İyi pazarlama ürünü
2021 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 12:04
Yazarın bol örneklemeli kapitalizm ve emperyalizm eleştirileri çok çarpıcı ve güzel. Fakat emperyalizmin saldırgan, askeri vahşetini 1940'lara geldiğimizde neredeyse bitiriyor. ABD'nin Japonya'nın iki şehrine atom bombası atıp çoluk çocuk yüzbinlerce sivili öldürmesini mantıklı bir hesaba bağlayıp adeta aklıyor. S. 261. Dünya Savaşından sonraki 70 yıllık dönemi ise birtakım hesaplamalarla insanlık tarihinin en barışçıl dönemi olarak görüyor. S. 359 Dahası insanlığın savaşa dayanan şiddet problemini büyük ölçüde çözdüğünü iddia ediyor. Birtakım istatistik hesaplarla yaşadığımız dönemi en barışçıl dönem ilan etmek ne derece doğru? 200 binlik yıllık eski dönemde daha savaşsız on yıllar geçmemiş mi? Yazar sık sık ve abartılı biçimde sosyalist devletlerin yol açtığı ölümlerden, katliamlardan bahsediyor. Ermeni soykırımı diyor s. 359, Kuzey Kore'ye, Stalin'e, Çin'e kılçık atıp duruyor... Bir ölçüde haklı. Fakat ABD'nin 1945'den bu yana tüm dünyada 30 milyondan fazla insanı öldürdüğüne değinmiyor. Hani istatistik, nerede bilim? Yanı başında, Ortadoğu'daki kan gölünü nasıl görmüyor. Ve bunlardaki İsrail parmağını nasıl fark etmiyor? Dünyanın en kârlı sektörlerinden biri olan silah sektörünü gözlerden gizlemeye çalışıyor. S. 364 Sistem güya savaş tehdidini kendi içinde ekonomik anlamda ortadan kaldırmış. Enerji sorunu diye bir şey de yok, enerjinin fazlası var. S. 334 Dolayısıyla petrol savaşları diye bir şeye de değinme gereği duymuyor. Aklımızla alay mı ediyor? Evet. Yazara göre Dünya artık bir “Dünya İmparatorluğu” düzenine girmiştir ve bu gayet iyi bir şeydir. Dünya İmparatorluğu da artık çok ulusludur. Milliyetçilik ve ulus devlet dönemi kapanmak üzeredir. S. 209-210 Gerçeklerle hiçbir ilgisi yok bu zırvaların ve bunlar tipik ABD-AB neo-liberal görüşleri… Yazar üstelik Türkiye için bir de AB'ye katılma propagandası yapıyor açık açık. S.366 Bitmedi... Yazar dünyada açlık sorununun da çözüldüğünü ileri sürüyor. Hatta artık problem açlık değil fazla yemek ve obezite imiş. S. 264-265 1- Açlık problemi dünyada hala kitlesel ölümlere ve beyin sakatlıklarına yol açıyor. 2- Yazarın fazla yeme sorunu dediği de az proteinli, zararlı yağlarla yapılan kötü beslenmedir. Obeziteye yol açarak ve açmadan kötü beslenme şu anda dünyanın en ciddi toplum sağlığı problemidir. Ölümcül ya da süründürücü sağlık sorunlarını tetiklemektedir. Bitmedi... Yazar kitabın sonlarına doğru kapitalizmin mümkün olan neredeyse en iyi sistem olduğunu savunma noktasına kadar düşüyor. Bunu birçok ifadesinin yanı sıra sosyalizmi bir karşı seçenek olarak hiç düşünmemek yoluyla açık ediyor. Evet, madem bu kadar nesnel ve bilimseliz... Sosyalizm insanlığın bugünkü hali itibariyle en son akla gelebilecek düşük bir olasılık... Ama düşük de olsa bir olasılık... Ve bir bilim insanının bundan söz etmesi de bir zorunluluk... Şimdi anladınız mı bir kitabın çok satması için nasıl planlanması gerektiğini?
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 202342,6bin okunma
1.782 Gösterim
Çarpıcı yerlere temas edilen nadir incelemelerden biri bu. Çok değerli. Kitap adeta tarihin sonu tezinin devamı sayılabilecek neo-liberal bir ideoloji güzellemesi. Uzun süre, hatta haftalarca, pek çok şubeli kurumsal kitapçıların en çok satanlar raflarında yer alması boşuna değildi. Bu kitaba özel raf dizaynı bile görmüştüm o zamanki aydın doğan'ın d&r'ında. Bu sermaye ideolojisi üreten kitaplara karşı dikkatli olunmalı. İncelemedeki bu farkındalık için tekrar teşekkürler...
Baya kapsamlı bir eleştiri olmuş. Okurken sayfa sayfa yaptığımız yapabileceğimiz eleştirileri derleyip toplamışsınız