmış. Fakat o birkaç satırla doğruları çok iyi bir dille yansıtmayı ve fikrinizi değiştirmeyi de sağlıyor. Yazdığı döneme ait sorunlar, konularla ilgili de yazan yazar bizi o dönem hakkında da aydınlatmış oluyor. Ama anlamadığımız ya da bilmediğiniz meseleler ya da kişiler hakkındaki yazıları anlamayabiliyorsunuz da. Bazense o dönemi eleştirdiğini düşünülerek yazdığı şeylerle günümüzü de eleştirmiş. Yani yazar gerçekten sürekliliğini koruyan yazılar yazmış. Denemeler, kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitaptı.
2020 25. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2020 21:17
Fransız yazar Montaigne'nin toplamda 128 tane deneme türünde yazısı bulunmaktadır. Yazar 1500'lü yıllarda yaşamış olmasına rağmen hala geçerliliğini koruyan fikirler yer almaktadır. Genellikle kendini tanıma, insan ve kitap sevgisi yer almaktadır denemelerinde.
DenemelerMontaigne · Panama Yayıncılık · 202065,7bin okunma
DÜŞÜNDÜM DE DÜŞÜNMEMEK EN İYİSİ...
2020 139. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 01:59
Montaigne; bu kitapta kendini olduğu gibi anlattığını, yalın, anlaşılır bir dil kullandığını ve aslında tek amacının öldüğünde dostları tarafından daha iyi tanınır ve anlaşılır olabilmeyi umut ederek yazdığını söylüyor. Kitap tek kişilik dev bir gösteri gibi geldi bana. Karşınız da su gibi akıcı bir anlatımla "ölümü" anlatan biri var da siz de oturmuş dinliyormuşsunuz gibi bir etki bırakıyor. Bir çok ünlü yazar ve filozof un sözlerine ve düşüncelerine de yer verilmiş kitapta ve oldukça da renk katmış açıkçası. Biz insanlar sadece düşüncesi bize yakın olan ,bizimle aynı düşünen insanları dinlemeyi severiz aslında. Karşıt görüşler daima o fikirden uzak tutmuştur bizi. Dinlemekten bile haz etmeyiz. Mesela; Bir filozofu çiftleşirken görüp, ne yapıyorsun diye sormuşlar: " Bir insan ekiyorum, " demiş serinkanlılıkla ve hiç utanmadan. Ona göre, tarlaya tohum ekerken görülmekle bu işi yaparken görülmek arasında bir fark yokmuş. Hangimiz tepkisiz kalabiliriz bu düşünceye? Hangimiz filozoftur haklıdır deyip geçebiliriz? Hangimiz benimseyebiliriz bu görüşü? Baba ile çocuk arasında ki doğal bağı ayıplayan filozoflar da vardır. Bunlardan biri Aristippos. Kendisinden meydana gelen çocuklarını nasıl olurda sevmediğini söyleyenlere tükürmüş ve demiş ki: Bu tükürük de benden çıktı; bitler, kurtlar da çıkıyor benden! Yani anlamak mümkün değil :)) Neyse ki bu derece bir düşünür değiliz de "deli" aman pardon "filozof" gözüyle bakılmıyor bize:)) Bizim düşünürlüğümüz evde herkes yattığı vakit ,yastıkla aramızda 5 cm kala başlıyor, bir sağa bir sola döne döne düşünceden düşünceye atlayarak geçiyor! Ya geçmeseydi? Allah korusun! Alışınca mı geçiyordu, geçerse mi uyurdun bir laf vardı ama neyse bir de onu düşünüp uykumuzu kaçırmayalım şimdi! Bir de ölüm konusu vardı kitapta. Çokça
2020 64. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2020 15:39
“Kiminin içtendir mutluluğu, kiminin dıştan..” Okudum ve beğendim. Kendi hayatlarınızdan kesit bulabileceğiniz içinizdeki mutluluğu, azmi, hırsı tüm duygularınızı satırlarda bulabileceğiniz enfes bir kitaptı :)
2021 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2021 06:53
Denemeler kitabı aslinda hayatın ta kendisidir. Okurken içerisinde kendinizi bulduğunuz, dersler çıkarabileceğiz tek solukta okunmaması gereken bir kitaptır. Tekrar tekrar okunması gereken nadir eserlerdendir. Iyilik-kötülük, kader, suç, savaş-barış, hükümdarların hayatlarından kıssalar vb gibi konular ele alınmıştır. Her insanın her yaşta çıkaracağı farkli sonuçlar vardır. Bu kitap hayatın gerçeklerini gün yüzüne çıkarıp, düşünmeyi sağlayan bir eserdir. Iyi okumalar dilerim.

MontaigneYazar · 21 kitap
Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Guyenne, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır. Montaigne, Fransa'nın Aquitaine bölgesinde, Bordeaux yakınlarındaki şimdi Saint-Michel-de-Montaigne olarak adlandırılan bir kasabada Château de Montaigne aile mülkünde doğdu. Aile çok zengindi; büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, ringa balığı tüccarı olarak bir servet kazanmış ve 1477'de mülkü satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Montaigne Seigneur Pierre Eyquem, bir süre İtalya'da bir Fransız Katolik askeriydi ve aynı zamanda Bordeaux belediye başkanıydı. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirildi. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını ve dilini öğrendi. Bordeaux Edebiyat Fakültesi'nde felsefe okudu. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar''. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. Montaigne, 1592'de bademcik iltihaplanmasından öldü. Hastalığı zamanla dil felcine de yol açtı. Bu durumu eserinde şöyle aktarır: "zihnin en verimli olduğu an başkalarıyla sohbet anıdır. Bunu hayattaki diğer tüm eylemlerden çok daha tatlı buluyorum; ve eğer seçmek zorunda kalsaydım, sesimi kaybetmektense görme yeteneğimi kaybetmeyi tercih ederdim." Günümüzde mezar yeri kayıptır.