Dünyada ol, ama dünyaya ait olma..!
2024 19. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 01:15
Esselâmu aleyküm ve rahmetu'llâhi ve berekâtûhû. Bismillahirrahmanirrahim..♡ "Dünyaya Geldim Gitmeye" ,Uzun zamandır okumak istediğim kitaplardan biriydi. Kapağın güzelliği olsun, kitabın adının beni kendine çekişi olsun, Kitabı nerde görsem ; " İnşaAllah bir gün bana da nasip olur okumak " diyordum.  ( Sonuçta hepimiz biliyoruz dünyaya geldiysek bir gün mutlaka gideceğimizi..) Şimdi ise Elhamdulillah nasip eden Rabbime  demek istiyorum öncelikle. ღ Kitabım kitaplığıma gelse de ne zaman okuyacağımı kestiremiyordum zira biliyordum bazen zamanı vardır zamanı gelince elin kitaba gidiverir ve başlarsın. İhtiyacın olduğu anı seçiyor gibi gelir çoğu zaman bana.   @tecerrud ablamla okumak nasıp olacakmış meğer. Elhamdulillah ❥ Seninle her Bi anı çokça keyifliydi. Teşekkür ediyorum Eşlik ettiğin için.♡♡ Tek başıma okusaydım bu kadar keyif alırmıydım, sanmıyorum. Çünkü her okumamızın ardından üzerine hoş sohbetimiz ile okuduklarımızı daha da taçlandırıyorduk âdeta. Her gün belli kısımları okuyup üzerine sohbet ettik ne zaman okusak ruh halimize göre neye ihtiyacımız varsa ona uygun şifa gibi sözler çıkarıyor gibiydi. Biz mi kitabı okuduk yoksa Kitap mı bizi okudu bazen emin olamadım. Zira ikisi de oluyordu. Kitapta şöyle bir ibare geçiyordu. "İki insan arasındaki sohbetten ayrılan kişi hiçbir zaman sohbetten önceki kişi değildir. O sohbeti içine almış, zenginleşmiş, artık diğerinden farklı bir insandır." İşte biz de her gün sohbetten ayrılınca kendimizi öncekine göre şarj olmuş zenginleşmiş değişmiş gibi hissediyorduk. Asla bir çırpıda okunup bitecek bir kitap değil. Sindirerek tefekkür ede ede okunacak Bi eser. Başucu kitabı da diyebiliriz. Bazı kitaplar vardır kitabı bitirmiş olsan da aslında asla bitmez aklın hep ondadır. Ara sıra açarsın. hatırlarsın Bağını hiç koparmak istemezsin. İşte bu da öyle Bi eser olmuş. Sadettin Ökten ve Kemal Sayar’ın bir çağrışımlar denizinde yol alan doğaçlama konuşmalarından oluşan bu güzel eserin duygusal dokusunu, umut ve iyimserlik teşkil ediyor. Etkin bir iyimserlik. Dünyaya geldim gitmeye , ilm ile hilme yetmeye. Aşk ile an seyretmeye , ben în ü ânı neylerem Erzurumlu İbrahim Hakkı Kitabın başında verilen bu şiir aslında kitabın tüm içeriğinde bu şiire telmihte bulunduğunu fark ediyorsunuz kitabı bitirdiğinizde . " Dünyada ol, ama dünyaya ait olma " düsturundan uzak bir yaşantının toplumu,insanı nasıl çökerttiğini ele alıp bu sorunlara hakikat penceresinden bakarak çözümler sunuluyor. ve bunu Yazarlarımız psikolojiden sosyolojiye, kişisel gelişimden tefekküre ve de Batıyı eleştirerek  birçok konuyu ele alarak bizlere sunmuş .. En çok üzerinde durulan 2 konu ne diye sorarsanız? Teslimiyet ve anda kalmak derim. "Teslimiyet gerek, Teslimiyet, sürekli anda kalabilmek, ânın evladı olmak, telaş içinde yaşamamak demektir. Gayreti elden bırakmadığımız müddetçe yolumuz nasibimize çıkacaktır. Şikayet yok eylem var, teslimiyet var." Bazen hepimizin yeise düştüğü anlar oluyor ister istemez. Kitapta teslimiyet kısmını okuyunca. Kitap size kendine gel yeise kapılma diye sarsıyor adeta. Kendinize getiriyor tefekkür ettiriyor. "Hayatın başı belli ama sonu belli değil. Her gün bize verilen yeni bir fırsat. Dolayısıyla biz bu anları nasıl değerlendiriyoruz sadece koşuyor muyuz, etrafımıza bakıyor muyuz, maziye bakıp kendimizi geliştiriyor muyuz, bunu yaparken bize verilen değerler çerçevesi içinde kalmaya gayret gösteriyor muyuz?" Diyor kitapta sahi biz gayret gösteriyor muyuz? Yoksa çoğunluk nereye doğru gidiyorsa biz de akıntıyla beraber oraya mı sürükleniyoruz ? Bu satırlarda yılgınlık ve yeise yer yok. İnsan, elindeki imkânları daha soylu bir hayat sürmek için seferber etmek zorundadır: Gönlü mihver alan bir yolculukta, ödev ahlâkı ve sorumluluk bilinciyle yaşamak. Üzerinde yaşadığımız mübarek toprağın ve altında nefes alıp verdiğimiz mübarek gökyüzünün bize yüklediği emanet şuurunun farkında olmak. İnsan, anlamdan boşaltılmış bir kâinatı ancak bu şekilde yeniden ışıklandırabilir, kozmik yalnızlığından kurtularak, “Allah bes, bâkî heves” dediği bir birlik düşüncesine ulaşabilir. Geldik gidiyoruz, bütün mesele “aşk ile ânı seyretmek”. Buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyorum. Kitaplığınızdan eksik etmeyin bu güzel eseri. Kalın sağlıcakla ..♡
İnceleme
Dünyaya Geldim GitmeyeM. Kemal Sayar · Turkuvaz Kitap · 20194,042 okunma