Ursula K. Le Guin
"Bilim-kurgu"nun en önemli iki ödülü olan Hugo ve Nebula'yı kazanarak kısa zamanda türünün klasikleri arasına giren "Karanlığın Sol Eli", dünyamıza çok benzeyen Kış adlı bir gezegende geçer. Bu gezegende yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanır ve tüm sakinleri çift cinsiyetlidir (androjen). Cınsel kimliğin bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmadığı bu gezegende kişiler yılın belli bir döneminde o anki hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın olmaktadırlar. Öyle ki, birkaç çocuk doğurmuş bir ana daha sonra başka çocukların babası olabilmektedir. "Arkadaşlık" ve "sevgililik" arasındaki "boşluk" anlamsızlaşmış; insan düşüncesini belirleyen düalizm eğilimi azalmış; insanlığın güçlü/ zayıf, koruyucu / korunan, hükmeden / hükmedilen, sahip olan / sahip olunan... ve benzeri ikiliklerini oluşturan temeller zayıflamış gibidir. Cehaletin, şimdinin, mevcuduyetin ilerlemeden daha gözde olduğu bir gezegendir Kış. Bir gün Kış'a uzaydan bir erkek elçi gelir ve onların da katılmasını istediği bir gezegenler birliğinden söz eder... Elçinin gelişiyle birlikte yerli ile yabancı, erkek ile dişi, benzerlik ile benzemezlik, parça ile bütün arasındaki ilişki ve çelişkiler insanlardaki karşılıklarını bulup yaşamaya başlarlar... Zihni kapasitesini zorlayan hayeller kurmayı hâla sevenler için...
304 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2010

Puan vermedi
Cinsiyetin önemsiz olduğu, üstünlük ya da zayıflık çağrıştırmadığı bir dünya... Ursula K. Le Guin'den bir kitap okuduktan sonra diğer kitaplarını da okuma isteği hemen peşinden geliyor. Yazardan okuyucuları düşünsel anlamda zorlayacak, hayal güçlerinin sınırlarını aşmasını sağlayacak bir kitap daha.. Alternatif dünyalar yaratmayı seven yazar
9/10 puan verdi
Ursula K. Le Guin’in hemen hemen herkese tavsiye ettiğim kitabı. Son derece özgün bir konuya sahip ve okuyucuyu gayriihtiyari düşünmeye sevk ediyor. Yazar kitapta cinsiyetsiz bir toplum kurgulamış. Cinsiyetsiz bir toplum yaratma fikri gerçekten son derece etkileyici bir fikir. İtiraf etmeliyim ki, böyle bir şeyi daha önce hayal dahi etmemiştim.
İnceleme
Karanlığın Sol Eli dünyamıza çok benzeyen ‘kış’ adlı bir gezegende geçmektedir. Bu gezegende ayrımcılık, cinsel kimlik yoktur. Ve gezegen sakinlerinin tümü çift cinsiyetlidir. Yılın belirli bir döneminde hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın olabilmektedirler. Bir gün Kış’a uzaydan erkek bir elçi gelir ve onlarında katılmasını istediği gezegenden söz eder. Kitap oldukça ağır geldi bana. Sürekli googledan yararlandım. Ama bu hoşuma gitti. Birçok bilmediğim kelimeleri ve anlamlarını öğrendim. Altını çizerek okuduğum bir kitap oldu. Distopya açısından oldukça başarılı diyebilirim. Bilim-kurgu ve distopya severler için doğru bir tercih olacaktır.
254 syf.
10/10 puan verdi
Kitaplığımda olmasına rağmen bir türlü sıra gelmemişti Ursula K. Le Guin okumaya. İthaki bilimkurgu klasiklerindeki kitaplarından önce, yazarın herkesçe beğenilen bir kitabı ile başlamak istedim. Hem bu sayede yazarı da daha iyi anlama fırsatı buldum. İlk kitabın hep bir anlamı vardır, yazara olan bakışımı da etkiler tabi ki. (Elimde değil bir
Uzay Yolu
Atılganın seyir defteri,ben kaptan Kirk(körk) .Gethen gezegenine indik .Buradaki canlıları inceledik .Ben ve Müretabatım şaşkınız .Şimdi yazıyorum. "Bir ödül yeri mi burası? Yoksa bir ceza yeri mi?" "İkisi de değil, çocuğum. Burası dünya sadece. Olduğu kadar. Burada doğarsın ve... her şey olduğu gibidir." Kişi isimleri, yer
9/10 puan verdi
Yazar kurguya çok ilginç bir şekilde giriş yapıyor. 2 senedir Gethen gezegininde bulunan ve gezegenin dünyalar birliğine katılmaları için ikna etme çalışmalarında bulunan elçinin bulunduğu şehrin içinde buluyoruz kendimizi. Bay Ai(elçi), nasıl inmiş bunu ancak kitabın ortalarına doğru öğrenebiliyoruz. Gethen gezegeni cinsiyetsiz bir türden
Nusuth
Ursula K. Le Guin
'in belki en bilinen eseri
Mülksüzler
Mülksüzler
'dir. Yalnız yazara ülkesinde asıl ün kazandıran kitap
Karanlığın Sol Eli
olarak bilinir. Öyle ki bilimkurgu yazarımızın bu kitabı ilk yayınlandığı tarih olan Mart 1969'da yazara devrinin en önemli iki ödülü olan Hugo ve Nebula ödüllerini kazandırmıştır. Bu iki ödülü birden kazanan ilk kadın yazar olarak
8/10 puan verdi
Dünyada yaşıyoruz ve her birimiz bir kalıba sokulmuş, sınırlandırılmış. Toplumsal cinsiyet denilen şey üzerinden küçüklüğümüzden beri cinsiyetimizin getirdiklerini yapmak zorundayız. Küçük erkek çocukları araba ile oynamalı mesela kız çocukları ise bebeklerle... Peh! İnceleme videosu: youtu.be/rc8eIzo1Rzg Peki, böyle keskin ayrımların olmadığı, kadın ve erkek diye cinsiyetlerin ayrılmadığı bir dünya olsaydı ne olurdu? Ursula K. Le Guin bu kitabında da bu soruya cevap aramış. Androjen yani çift cinsiyetli canlıların yaşadığı bir gezegen var. Gethen adında bir gezegen bu ve burada yaşayan canlılar kadın veya erkek olabiliyor. Kemmer denilen bir döneme girdikleri zaman cinsel istekleri uyanıyor ve içinde bulundukları duruma göre kadın ya da erkek oluyorlar. Cinsiyetsiz bir gezegen olsaydı nasıl olurdu? Hiyerarşi, savaşlar, kavgalar olur muydu? İlginç sorular için ilginç bir kitap... Okumak isteyen herkese şimdiden keyifli okumalar dilerim :)
6/10 puan verdi
Zihin kapasitesinini zorlayan, insanı yoran bir eser.
Arka kapağındaki tanıtım metnini görünce ben bu kitabı biran önce okumalıyım dediğim fakat başladığım bir işi yarım bırakmak huyum olmadığından dolayı bitirdiğim bir eser oldu. Yazarımız Ursula Hanım, distopik yeni bir gezegen tasarlamış kış isimli, iklimi bizim kutuplara benzeyen. Burada yaşayan toplum cinsiyetsiz. Istedikleri bir dönemde çocuk sahibi olabilmek için istedikleri cinsiyeti alabiliyorlar. Diğer gezegenlerden gelen bir elçi. Hem buradaki hayatı tanımak niyeti hem de bu gezegeni gezegenler birliğine katılmaya davet etmek..... Herşey ne kadar çekici gelse de kurgusal sorunlar, takibi zor yeni kavramlar ve sanırım çeviri eserde tat tuz bırakmamış. Yine de hayal dünyasına güzel şeyler katıyor. Keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi
2024 Okuma Listesi 17. Hafta - 17. Kitap 2024 yılında okuduğum 17. kitap, Ursula K. Le Guin’in Ümit Altuğ çevirisiyle Ayrıntı Yayınlarından çıkmış olan Karanlığın Sol Eli adlı bilimkurgu romanı oldu. Elimdeki 2022 baskısı. Bilimkurgu sevdiğim bir tür olmasa da bu kitabı, çok önemli iki ödül olan Hugo ve Nebula’yı kazandığı ve özellikle de

Ursula K. Le GuinYazar · 71 kitap
Ursula Kroeber Le Guin (d. 21 Ekim 1929) ABD'li yazar. Bilim kurgu ve fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından kabul edilen Le Guin, bu alanlardaki eserlerinin yanı sıra şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı alanlarında da yazar ve çevirmen olarak katkıda bulunmaktadır. İlk romanı 1966 yılında yayımlanan Le Guin'in eserlerinde ağırlıklı olarak Jung'un, taoizimin, varoluşçuluğun ve yunan mitolojisinin etkileri görülmektedir. Yazar, başta Hugo ve Nebula olmak üzere pek çok ödülün sahibidir. Yaşamı Ursula Kroeber, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1929 yılında dünyaya geldi. Antropolog bir babayla (Alfred Kroeber) psikolog ve yazar bir annenin (Theodora Kroeber) kızıdır. İsmini doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden aldı. Ebeveynleri tarafından üç erkek kardeşi ile beraber kültürel çeşitlilik fikrinin hakim olduğu bir ev ortamında yetiştirildi. Massachusetts-Radcliffe College’da lisans eğitimini tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi'ni bitirdi ve yüksek lisansını “Fransa ve İtalya’da Orta Çağ ve Rönesans Dönemi Edebiyatı” üzerine yaptı. 1951’de tarihçi Charles A. Le Guin ile evlendi. Üç çocuk ve dört torun sahibi oldu. Le Guin 22 Ocak 2018'de Portland'daki evinde 88 yaşında öldü. Edebiyat hayatı Bilimkurgu türünde yazmaya 1960'li yıllarda başladı. İlk öyküsü 1962’de yayınlandı. Pek çok üniversitede ders verdi, çeviri, derleme ve makaleleri yayınlandı. Le Guin, 1969'da yazmış olduğu "Karanlığın Sol Eli" adlı romanıyla bilimkurgu dünyasının iki büyük ödülü olan Hugo ve Nebula ödüllerini aldıktan sonra ün kazanmıştır. Ayrıca, 1974'te yazmış olduğu ütopik bilimkurgu romanı Mülksüzler ile 1975'de yine Hugo ve Nebula ödüllerini almıştır. Bilimkurgu ve fantastik kurgunun yanı sıra şiir ve çocuk kitapları da bulunmaktadır. LeGuin, teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplumbilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilimkurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerindendir. Eserleri arasında özellikle Yerdeniz Üçlemesi ve buna sonradan eklenen dördüncü, beşinci ve altıncı kitapla çok ciddi hayran kitlesine ulaşmıştır. Bu serinin 3. romanı olan "En Uzak Sahil" (The Farthest Shore) kitabıyla 1973 yılında Çocuk Kitapları için verilen ABD milli ödülü (National Book Award) kazanmıştır. 1990 yılında yeniden Nebula ödülünü Tehanu ile kazanmıştır. Ana temaları Temel feminist teoreme oldukça hakim olan Le Guin yazılarında teorisini gizlice vererek erkek okuru rahatsız etmez ve teoriyi okuyucuya gizlice zerk eder. Anarşist eğilimli ya da anaerkil toplumlar yaratmaktan çekinmez. Zaten hayatı boyunca asice hareket etmiştir. Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar adlı makale denemesinde, bir yazısında zamanında Playboy dergisinde bile yazdığını söylemektedir. Pek çok okuru için bilge bir kadın tiplemesi olan LeGuin Ged (Çevik Atmaca) karakteri ile de pek çok okurun kişiliğine etki etmiştir. Yüzüklerin Efendisindeki bilge ve ilk yaratılanGandalf'ın aksine (Gandalf Tolkien mitosunda ilk yaratılan ve kutsal olan maiardandır. Bkz. Güç Yüzüklerine Dair adlı Tolkien kitabı) LeGuin'in baş kahramanı Ged Gontlu bir keçi çobanı olarak başlayıp Roke adası büyücülerinin en büyüklerinden olmuştur. Yeraltı tanrılarının başrahibesi Tenar ise sıradan bir kadın olmayı tercih ederek kendini bulmuştur. LeGuin'in her kahramanı, her romanı bir süreç, bir değişim anlatır. Bilgeliği ve büyümeyi değişmekten korkmamakta bulur. Le Guin'in karakterleri basma kalıp kahramanlardan uzaktır. Genç mükemmel kadın ve erkekler yaratmayan yazarın kahramaları genellikle yaşlı adamlar veya koca karılar, cılız, sakat veya tecavüze uğramış ve intikam peşinde koşamayacak kadar çaresiz çocuklardan oluşmaktadır. Bu haliyle Le Guin romanları çaresizliği, yaşama cesaretini vurgulayan mütevazi görünümlü gizli bir romantizim barındırmaktadır. Oldukça sık kölelikten bahseder. Öncelikle köleliği tüm şatafatlı sembollerinden arındırır. Köleleri, bir kölenin yalın ve itirazsız, itaatkar dünyasında her hangi bir şeyi sorgulama yeteneğinden yoksun insanlardır. İsyandan bahseder, ama yanlışlıkla köle sıfatı taşıyan soylu kurtarıcılardan yoksundur hikâyeleri. Kadınlık ve erkeklik, çocukluk ve erişkinlik, kölelik ve sahiplik gibi zıtlıklara vurgu yapmaktadır. Le Guin yalın ama şiddet dolu bir evreni yansıtır. Şiddeti adlandırmaktan çekinmez. Özgürlük ve cesaret dolu bir dili vardır. Daha fazla bilgi için: tr.wikipedia.org/wiki/Ursula_K._...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.