Puan vermedi·304 syf.··Beğendi
···Okunma: 01 Mayıs 2024 05:07 2024 Okuma Listesi
17. Hafta - 17. Kitap
2024 yılında okuduğum 17. kitap, Ursula K. Le Guin’in Ümit Altuğ çevirisiyle Ayrıntı Yayınlarından çıkmış olan Karanlığın Sol Eli adlı bilimkurgu romanı oldu. Elimdeki 2022 baskısı. Bilimkurgu sevdiğim bir tür olmasa da bu kitabı, çok önemli iki ödül olan Hugo ve Nebula’yı kazandığı ve özellikle de toplumsal cinsiyet sorununu işlediği için okumak istedim. Ursula K. Le Guin kaleminden çıkmış olması ayrıca anlamlıydı.
Dünyanın yok oluşuyla birlikte insanlar yaşamlarını farklı gezegenlerde sürdürmeye başlarlar. Birbirlerinden onlarca yıl uzaklıktaki bu gezegenler arasında ekonomik ve kültürel ilişkiler geliştirebilme adına Terra gezegeni öncülüğünde Ekumen denilen bir birlik kurma yoluna giderler. Başkarakter Genli Ai, Gethen gezegenini Ekumen topluluğuna katılmaya ikna etmek üzere gönderilmiş bir elçi olarak karşımıza çıkar. Gethen’in en önemli özelliği insanların cinsiyetsiz olmasıdır. Kemmer denilen çiftleşme dönemlerinde yakınlaşmak istedikleri kişiye bağlı olarak kadın ya da erkek olabilirler. Ancak bu dönem insanların biyolojik yapılarına göre ayın belirli günleriyle sınırlıdır. Normal yaşamlarında cinselliğe yer vermezler.
Bu kitabı sadece bilimkurgu olarak düşünmek yazara karşı çok büyük bir haksızlık olur. Çünkü kitap baştan sona bugün içinde yaşadığımız dünyaya dair mesajlar içerir. Ana karakter sürekli kış mevsimi yaşayan Gethen gezegenindeki görevini tamamlamaya çalışırken yazar bize onun aracılığıyla toplumsal cinsiyetten gerçek bir arınma sağlandığında nelerin değişeceğini göstermeye çalışır. Gezegende cinsellik bastırılmadığı için cinselliğin tetiklediği taciz ya da tecavüz gibi suçlar görülmez. İnsanların çift cinsiyetli olmaları, cinsiyet ayrımından doğan farklılıkları ortadan kaldırır, işlerin eşit paylaşılmasını sağlar.