2024 2. kitabı
Canım öğrencimin hediyesi, kitaplığımda okuyacaklarım listesinde görmüş ve almış. Bir kez daha teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bir solukta okunabilecek bir kitap, kesinlikle öneriyorum. Şimdiden iyi okumalar. SPOILER İÇERİR Öncelikle bu kitabı hediye aldığım gün bitirdim. Karmakarışık duygular içindeydim. Bazı kitaplar bitse de etkisi devam eder ya bu da benim için öyleydi. Çok hassas bir konu işlenmişti. İnsanın içindeki en küçük zerreye kadar utandıracak, hüzünlendirecek, üzecek bir kitaptı benim için. Kitabın başından sonuna dek kalbim öyle çok kırıldı ki, sanki Firdevs yerine ben dayak yedim, ben ağladım, ben zulüm gördüm ve ben öldüm. Firdevs, Mısır'da ataerkil bir toplumda büyüyen, çocukluğundan itibaren fiziksel, duygusal ve cinsel istismara maruz kalan bir kadındır. Kitap, onun bu zorlu yaşamını ve özgürlük arayışını konu alır. Roman, Firdevs'in yaşadığı baskı ve sömürüyü, kimlik arayışını ve nihayetinde direnişini anlatır. Hayatı boyunca karşılaştığı zorluklara rağmen, Firdevs, kendi hayatını kontrol etmeye çalışır ve toplumun ona biçtiği rolleri reddeder. Bu süreçte, kendi güçlenme sürecini yaşar ve sonunda kendi kaderini tayin etmeye karar verir. Kitap, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik şiddet ve patriarkal düzenin kadınlar üzerindeki etkilerini güçlü bir şekilde eleştirir. Firdevs’in hikayesi, sadece Mısır’daki kadınların değil, dünyanın dört bir yanındaki kadınların maruz kaldığı baskıları yansıtarak evrensel bir meseleye dikkat çeker. Kendi zamanındaki toplumun değer ve yargısına öyle bir bakış açısı ile yaklaşmış ki yazar, tüm ataerkil yapıyı, kadınların yaşadığı zorbalığı ve zulmü gözler önüne sermiş. Kitapta kimden daha çok nefret ettiğimi dahi bilemiyorum. Firdevsin babasından mı, amcasından mı, kocası ya da ona kocalık taslayanlardan mı?
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma